Salutare tuturor...Va solicit opinia in urmatoarea problema: O societate comerciala care desfasoara activitati de broductie distributie si vanzare a unui anumit produs pe o piata determinta, avand cifra de afaceri anuala de aprox 20 milioane Euro, cumpara 50% dintr-o alta societate care distribuie acelasi produs pe o raza teritoriala determinata. Cifra de afaceri a celei de a doua societati este undeva intre 2 si 3 milioane euro anual. Se poate vorbi de concetrare economica in sensul art. 14 din legea 21/1996. Opinia mea este ca NU, desi cifra de afaceri a celor doua societati depaseste 20 milioane euro. Ca sa fiu mai explicit o sa exemplific cu, sa zicem, suruburi de 6. Firma mare produce distribuie si vinde suruburi de 6. Distributia si vanzarea se realizeaza prin mai multe firme total independente. Numai ca, la un moment dat, firma producarea cumpara 50% din firma care realizeaza cea mai mare distributie si dobandeste pachetul de control. Putem vorbi de concentrare economica? Multumesc.
Daca cifra de afaceri anuala cumulata a celor doi agenti economici nu depaseste 10 mil euro, si daca fiecare in parte nu realizeaza cifre de afaceri anuale care sa treaca de pragul celor 4 milioane de euro...nu este concentrare.
Dupa preluarea pachetului de control al firmei de distributie, de catre producatorul de suruburi de 6, care la randul sau este si distribuitor, ma cam indoiesc ca nu ar fi vorba de concentrare economica.
Sunt curioasa si de alte pareri.
Merci de raspuns...Cifra de afaceri cumulata a celor doi agenti economici depaseste 10 mil euro. Dar a fiecaruia in parte este de aprox 20 mil pentru producator si aprox 3 mil pentru distribuitorul preluat. Deci conditiile de cifra de afaceri de 10 milioane, cumulat, si de cate 4 milioane, separat, se interpreteaza cumulativ, sau indeplinirea oricareia dintre ele obliga la parcurgerea prevederilor privind concetrarea economica?
Subiectul ales de dumneavoastra este foarte interesant. La o analiza atenta a textului de lege-si bineinteles ca la art 14 din legea nr.21/1996 republicata ma refer-se observa ca cele doua conditii trebuie indeplinite cumulativ(interpretare gramaticala).
Asa am dedus si eu...dar nu mi se pare explicit......si nu am gasit nici in Regulament ceva explicit in acest sens...interpretarea mea este, de asemenea, ca cele doua conditii ar trebui indeplinite cumulativ....