ACCES GRATUIT
Indemnizatia de somaj este o suma neimpozabila lunara în cuantum de 75 la suta din salariul de baza minim pe economie
Cuantumul îndemnizatiei de somaj este de la 1 ianuarie 2006 o suma neimpozabila lunara reprezentând 75 la suta din salariul de baza minim brut pe tara garantat în plata, informeaza un comunicat al Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca /ANOFM/.
Articolul continuă mai jos
Cuantumul îndemnizatiei de somaj este de la 1 ianuarie 2006 o suma neimpozabila lunara reprezentând 75 la suta din salariul de baza minim brut pe tara garantat în plata, informeaza un comunicat al Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca /ANOFM/. În baza noilor reglementari - OUG nr. 144/2005 care modifica Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca - se mai adauga, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 3 ani, o suma calculata prin aplicarea asupra mediei salariului de baza lunar brut pe ultimele 12 luni a unei cote procentuale diferentiate.
Potrivit ANOFM, suma suplimentara este de trei la suta pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin trei ani, o cota de cinci la suta pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani, sapte la suta pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 10 ani, precum si 10 la suta pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 20 de ani. Îndemnizatia de somaj se acorda somerilor pe perioade stabilite în functie de stagiul de cotizare. Astfel, se acorda îndemnizatia de somaj pe o perioada de sase luni pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an, pe o perioada de noua luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani si 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani. De asemenea, persoanele expuse la somaj pot încheia un contract de asigurare pentru somaj cu agentia pentru ocuparea fortei de munca în a carei raza teritoriala îsi au domiciliul, sau, dupa caz, resedinta, daca au cel putin 18 ani si sunt asigurate în sistemul public de pensii si în sistemul asigurarilor sociale de sanatate. O alta modificare importanta adusa Legii nr. 76/2002, se refera la stimularea absolventilor, dar si a angajatorilor care încadreaza în munca persoane din aceasta categorie. Angajatorii care încadreaza în munca, pe durata nedeterminata, absolventi ai unor institutii de învatamânt beneficiaza, pe lânga subventionarea locurilor de munca destinate acestora, si de scutirea, pe o perioada de 12 luni, de la plata contributiei datorate la bugetul asigurarilor pentru somaj aferenta absolventilor respectivi. Pentru stimularea încadrarii cât mai rapide a absolventilor, ordonanta de urgenta prevede ca acestia sa beneficieze din bugetul asigurarilor pentru somaj de o prima neimpozabila, egala cu un salariu de baza minim brut pe tara garantat în plata, în vigoare la data angajarii, daca se încadreaza cu program normal de lucru si pentru o perioada mai mare de 12 luni.
De asemenea, absolventii carora li s-a stabilit dreptul la îndemnizatie de somaj si se angajeaza în perioada de acordare a acestui drept beneficiaza de o suma neimpozabila, egala cu îndemnizatia de somaj pe care ar fi primit-o pâna la expirarea perioadei de acordare a acesteia, daca nu s-ar fi angajat. Suma cuvenita se acorda dupa 12 luni de la data angajarii. Tot în scopul cresterii gradului de ocupare, ordonanta de urgenta mai prevede si o noua serie de facilitati pentru angajatorii care încadreaza în munca pe perioada nedeterminata someri în vârsta de peste 45 ani sau care sunt parinti unici sustinatori ai familiilor monoparentale. Angajatorii beneficiaza, pe lânga subventionarea locurilor de munca destinate acestora, si de scutirea, pe o perioada de 12 luni, de plata contributiei datorate la bugetul asigurarilor pentru somaj aferenta persoanelor încadrate din aceste categorii, cu obligatia mentinerii raporturilor de munca sau de serviciu cel putin doi ani.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)