Stoparea şi recuperarea ajutoarelor de stat sunt cuprinse în Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 324/2016 privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea de către Ministerul Finanțelor Publice a procedurilor privind stoparea/recuperarea ajutorului de stat sau de minimis, act normativ publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 228 din 28 martie, dată la care a şi intrat în vigoare.
Astfel, potrivit documentului citat, structurile competente din Ministerul Finanţelor Publice (MFP) sunt obligate să monitorizeze schemele de ajutor de stat şi de minimis, precum şi ajutoarele individuale pe care la administrează. Procesul de monitorizare a facilităţilor menţionate se realizează prin solicitări de informaţii de la întreprinderile individuale, dar şi prin controale la faţa locului, fiind verificate următoarele aspecte:
- îndeplinirea condițiilor prevăzute în legislația europeană în domeniul ajutorului de stat;
- îndeplinirea condițiilor prevăzute în deciziile de autorizare a schemelor de ajutor de stat sau a ajutorului de stat individual;
- îndeplinirea condițiilor prevăzute în actele normative/administrative prin care se instituie scheme de ajutor de stat/de minimis/ajutoare de stat individuale și acorduri pentru finanțare.
Dacă structurile abilitate din cadrul MFP constată nerespectarea condiţiilor de acordare a ajutoarelor de stat sau de minimis, acestea au competenţa, conform normelor legale, să emită o decizie care, în funcţie de situaţia constatată, poate fi de:
- stopare a acordării de ajutoare de stat/de minimis/ajutoare de stat individuale;
- recuperare parțială/totală a ajutorului de stat/de minimis/ajutoare de stat individuale.
Atunci când decide stoparea acordării ajutorului de stat, structura competentă trebuie să elaboreze o notă care va cuprinde constatările legate de situaţia ce a condus la aplicarea unei asemenea măsuri, document pe baza căruia va fi emisă, ulterior, decizia de stopare a ajutorului de stat, de minimis sau individual, după caz.
Conform prevederilor din actul normativ publicat ieri, decizia de stopare, semnată de ministrul finanţelor publice, va fi transmisă, în termen de cinci zile, întreprinderii beneficiare, dar şi structurii responsabile cu administrarea schemelor de ajutor şi organului fiscal competent, în vederea punerii în aplicare a acesteia.
Dacă instituţiile competente din cadrul MFP constată, în urma desfăşurării unui proces de monitorizare, că agentul economic se află într-una dintre situaţiile care determină recuperarea ajutorului acordat, va întocmi o notă în acest sens, dar şi o solicitare de elaborare a deciziei de recuperare totală/parțială a ajutorului de stat acordat.
Pe baza acestora, va fi emisă decizia prin care se dispune recuperarea ajutorului de stat/minimis sau ajutorului individual, decizie care la rândul ei va fi transmisă, tot în termen de cinci zile, operatorului economic beneficiar şi organelor fiscale concurente.
Ce condiţii trebuie îndeplinite pentru a obţine bani de la stat?
În ultimii ani, antreprenorii au avut posibilitatea de a obţine bani de la stat pentru propriile afaceri, prin intermediul mai multor scheme de minimis, cu condiţia îndeplinirii anumitor cerinţe prevăzute în legislaţie.
Spre exemplu, în ceea ce priveşte Programul SRL-D, destinat întreprinzătorilor debutanţi în afaceri, indiferent de vârstă, statul poate acorda credite nerambursabile de până la 10.000 de euro, cu condiţia ca solicitanţii să:
- aibă capacitate juridică deplină de exerciţiu;
- anterior datei înmatriculării societăţii în registrul comerţului să nu mai fi deţinut calitatea de acţionar sau asociat al unei întreprinderi constituite în Spaţiul Economic European;
- înfiinţeze pentru prima dată o societate cu răspundere limitată în condiţiile Legii nr. 31/1990 privind societăţile comerciale;
- declare pe propria răspundere, sub sancţiunea legii penale pentru declaraţii mincinoase, că îndeplinesc condiţiile prevăzute, declaraţia urmând să fie depusă la Registrul Comertului odată cu cererea de înmatriculare a societăţii;
- nu mai fi beneficiat de finanţare în cadrul acestui Program.
Notă: În 2016, bugetul total alocat Programului SRL-D este de de 22,7 milioane lei, iar autorităţile estimează că de sprijinul nerambursabil vor beneficia cel puţin 501 persoane care desfăşoară pentru prima dată activitate economică. Mai multe detalii, aici.
O altă schemă de minimis întâlnită în legislaţia românească este Programul START, program guvernamental prin care antreprenorii pot obţine de la stat până la 120.000 de lei pentru propria afacere.
Totuşi, pentru ca acest lucru să fie posibil, microîntreprinderile şi IMM-urile trebuie să îndeplinească, conform legislaţiei, mai multe criterii de eligibilitate, printre care:
- să fie organizate în baza Legii nr. 31/1990 privind societăţile comerciale şi în baza OUG nr. 6/2011 pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii tineri;
- să aibă pană la 249 de angajaţi şi să realizeze o cifră de afaceri anuală netă de până la 50 de milioane euro sau să deţină active totale de până la 43 de milioane euro, echivalent în lei;
- să aibă capital social integral privat;
- să nu fi depăşit plafonul de minimis de 200.000 euro pe durata a trei exerciţii financiare pentru o întreprindere unică.
În altă ordine de idei, prin intermediul Programului START, la fel ca şi în cazul Programului SRL-D, nu se pot obţine bani, printre altele, pentru:
- intermedieri financiare şi asigurări;
- tranzacţii imobiliare;
- activităţi de jocuri de noroc şi pariuri;
- producţie sau comercializare de armament, muniţii, explozibili, tutun, alcool etc;
- activităţi de pescuit şi acvacultură;
- activităţi legate de producţia primară a produselor agricole;
Notă: Mai multe detalii despre cum s-a desfăşurat, în 2015, Programul START, găsiţi aici.
Nu în ultimul rând, o altă schemă de minimis existentă se adresează antreprenoarelor, prin intermediul Programului Femeia Manager, care oferă posibilitatea de a obţine o finanţare nerambursabilă de maximum 90% (50.000 de lei/persoană) din valoarea totală a cheltuielilor eligibile pentru implementarea planurilor de afaceri depuse de antreprenoare. Criteriile ce trebuie îndeplinite pentru a beneficia de astfel de facilităţi sunt disponibile aici.