avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 581 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Beneficii pentru absolvenþi
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Beneficii pentru absolvenþi

Am observat că există câteva beneficii pentru cei care au absolvit:

1*. prima acordata absolventilor institutiilor de invatamant si absolventii scolilor speciale, in varsta de minimum 16 ani, inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca, in situatia in care se angajeaza cu program normal de lucru, pentru o perioada mai mare de 12 luni - primă egală cu un salariu de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare la data incadrarii (600ron-15%=510ron).
2. Persoanele care in perioada in care beneficiaza de indemnizatie de somaj se incadreaza, potrivit legii, intr-o localitate situata la o distanta mai mare de 50 km de localitatea in care isi au domiciliul stabil, beneficiaza de o prima de incadrare neimpozabila, acordata din bugetul asigurarilor pentru somaj, egala cu nivelul a doua salarii minime brute pe tara in vigoare la data acordarii. (2*510=1020ron)
3. prima de instalare, acordata din bugetul asigurarilor pentru somaj, egala cu nivelul a 7 salarii minime brute pe tara in vigoare la data instalarii (7*510=3570ron) si acordata persoanelor care in perioada in care beneficiaza de indemnizatie de somaj se incadreaza, potrivit legii, intr-o alta localitate si, ca urmare a acestui fapt, isi schimba domiciliul (sau flotant) primesc o prima de instalare.
4*. Absolventii carora li s-a stabilit dreptul la indemnizatie de somaj si se angajeaza in perioada de acordare a indemnizatiei, in conditiile prevazute la (1) (pe o perioadă mai mare de 1 an), beneficiaza, din bugetul asigurarilor pentru somaj, de o suma egala cu indemnizatia de somaj la care ar fi avut dreptul, in conditiile legii, pana la expirarea perioadei de acordare a acesteia, daca nu s-ar fi angajat. (adică vei avea 6 luni câte 510/2=255ron lunar - total: 1530ron)

* - Se acordă dacă nu ai mai fost angajat.
Salariul minim brut pe ţară e de 600ron.
Există multe beneficii pentru angajatori dacă angajează absolvenţi în somaj (12 luni le dă 1,5 salarii/lună pentru absolvenţii de învăţământ superior, le reduce taxele)

Mai există alte prime sau beneficii pentru absolvenţi ?
A. mai mare de 12 luni înseamnă şi contract pe perioadă nedeterminată ? când se încasează aceste prime ?
B. se poate lua în acelaşi timp prima de incadrare neimpozabila specificată la punctul 2 şi prima de instalare ?
Ultima modificare: Duminică, 25 Iulie 2010
m1ha1g, utilizator

Alte discuții în legătură

Stie cineva daca exista " prima de locatie"? sau legea 72 din codul munci? adrian_huned adrian_huned am inteles ca dupa ce termini facultatea primesti de la stat o prima de locatie e adevarat? stie cienva despre aceasta prima? sau legea 72? va multumes (vezi toată discuția)
Angajare Marius Negut Marius Negut Buna seara. Daca o persoana se angajaza in timp ce beneficiaza de ajutorul de somaj (dupa terminarea facultatii),ce beneficii are din partea statului;atat ... (vezi toată discuția)
Facilitati angajare somer LIVIU NISTEA LIVIU NISTEA De ce facilitati beneficiaza angajatorul sau/si salariatul in cazul angajarii unui somer? Multumesc! (vezi toată discuția)