Scopul EU-ETS ("EU Emissions Trading System" sau, în română, "Sistemul european de comercializare a cotelor de emisii") a fost acela de a combate creșterea emisiilor de gaze cu efect de seră (GES).
Filozofia a fost aceea că “poluatorul plătește”, deoarece poluarea generează costuri adiționale pentru economie (costuri de mediu, de sănătate, de igienizare a apelor sau a siturilor contaminate) și se aștepta ca cei care poluează să fie motivați, prin reducerea anuală a limitelor maxime de poluare, să polueze cât mai puțin sau, dacă depășesc limitele alocate, să achiziționeze permisele de poluare de la alți jucători din piață. Fondurile obținute din taxarea poluatorilor aveau să fie investite în dezvoltarea și implementarea strategiilor și tehnologiilor de captare a carbonului CCS (Carbon Capture and Storage).
EU-ETS a luat naștere în anul 2005. Zece ani mai tarziu, prețul pe tona de emisii de carbon este sub 7 euro, în condițiile în care, pentru a putea dezvolta tehnologii eficiente de CCS, prețul tranzacționat pe tona de carbon ar trebui să fie peste 30 de euro/tona CO2e. În plus, numai 45% din emisiile produse în EU se regăsesc în tranzacțiile de pe ETS, restul permiselor de poluare fiind oferite gratuit.
În prima etapă a EU-ETS ("Phase 1"), desfășurată între anii 2005-2007, prețul permiselor de poluare (certificatele de carbon) scăzuse la 0 euro pe tonă și nu existau încă mecanismele de control și responsabilizare a poluatorilor.
Etapa a doua (2008-2012) a adus cu ea scăderea numărul de permise alocate, iar criza economică din 2009 a redus considerabil consumul și producția, ceea ce a însemnat și reducerea emisiilor, creșterea numărului de permise de poluare disponibile pe piață și scăderea prețurilor certificatelor de carbon la nivelul la care se tranzacționează și astăzi.
Acum ne aflăm în etapa a 3-a (Phase 3) a schemei EU ETS. Viteza de creștere economică și a recuperării din recesiune, politicile verzi ale statelor europene și excesul de permise de poluare de pe piață au făcut ca numărul de certificate de carbon de pe piață să crească, iar lipsa unui mecanism care să reglementeze sau să retragă excesul de permise de poluare a scăzut prețurile certificatelor de carbon și mai mult.
Prin urmare, a fost inițiat un mecanism de reglare al excesului de certificate, Market Stability Reserve (Rezerva pentru Stabilitatea Pieței), ce are ca scop retragerea de pe piața de tranzacționare a certificatelor de carbon dacă volumul depășește valoarea de 833 de milioane de permise de poluare și reintroducerea lor în momentul în care numărul scade sub 400 de milioane. Însă această rezervă se va înființa abia în anul 2018, iar primele certificate vor fi retrase în 2019.
Strict din punct de vedere al mediului, emisiile de CO2 nu se ridică la nivelul impus de faza 3 (Phase 3) a EU ETS. Scopul de mediu al pieței de tranzacționare a permiselor de poluare a fost atins, dar nu și cel economic de dezvoltare a tehnologiilor CCS.
Află care sunt perspectivele creșterii prețului certificatelor de carbon citind întreg articolul de AICI.
Comentarii articol (0)