avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 615 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale IMM
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

IMM

Ma lupt cu hatisul ghidurilor pt. fonduri structurale... Lamuriti-ma va rog ce conditii trebuie indeplinite de un IMM in acceptiunea Legii 346/2004 modificata si completata ? E vorba de niste conditii cumulative dar chiar si asa nu stiu daca si obligativitatea nr. de angajati intra aici ? Merci. Dan
Cel mai recent răspuns: S.C. GALANTOM CONSULTING S.R.L. , Consultant credite si finantari 20:43, 11 Iulie 2008
Legea nr. 346/2004 privind stimularea infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii

Art. 4. - (1) Intreprinderile mici si mijlocii se clasifica, in functie de numarul mediu anual de salariati si de cifra de afaceri anuala neta sau de activele totale pe care le detin, in urmatoarele categorii:
a) microintreprinderi - au pana la 9 salariati si realizeaza o cifra de afaceri anuala neta sau detin active totale de pana la 2 milioane euro, echivalent in lei;
b) intreprinderi mici - au intre 10 si 49 de salariati si realizeaza o cifra de afaceri anuala neta sau detin active totale de pana la 10 milioane euro, echivalent in lei;
c) intreprinderi mijlocii - au intre 50 si 249 de salariati si realizeaza o cifra de afaceri anuala neta de pana la 50 milioane euro, echivalent in lei, sau detin active totale care nu depasesc echivalentul in lei a 43 milioane euro.
(2) Termenii microintreprindere, intreprindere mica si intreprindere mijlocie, precum si termenul derivat intreprinderi mici si mijlocii vor fi utilizati in toate reglementarile, statisticile si alte documente oficiale emise de catre autoritati sau institutii publice.

Art. 5. - (1) Numarul mediu de salariati corespunde numarului mediu de persoane angajate in intreprindere in cursul anului, determinat pe baza lunara.
(2) Numarul mediu de salariati reprezinta media aritmetica simpla rezultata din suma efectivelor zilnice de salariati din luna respectiva - inclusiv zilele de repaus saptamanal si sarbatorile legale -, impartita la numarul total de zile calendaristice. Pentru fiecare zi de repaus saptamanal sau sarbatoare legala se vor lua in calcul efectivele de salariati din ziua lucratoare precedenta, cu exceptia persoanelor al caror contract individual de munca a incetat in acea zi.
(3) In efectivele zilnice de salariati avute in vedere la calcularea numarului mediu anual de salariati se includ salariatii angajati pe durata nedeterminata, salariatii temporari care lucreaza in baza unui contract de punere la dispozitie incheiat intre intreprindere si un agent de munca temporara, pe durata acestui contract, proprietarii--directori, partenerii care desfasoara o activitate permanenta in intreprindere si care beneficiaza de avantaje financiare oferite de intreprindere.
(4) Salariatii cu program de lucru corespunzator unei fractiuni de norma vor fi inclusi in numarul mediu, proportional cu timpul de lucru prevazut in contractul individual de munca cu timp partial.
(5) La calcularea numarului mediu anual de salariati nu se vor avea in vedere salariatii al caror contract individual de munca este suspendat pentru perioada luata in calcul, conform prevederilor legale, si ucenicii si elevii sau studentii care urmeaza o forma de pregatire profesionala pe baza de contract de ucenicie sau de formare profesionala.
(6) Nu vor fi introduse/introdusi in numarul mediu anual de salariati salariatele/salariatii aflate/aflati in concediu de maternitate sau parental.
(7) Numarul mediu anual de salariati se determina pe baza Registrului general de evidenta a salariatilor, intocmit si completat conform prevederilor legale in vigoare.


Art. 6. 2) Daca la data intocmirii situatiilor financiare anuale intreprinderea nu se mai incadreaza in plafoanele stabilite la art. 3 si 4, aceasta nu isi va pierde calitatea de intreprindere mica, mijlocie sau microintreprindere decat daca depasirea acestor plafoane se produce in doua exercitii financiare consecutive.
Art. 262. - (1) Ajutoarele financiare nerambursabile acordate pentru realizarea investitiilor in sectorul productie si servicii, prevazute la art. 25 alin. (3) lit. a), se deruleaza prin intermediul organizatiilor ori institutiilor de drept privat.
(2) Organizatiile ori institutiile de drept privat se selectioneaza cu respectarea reglementarilor in vigoare privind achizitiile publice.
(3) Organizatiile ori institutiile publice de drept privat selectionate au calitatea de agentii de implementare a ajutoarelor acordate, pentru a caror derulare incheie contracte cu Ministerul pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale, denumit in continuare MIMMCTPL.
Unele programe se adreseaza numai unui tip de organizatie, dar majoritate se adreseaza atat microintreprinderilor cat si IMM-urilor. In primul rand conteaza cum v-ati inregistrat la ORC: micro sau IMM si apoi intra ca factor de selectie incadrarea ca intreprindere mica, mijlocie, mare. In acest an mai puteti depune dosar doar ca micro. se pare ca pentru IMM-uri nu prea au mai ramas fonduri anul acesta. Si oricum depunerea in runda a doua se va face dupa octombrie, deci acceptul sau refuzul vor veni anul viitor. Asta daca se mentine ritmul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Declaratie imm laviniadumitru laviniadumitru Buna ziua, Trebuie sa completez o declaratie IMM si doresc sa stiu daca ne mai incadram la IMM daca in anul 2011 nr. mediu de angajati a fost de 9 si o C.A. ... (vezi toată discuția)
Legat de incadrarea in imm zako zako Buna! Daca 2 ani consecutivi am fost intreprindere mijlocie, iar al trei-lea an am 44 de angajati, rezulta ca sunt intreprindere mica??? Va multumesc! (vezi toată discuția)
Clasificarea imm-urilor teodor82 teodor82 Buna ziua. Va rog sa ma indrumati catre cadrul legislativ care reglementeaza clasificarea IMM-urilor. Va rog sa imi confirmati faptul ca o intreprindere cu ... (vezi toată discuția)