Ordinul Ministerului Finanțelor Publice (MFP) nr. 1938/2016 privind modificarea şi completarea unor reglementări contabile a fost publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 680 din 2 septembrie şi va intra în vigoare la 1 ianuarie 2017.
Practic, actul normativ transpune în legislația contabilă din România prevederile directivelor europene privind obligația de a declara informații nefinanciare sau informații diversificate, aducând modificări importante atât Ordinului MFP nr. 1802/2014 pentru aprobarea Reglementărilor contabile privind situaţiile financiare anuale individuale şi situaţiile financiare anuale consolidate, cât și Ordinului MFP nr. 1286/2012 pentru aprobarea Reglementărilor contabile conforme cu Standardele internaționale de raportare financiară, aplicabile societăților comerciale ale căror valori mobiliare sunt admise la tranzacționare pe o piață reglementată, în sensul că în cadrul acestora vor fi adăugate noi obligații pentru entitățile de interes public.
Concret, potrivit documentului, anumite întreprinderi și grupuri mari vor trebui să prezinte informații nefinanciare și informații privind diversitatea, prin intermediul unui declaraţii nefinaciare.
Cine va avea obligația de a întocmi o declarație nefinanciară de la anul
Ordinul MFP analizat stabileşte că, indiferent de reglementările contabile pe care le aplică, toate entităţile de interes public vor întocmi o declarație nefinanciară dacă „la data bilanțului depășesc criteriul de a avea un număr mediu de 500 de salariați în cursul exercițiului financiar”. De altfel, aceasta va fi predată Finanțelor la data depunerii bilanţului contabil.
Potrivit referatului de aprobare care a însoţit documentul analizat în forma sa de proiect, există mai multe tipuri de entități de interes public vizate de noile reglementări, respectiv:
- societățile și companiile naționale, societățile cu capital integral sau majoritar de stat și regiile autonome;
- societățile ale căror valori mobiliare sunt admise la tranzacționare pe o piață reglementată.
Cu alte cuvinte, orice entitate de interes public care, la data bilanțului, va avea un număr mediu de salariați mai mare de 500 în cursul exercițiului financiar va trebui să includă în raportul administratorilor și o declarație nefinanciară, în care vor fi incluse trimiteri și explicații suplimentare privind sumele raportate în situațiile financiare anuale individuale. Totodată, va fi descrisă activitatea societăţii din perspectiva problemelor de mediu, a situaţiilor sociale şi de personal, dar şi din cea a respectării drepturilor omului, combaterii corupţiei ori dării de mită.
Conform documentului lansat de MFP şi publicat vineri în Monitor, printre documentele incluse în raportul administratorilor se vor număra:
- o descriere succintă a modelului de afaceri al entităţii;
- o descriere a politicilor adoptate de entitate în legătură cu aceste aspecte, inclusiv a procedurilor de diligență necesară aplicate;
- rezultatele politicilor respective;
- principalele riscuri legate de aceste aspecte care decurg din operațiunile entităţii, inclusiv, atunci când este relevant și proporțional, relațiile sale de afaceri, produsele sau serviciile sale care ar putea avea un impact negativ asupra domeniilor respective și modul în care entitatea gestionează riscurile respective;
- indicatori-cheie de performanță nefinanciară relevanți pentru activitatea specifică a entităţii.
În altă ordine de idei, noile dispoziţii stabilesc mai multe situaţii ce trebuie prezentate în declaraţia nefinanciară, în funcţie de obiectivul avut, astfel:
a) Din perspectiva aspectelor de mediu, entitatea va trebui să prezinte impactul actual și previzibil asupra mediului, generat de activitățile sale, de utilizarea energiei regenerabile și neregenerabile, efectul emisiilor de gaze cu efect de seră, efectul asupra utilizării apei și asupra utilizării aerului atmosferic.
b) Din perspectiva aspectelor sociale și de personal, entitatea trebuie să explice cum aplică convențiile fundamentale ale organizației internaționale a muncii, dialogul social, respectarea drepturilor lucrătorilor, dialogul cu comunitățile locale.
c) Din perspectiva drepturilor omului, a combaterii corupției și a dării de mită, societatea trebuie să prezinte politicile adoptate privind combaterea abuzurilor în materie de drepturile omului, instrumentele utilizate pentru combaterea corupției și a dării de mită.
Totodată, declarația nefinanciară va include și informații referitoare la consecințele asupra schimbării climatice pe care le au activitatea entității și utilizarea bunurilor și serviciilor pe care aceasta le produce, ca și asupra angajamentelor sale în favoarea dezvoltării durabile, a luptei împotriva risipei alimentare și în favoarea luptei împotriva discriminării și a promovării diversității.
Pentru cine va mai fi obligatorie declarația nefinanciară consolidată
Potrivit actului normativ, informații similare vor trebuie să fie oferite, de asemenea, și de entitățile de interes public care sunt societăţi-mamă ale unui grup care, la data bilanțului pe o bază consolidată, vor depăși criteriul de a avea un număr mediu de 500 de salariați în cursul exercițiului financiar. Altfel spus, dacă entitatea de interes public face parte dintr-un grup de societăți, iar aceasta are calitate de societate mamă, se va întocmi declarația nefinanciară consolidată a grupului, cu respectarea condiţiei ca, la data întocmirii bilanţului, grupul să depăşească un număr de 500 de angajaţi.
Astfel, entităţile amintite vor trebui să includă în raportul consolidat al administratorilor o declarație nefinanciară consolidată, care va trebui să conțină informații privind cel puțin aspectele de mediu, sociale și de personal, respectarea drepturilor omului, combaterea corupției și a dării de mită.
Informațiile referitoare la evoluțiile iminente sau aspectele în curs de negociere vor putea fi omise numai în cazuri excepționale. Mai exact, este vorba de situațiile în care, „potrivit avizului justificat în mod corespunzător al membrilor organelor administrative, de conducere și de supraveghere (...) prezentarea acestor informații ar aduce prejudicii grave poziției comerciale a grupului, cu condiția ca aceste omisiuni să nu împiedice o înțelegere corectă și echilibrată a dezvoltării, performanței și poziției grupului și a impactului activității sale”, se mai arată în documentul MFP, ale cărui prevederi se vor aplica, aşa cum am menţionat deja, doar din 2017.
Comentarii articol (2)