În cazul unei societăți românești cu cifră de afaceri de aprox 4 mil euro/an, dacă asociatul unic achiziționează 85% dintr-o altă societate din UE, nu din Romania, există vreo obligație de notificare a Consiliului Concurenței sau a altei instituții?
Posibil sa existe obligatia de notificare in statul unde isi are sediul societatea care urmeaza a fi preluata, insa nu ati dat nici o informatie care ar putea fi relevata. Intereseaza mai degraba cotele detinute de fiecare dintre cele doua companii pe "pietele relevante" in principal piata produsului/serviciului si cea geografica, nu neaparat cifra de afaceri.
Mulțumesc pentru răspuns! Cum pot afla cota de piață? Îmi dau seama cum se calculează teoretic o cotă, dar exact în cazul ăsta nu îmi dau seama de unde pot lua informațiile.
Compania target ar trebui sa detina informatia. Ei stiu cu cine concureaza si in care anume zone geografice. Exista uneori date statistice intocmite de asociatiile patronale sau de entitatile de supraveghere pentru anumite industrii sau servicii.
Revin cu editare: Imi pare riscant sa calculati dvs cota de piata, chiar daca nu ma indoiesc cunoasteti potentialul afacerii pe care doriti sa o preluati. Sunt prea multi parametri si ar trebui sa se bazeze pe date la care (deja) are acces si Consiliul Concurentei
O întrebare mai am: dacă cei 85% din societatea target ar fi achiziționată de două societăți românești ambele cu CA de aprox. 4 mil euro/an? Parcă exista obligația notificării într-o situație similară.
Despre cotele de piață trebuie să mă mai informez, nu aș îndrăzni să le calculez eu.
Mulțumesc!
Am si eu o propunere: lasati cifrele momentan, ca nu sunt relevante in acest stadiu. Obligatia notificarii deriva din impactul pe care achizitia / fuziunea sau vreo alta forma de preluare de control o are asupra pietei concurentiale. Aceasta se defineste ca piata a produsului / serviciului (orizontala / verticala) si evident ca piata geografica. Deci poate exista o fuziune unde companiile implicate totalizeaza 80 mil euro cifra de afaceri dar care nu are impact, sau are doar un impact minor si controlabil, raportat la ceilalti concurenti si la parametri pietei pentru acel produs sau serviciu. Tot asa poate exista o preluare de control implicand doar 8 mil cifra de afaceri, dar care paralizeaza un segment important de piata geografica, pentru ca entitatile implicate nu functioneaza pe aceeasi piata definita a produsului ci in aval / amonte una fata de alta. Exista si cazuri unde entitati independente cu cifre de afacere mici paralizeaza piata libera prin acordurile dintre ele. Cifra de afaceri rar devine relevanta si atunci suntem deja in zona sanctiunilor.
Obligatia notificarii intervine atunci cand este clar ca o preluare de control ar avea impact asupra pietei concurentiale. Notificarea nu este necesara pentru orice preluare si nu se raporteaza la cifrele de afaceri ale entitatilor implicate. Insa daca doriti neaparat sa faceti o notificare, evident nu va opreste nimeni. Competent ar fi Consiliul in jurisdictia caruia este inregistrata compania target.