Principala cauză a excesului de dioxid de carbon eliberat în atmosferă este arderea de combustibili fosili (gaz, cărbune, petrol). Aceștia au reprezentat, în ultimii 100 de ani, singura sursă de creștere a economiei globale, drept pentru care este o resursă supra-exploatată. Problemele au apărut din cauza faptului că emanăm carbon la o rată mai mare decât acesta poate fi re-absorbit de către plante.
Acest exces de dioxid de carbon din atmosferă este și cauza creșterii temperaturii întregii planete (încălzirea globală). Câteva dintre rezultatele clar vizibile ale acestei încălziri sunt schimbările imprevizibile ale climei, de la inundații devastatoare la secete ce bat recorduri mondiale; de la valuri de căldură mortale la uragane violente care distrug viețile a mii de oameni.
O reducere de doar 10% a emisiilor de carbon este posibilă, la scară mică, printr-o schimbare semnificativă a stilului de viață (renunțarea la utilizarea mașinii personale pentru deplasări în favoarea mersului pe jos sau a mijloacelor de transport în comun, reducerea consumului electric, colectarea selectivă și reciclarea).
La nivel global, aceste modificări sunt mai greu de implementat. Ele necesită schimbări punctuale în modul de funcționare a fabricilor și industriilor în general, cu o focalizare pe reducerea emisiilor, eficientizare energetică și folosirea combustibililor proveniență din surse regenerabile. Pentru a pune în practică aceste schimbări este nevoie de fonduri, care să ajute la implementarea acestora la nivelul fiecărei țări în parte.
Uniunea Europeană consideră punerea în acțiune a unor planuri concrete de limitare a schimbărilor climatice ca fiind de o importanță majoră. Acest lucru este reflectat foarte clar în Programul LIFE, instrumentul de finanțare al EU pentru mediu. Prin acest program au fost co-finanțate peste 4.000 de proiecte, contribuind cu mai mult de 3,1 miliarde de euro din 1992, când acesta a fost înființat. Programul va mai aloca 864 de miliarde de euro în perioada 2014-2020.
România și-a asumat ca obiectiv pentru următorii ani ca totalul de energie produs să fie în proporție de 24% din surse regenerabile. Prin strategia națională pentru eficiența energetică, până în anul 2022, România va face o investiție de 5 miliarde de euro pentru reducerea emisiilor și limitarea efectelor acestora. Pe lângă această investiție, în București s-a făcut o investiție de 200 de milioane de euro pentru un proiect care propune construirea unei unități ce transformă deșeurile în energie.
Alături de inițiativele Ministerului Mediului mai sunt și organizațiile non-guvernamentale și companii, precum Carbon Solutions Global, centrate pe dezvoltarea de proiecte de reducere a emisiilor de carbon. Printre acestea se numără atât proiecte locale (reîmpăduriri, colectarea deșeurilor, eficientizarea energetică a clădirilor etc.), cât și proiecte dezvoltate cu ajutorul fondurilor europene dedicate luptei împotriva schimbărilor climatice.
Citește AICI articolul integral.
Comentarii articol (0)