Situațiile financiare anuale pe anul 2015 trebuie să fie însoțite de raportul administratorilor, raportul de audit sau raportul comisiei de cenzori, după caz, și de propunerea de distribuire a profitului sau de acoperire a pierderii contabile, conform prevederilor art. 185 din Legea societăților nr. 31/1990.
Primul dintre aceste documente, raportul administratorilor, este elaborat de consiliul de administrație pentru fiecare exercițiu financiar. Concret, potrivit Reglementărilor contabile privind situaţiile financiare anuale individuale şi situaţiile financiare anuale consolidate cuprinse în Ordinul Ministerului Finanţelor Publice (MFP) nr. 1802/2014, acest raport trebuie să conțină o prezentare fidelă a dezvoltării și performanței activităților desfășurate de entitate și a poziției sale, precum și o descriere a principalelor riscuri și incertitudini cu care aceasta se confruntă.
Mai precis, raportul administratorilor, care se aprobă de către consiliul de administrație și se semnează în numele acestuia de președintele consiliului, trebuie să cuprindă o analiză a dezvoltării și performanței activităților entității și a poziției sale, corelată cu dimensiunea și complexitatea activităților, se mai arată în actul normativ citat.
Totodată, este important de reținut că analiza poate să cuprindă indicatori-cheie de performanță financiari și nefinanciari relevanți pentru activitățile specifice, inclusiv informații despre aspectele de mediu și de personal relevante.
Atunci când este cazul, raportul administratorilor trebuie să conțină, de asemenea, și referiri și explicații suplimentare referitoare la sumele raportate în situațiile financiare anuale, precum și informații despre:
- dezvoltarea previzibilă a entității;
- activitățile din domeniul cercetării și dezvoltării;
-
informații privind achizițile propriilor acțiuni, și anume:
- motivele achizițiilor efectuate în cursul exercițiului financiar;
- numărul și valoarea nominală sau, în absența acesteia, echivalentul contabil al acțiunilor achiziționate și înstrăinate în cursul exercițiului financiar și proporția din capitalul subscris pe care acestea o reprezintă;
- în cazul achiziției și înstrăinării cu titlu oneros, contravaloarea acțiunilor;
- numărul și valoarea nominală sau, în absența acesteia, echivalentul contabil al tuturor acțiunilor achiziționate și deținute de entitate și proporția din capitalul subcris pe care acestea o reprezintă;
- existența de sucursale ale entității;
-
în ceea ce privește utilizarea de către entitate a instrumentelor financiare, dacă sunt semnificative pentru evaluarea activelor sale, a datoriilor, a poziției financiare și a profitului sau pierderii:
- obiectivele și politicile entității în materie de management al riscului financiar;
- expunerea entității la riscul de preț, riscul de credit, riscul de lichiditate și la riscul fluxului de numerar.
Important! Microentitățile și entitățile mici nu au obligația să prezinte informații nefinanciare relevante pentru activitățile specifice menționate mai sus.
30 mai, termenul-limită pentru depunerea situațiilor financiare anuale
Situațiile financiare anuale și situațiile anuale simplificate, întocmite cu ajutorul programului de asistență pus gratuit la dispoziția entităților de către MFP, se depun la unitățile teritoriale ale ministerului în maximum 150 de zile de la data la care se încheie exercițiul financiar (în cazul de faţă, data încheierii exerciţiului financiar precedent este 31 decembrie 2015).
Conform calculelor noastre, termenul de 150 de zile se împlinește pe 29 mai, însă aceasta este o zi de duminică, astfel că termenul se mută în următoarea zi lucrătoare, care este 30 mai.
Instituţiile publice, asociaţiile şi celelalte persoane juridice cu şi fără scop patrimonial depun situațiile financiare anuale în termen de 120 de zile de la încheierea exercițiului financiar, respectiv până pe 29 aprilie.
Subunitățile din România, care aparțin unor persoane juridice cu sediul sau domiciliul în străinătate, cu excepția subunităților deschise în România de societăți rezidente în state aparținând Spațiului Economic European, depun situații financiare anuale încheiate la 31 decembrie la unitățile teritoriale ale MFP în termen de 150 de zile de la încheierea exercițiului financiar.