avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 755 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... declaratie pe proprie raspundere pentru concediu ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

declaratie pe proprie raspundere pentru concediu medical

Buna ziua,

Doresc sa ma ajutati intr -o problema , si anume : daca este normal sa mi se solicite declaratia pe propria raspundere a concediului medical , la 2 zile dupa terminarea acestuia.

Aceasta declaratie a fost ceruta de catre seful meu de departament . Mentionez ca in ultimele 12 luni am avut 8 zile de concediu medical.

Mai trebuie sa mai mentionez ca fiindu -mi foarte rau, mama mea a semnat acea declaratie pe proprie raspundere , si as dori sa stiu consecintele acestui fapt.

Va multumesc !

Cel mai recent răspuns: crimson , utilizator 14:47, 6 Decembrie 2010
Buna seara. Nu exista asa ceva. Faptul ca ati fost bolnava se dovedeste prin certificat concediu medical. Nu trebuie nici o declaratie suplimentara. In caz de indoieli a sefului d-stra sa faca o sesizare la casa de sanatate sa va verifice medicalul, in nici un caz declaratie.
Ultima modificare: Duminică, 5 Decembrie 2010
Popa Adrian, Contabil
exista o declaratie pe proprie raspundere care o cere medicul, nicidecum angajatorul
si asta inainte de a va da concediul medical
Poate incercati sa detaliati putin subiectul............
Cum suna declaratia? In ce context v-a solicitat sa o scrieti?
Ordinul 470/2010 pentru modificarea si completarea normelor de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate spune asa:

""Art. 81
(1) Asiguratii au obligatia de a instiinta platitorii de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate privind aparitia starii de incapacitate temporara de munca si privind datele de identificare, respectiv numele medicului prescriptor si unitatea in care functioneaza acesta, in termen de 24 ore de la data acordarii concediului medical. In situatia in care aparitia starii de incapacitate temporara de munca a intervenit in zilele declarate nelucratoare, asiguratii au obligatia de a instiinta platitorii de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate in prima zi lucratoare.

(2) Asiguratii au obligatia sa completeze si sa depuna la medicul prescriptor o declaratie pe propria raspundere conform modelului prevazut in anexa nr. 4.

(3) Medicii prescriptori au obligatia ca in declaratia prevazuta la alin. (2), la rubrica «Observatiile medicului prescriptor», sa precizeze, daca este cazul, recomandarile legate de procesul de recuperare si daca este necesara efectuarea de tratamente de specialitate, analize paraclinice sau alte proceduri medicale.

(4) Medicii prescriptori au obligatia ca la solicitarea platitorilor de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate sa puna la dispozitia acestora o copie a declaratiei prevazute la alin. (2) «Conforma cu originalul».

(5) Obligatia prevazuta la alin. (4) se duce la indeplinire de catre medicul prescriptor numai in baza unei imputerniciri date de conducatorul unitatii platitoare.

(6) Angajatorii au obligatia sa transmita casei de asigurari sociale de sanatate, in termen de maximum 6 zile de la data la care au fost instiintati cu privire la aparitia starii de incapacitate temporara de munca, lista persoanelor angajate aflate in incapacitate temporara de munca, precum si datele de identificare, respectiv numele medicului prescriptor si unitatea in care functioneaza acesta si declaratia prevazuta la alin (2), daca au solicitat-o.

(7) Verificarea prezentei asiguratilor aflati in incapacitate temporara de munca la adresa de domiciliu sau la resedinta indicata se poate efectua numai in intervalul orar 8,00—11,00, 12:00—17:00, 18:00—20:00, prilej cu care se va incheia un proces-verbal semnat de membrii comisiei si de asigurat, conform modelului prevazut in anexa nr. 5.

(8) Procesul-verbal prevazut la alin. (7) poate fi contestat in termen de 30 de zile de la data comunicarii, la sediul platitorului de indemnizatii, acesta avand obligatia de a raspunde in maximum 30 de zile de la data inregistrarii contestatiei.

(9) Controlul privind modul de eliberare a certificatelor de concediu medical, in conditiile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, se realizeaza pe baza unei metodologii elaborate de CNAS in termen de 60 de zile si care va fi publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I."

Platitorii de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate sunt: angajatorul si cass.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical marii_loon marii_loon Buna seara, va rog sa-mi spuneti daca declaratia pe proprie raspundere privind domiciliul in cazul in care esti in concediu medical se depune la ... (vezi toată discuția)
Ordinul 430 din 2010 privind concediile medicale despi despi Buna ziua! Concediul pentru maternitate si concediul pentru urgenta medico - chirurgicala se anunta la casa de asigurari de sanatate? (vezi toată discuția)
Nu se mai transmit concediile medicale la casa de sanatate? ELENA2009 ELENA2009 Buna ziua, S-a abrogat art.1 paragraful 25, pct 6 din Ordinul 430/11.05.2010 prin care angajatorii au obligatia transmiterii Casei de sanatate concediile ... (vezi toată discuția)