Pentru ca asocierea celor doua IMM-uri sa ramana in acesta categorie, trebuie sa indepliniti anumite conditii legate de
a) Numarul mediu de salariati
b) Cifra de afaceri anuala neta
c) Activele totale
Prin compararea datelor intreprinderii dvs cu nivelul pragurilor celor trei criterii, veti putea determina daca asocierea este o microintreprindere, o intreprindere mica,mijlocie sau mare.
Ce date trebuie utilizate?
Cand se realizeaza calculele financiare si de personal, va trebui sa folositi datele continute in ultimele situatii financiare anuale consolidate aprobate. Aceste situatii consolidate se folosesc cand exista o sociatate mama si filiale ale acesteia.
Este necesar sa retineti ca, in timp ce respectarea pragurilor referitoare la numarul mediu de salariati este obligatorie, un IMM poate alege intre a respecta fie pragul referitor la cifra de afaceri dintr-un an, fie cel referitor la activele totale. Nu este necesara satisfacerea ambelor criterii si se poate depasi unul dintre ele fara pierderea statutului de IMM.
Prin compararea datelor intreprinderii dvs cu nivelul pragurilor celor trei criterii, veti putea determina daca intreprinderea dumneavoastra este o microintreprindere sau o intreprindere mica sau mijlocie sau mare.
Categoria micro-intreprinderilor si a intreprinderilor mici si mijlocii are in vedere intreprinderi care au mai putin de 250 de salariati si care au o cifra de afaceri anuala neta ce nu depaseste 50 de milioane de euro, sau care detin active totale care nu depasesc 43 de milioane de euro.
Daca pragurile pentru incadrarea unei întreprinderi mijlocii, prezentate în legea 346/2004 cu modificarile si completarile ulterioare, sunt depasite doua exercitii financiare consecutive, atunci întreprinderea este considerata mare.
In aceasta categorie intra:
Intreprinderile mici sunt definite ca intreprinderi care au pana la 49 salariati si realizeaza o cifra de afaceri anuala neta sau detin active totale de pâna la 10 milioane de euro .
Micro-intreprinderile sunt definite ca intreprinderi care au pâna la 9 salariati si realizeaza o cifra de afaceri anuala neta sau detin active totale de pâna la 2 milioane de euro.
Daca intreprinderea dvs depaseste pragurile financiare (cifra de afaceri / activele totale) sau paragurile pentru numarul mediu de salariati in cursul unui an, acest lucru nu va afecta incadrarea intreprinderii in categoria definita de lege. Aceasta va pastra statutul de IMM cu care a inceput anul. Totusi, va pierde acest statut daca pragul va fi depasit pe parcursul a doua exercitii financiare anuale consecutive. In acelasi mod, va castiga statutul de IMM daca in perioada anterioara a fost o firma mare, dar apoi a ajuns sub aceste praguri pe parcursul a doua exercitii financiare consecutive.