De la aderarea la Uniunea Europeană în 2007, România a înregistrat progrese semnificative în toate sectoarele. Totuși, accesul la finanțare rămâne limitat, mai ales în cazul întreprinderilor mici și mijlocii, iar nivelul investițiilor în România este în continuare scăzut. În vederea soluționării acestor carențe de dezvoltare, Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare va adopta mai multe orientări strategice printre care se numără și finanțarea și susținerea IMM-urilor, cu sprijinul SBS.
Programul dezvoltat de BERD cofinanțează proiecte diversificate de consultanță care sunt adaptate nevoii de dezvoltare a acestor întreprinderi. Totodată, Banca acordă prioritate unor domenii precum protecția mediului sau eficiența energetică și proiectelor care pun accentul pe îmbunătățirea managementului financiar al întreprinderilor, iar planul de finanțare este de maxim 75%. Limita maximă a granturilor oferite este de 10.000 euro per proiect și cu o durată maximă de şase luni.
Carbon Solutions Global România s-a alăturat companiilor agreate de către BERD pentru oferirea serviciilor de consultanță. Expertiza noastră se plasează cu precădere în domeniul managementului carbonului și al reducerii emisiilor de CO2, al gazelor cu efect de seră.
În contextul în care România este una dintre economiile din Uniunea Europeană cu cel mai ridicat și mai ineficient consum de energie, ceea ce generează un nivel ridicat de emisii de CO2, implicarea BERD atrage atenția asupra nevoii de dezvoltare a companiilor, tehnologiilor și proceselor din domeniul reducerii emisiilor de CO2, dezvoltării durabile și protecției mediului. În calitatea de stat membru al UE, România trebuie să își alinieze politica energetică cu strategia Uniunii Europene, ceea ce înseamnă sporirea eficienței energetice. În vederea dezvoltării economice sustenabile, este necesară investiția în dezvoltarea tehnologiilor cu emisii reduse de carbon în mai multe sectoare de activitate, având în vedere faptul că schimbările climatice reprezintă o sursă de riscuri pentru numeroase activități desfășurate pe întreg teritoriul țării.
Dincolo de implicațiile economice oferite de dezvoltarea activităților în vederea eficientizării energetice, există și implicații sociale și de mediu. Starea mediului înconjurător afectează în mod direct viața și activitățile întreprinse. Combaterea schimbărilor climatice reprezintă o prioritate a Uniunii Europene, iar România și-a dezvoltat Planul de acțiuni privind schimbările climatice pe perioada 2016-2020 pentru a se alinia obiectivelor UE.
Creșterile temperaturilor anuale cu aproximativ 1oC în ultimele decenii afectează operațiunile din domeniul energetic, precum și pe cele de minerit și agroindustriale, pe fondul expunerii la condiții de secetă. Piața globală pentru servicii verzi și cu emisii de carbon reduse se află într-o continuă creștere (peste 4% pe an) și a ajuns în prezent la peste 4.000 de miliarde de euro, fiind unul din cele mai dinamice sectoare la nivel global.
În perioada strategiei anterioare, BERD s-a concentrat pe accesul la finanțare a IMM-urilor, pe implementarea liniilor de credit în sprijinul eficienței energetice și energiei sustenabile și pe oferirea de sprijin României în tranziția către o economie cu emisii de carbon reduse. Banca a pus accentul pe încurajarea producției de energie din surse regenerabile (ca măsură de protecție a mediului) și asistența tehnică oferită companiilor care utilizează tehnologii de eficiență energetică în conformitate cu inițiativa BERD cu privire la energia sustenabilă.
Carbon Solutions Global România, firmă de consultanță agreată BERD, încurajează și îndeamnă companiile din orice domeniu să își analizeze impactul asupra mediului înconjurător printr-un studiu de al amprentei de carbon. Sfaturile experților noștri vă pot aduce beneficii reale imediate prin reducerea costurilor operaționale sau, pentru companiile din agricultură, o reducere considerabilă a utilizării de fertilizanți chimici și o îmbunătățire a producției și a rezistenței la secetă.
Citește articolul integral AICI.
Comentarii articol (0)