Obligația e tratată de Ordinul MFP nr. 3.456/2018 privind modificarea și completarea unor reglementări contabile. Prin acesta, autoritățile fiscale au extins în 2018 obligația de a depune, odată cu situațiile financiare anuale, o declarație nefinanciară la mai multe companii.
Mai precis, dacă până acum declarația o depuneau doar companiile de interes public care au, în medie, în cursul exercițiului financiar, peste 500 de salariați, din 2019 obligația revine și firmelor private care îndeplinesc acest criteriu. Practic, declarația nefinanciară trebuie depusă prima oară în anul 2020 de către aceste companii, odată cu bilanțurile aferente anului 2019.
„Entităţile care, la data bilanțului, depășesc criteriul de a avea un număr mediu de 500 de salariați în cursul exercițiului financiar includ în raportul administratorilor o declarație nefinanciară care conține, în măsura în care acestea sunt necesare pentru înțelegerea dezvoltării, performanței și poziției entității și a impactului activității sale, informații privind cel puțin aspectele de mediu, sociale și de personal, respectarea drepturilor omului, combaterea corupției și a dării de mită, inclusiv”, scrie în ordin.
Declarația nefinanciară include, de asemenea, și următoarele aspecte:
- o descriere succintă a modelului de afaceri al firmei;
- o descriere a politicilor adoptate de firmă în legătură cu aspectele amintite în citat, inclusiv a procedurilor de diligență necesară aplicate;
- rezultatele politicilor respective;
- principalele riscuri legate de aspectele din citat care decurg din operațiunile companiei, inclusiv, atunci când este relevant și proporțional, relațiile sale de afaceri, produsele sau serviciile sale care ar putea avea un impact negativ asupra domeniilor respective și modul în care entitatea gestionează riscurile respective;
- indicatori-cheie de performanță nefinanciară relevanți pentru activitatea specifică a societății.
Reprezentanții MFP au considerat că extinderea acestei obligații va duce la o creștere semnificativă a numărului de companii care depun declarația nefinanciară (în 2018, sub 100 de companii o depuneau obligatoriu). „O astfel de măsură ar putea avea un impact pozitiv în sensul responsabilizării entităților pe linia raportării de informații nefinanciare, care dobândesc o importanță tot mai mare în contextul preocupărilor din domeniul sustenabilității și responsabilității sociale”, scria în referatul de aprobare care a însoțit ordinul MFP în forma sa de proiect.
Așadar, declarația nefinanciară trebuie inclusă de companiile private mari în raportul administratorilor. Raportul administratorilor, care trebuie elaborat de consiliul de administrație pentru fiecare exercițiu financiar și care face parte din bilanțurile anuale, este „o prezentare fidelă a dezvoltării și performanței activităților entității și a poziției sale, precum și o descriere a principalelor riscuri și incertitudini cu care aceasta se confruntă”, conform Ordinului MFP nr. 1.802/2014.
În mare, despre aspectele de raportat
Așa cum precizam, companiile care sunt obligate să realizeze o raportare non-financiară anuală trebuie să publice informații privind cel puțin:
- aspectele de mediu, sociale și de personal,
- respectarea drepturilor omului,
- combaterea corupției și a dării de mită.
"În România, foarte puține companii au realizat astfel de rapoarte în mod voluntar, iar în primul an de implementare a noii legislații, doar câteva companii au reușit să transmită părților interesate informații suficiente în acest sens. Majoritatea dintre acestea fie au apelat la consultanți, fie aveau deja experiența publicării în anii anteriori de Rapoarte de Sustenabilitate sau de Responsabilitate Socială. Companiile s-au confruntat cu multe probleme, plecând de la modul in care se identifică informațiile nefinanciare, de ce și pentru cine este importantă această raportare, pâna la aspecte privind departamentele responsabile și resursele necesare", spunea compania de consultanță INNOVA Project Consulting anul trecut, apreciind, în linii mari, că firmele care se confruntă acum cu declarația aceasta în premieră vor avea ceva dificultăți.
În ceea ce privește aspectele de mediu, o companie, în funcție de activitățile pe care le desfășoară, poate să publice informații cu privire la: utilizarea de energie regenerabilă și neregenerabilă, emisiile de gaze cu efect de seră, utilizarea apei și poluarea aerului sau alte informații non-financiare relevante, potrivit consultanților.
În privința informațiilor sociale și de personal care pot fi raportate, companiile ar trebui să puncteze aspecte precum:
- acțiunile întreprinse pentru a asigura egalitatea de gen,
- punerea în aplicare a convențiilor fundamentale ale Organizației Internaționale a Muncii, condițiile de muncă,
- dialogul social,
- respectarea dreptului lucrătorilor de a fi informați și consultați,
- respectarea drepturilor sindicale, sănătatea şi siguranța la locul de muncă,
- dialogul cu comunitățile locale și/sau acțiunile întreprinse pentru a asigura protecția și dezvoltarea acestor comunități.
Notă: Știați că, din 2018, politica internă privind hărțuirea e obligatorie în cadrul companiilor? Redacția noastră a tratat subiectul aici și aici.
În fine, informațiile privind drepturile omului, combaterea corupției și a dării de mită care trebuie raportate pot face referire la modul în care companiile previn aceste lucruri.
Util: Raportarea non-financiară de la A la Z: Un ghid esențial despre ce trebuie raportat și cum
De 18 ani, în fiecare ianuarie, avocatnet.ro structurează și prezintă principalele repere legislative și de reglementare între care ne vom desfășura viețile și afacerile în anul care tocmai începe.
În seria Bine de știut la început de an, cartografiem zilnic cele mai importante coordonate ale anului 2020 pentru toate domeniile relevante (de la taxare, muncă și afaceri până la pensii, legislație auto, moșteniri, divorțuri și multe altele). Găsiți aici, pe măsură ce le publicăm, toate informațiile care să vă ajute să vă orientați mai ușor atât pe plan profesional, cât și personal în privința regulilor aplicabile anul acesta în toate zonele de interes direct pentru voi.