Potrivit unora dintre cele mai importante stații de măsurare a gazelor cu efect se seră din atmosferă, lumea se îndreaptă către o epocă în care concentrațiile globale de dioxid de carbon nu vor scădea sub limita de 400 de părți per milion. Vestea vine după ce o importantă stație de măsurare atmosferică din Cape Grim, Australia, este gata să ateste trecerea peste punctul de 400 ppm pentru prima dată. Aflată într-o regiune cu concentrații stabile de CO2, odată trecut acest prag, nivelul dioxidului de carbon nu va mai putea fi redus sub această limită.
Între timp, o altă stație de măsurare din sfera nordică ar fi putut înregistra un nivel al CO2 peste 400 ppm ultima oară, cu imposibilitatea de a se menține sub acest prag. Directorul diviziei de monitorizare la nivel mondial de la National Oceanographic and Atmospheric Administration din Statele Unite ale Americii avertizează că intrăm într-o nouă eră: în momentul în care cantitatea dioxidului de carbon emisă în atmosferă de arderea combustibilor fosili crește, ciclurile sezoniere care influențează creșterea sau scăderea concentrației de CO2 pe tot parcursul anului vor înceta să mai mențină această concentrație sub nivelul de 400 ppm. Depășirea acestui prag nu este numai simbolică, ci are și un impact mare la nivel psihologic.
Această limită a fost depășită pentru prima dată în 2013, când o stație de măsurare atmosferică situată în Mauna Loa, Hawaii, a înregistrat o medie lunară de peste 400 ppm. În emisfera sudică ciclurile sezoniere sunt puțin pronunțate, iar nivelul atmosferic de CO2 scade greu și doar în lunile de vară. Cu toate acestea, în emisfera nordică există un ciclu sezonier mai mare, unde concentrațiile de dioxid de carbon scad în timpul verii, dar cresc pe perioada iernii. Așa că, în fiecare an, aceasta s-a păstrat sub pragul de 400 ppm. Totuși, combinând toate înregistrările la nivel mondial, s-a dovedit că media lunară la nivel mondial a depășit limita de 400 ppm în martie 2015. În această săptămână, cercetătorii au dezvăluit că măsurătorile realizate la Cape Grim au înregistrat un nivel de 399.9 ppm în data de 6 mai.
În câteva săptămâni, concentrația poate crește peste 400 ppm și nu va mai putea fi redusă sub acest prag. Oamenii de știință declară că nu se așteptau să atingem acest nivel atât de curând. Odată cu apariția fenomenului "El Niño", cunoscut pentru generarea anomaliilor climatice pe întreaga planetă, oceanul își pierde capacitatea de a prelua căldura, astfel încât concentrațiile de dioxid de carbon se află într-o creștere constantă. În câțiva ani, scăderile de concentrație generate de ciclurile sezoniere nu vor mai fi de ajuns pentru a scădea media globală sub 400 ppm.
Concentrațiile de CO2 în creștere reprezintă una dintre principalele cauze ale schimbărilor climatice în întreaga lume. Temperaturile-record înregistrate la nivel mondial au generat albirea recifelor de corali din întreaga lume și afectează Marea Barieră de Corali din Australia.
În urma unei analize îndelungate, Carbon Solutions Global avertizează că singurul mod prin care putem reduce concentrația de dioxid de carbon din atmosferă este să stopăm arderea combustibililor fosili. Indiferent de nivelul la care se află emisiile în prezent, nu putem reduce creșterea economică, dar putem scădea concentrațiile de CO2, prin utilizarea surselor de energie verde și prin susținerea tehnologiilor și serviciilor ce susțin dezvoltarea unei economii sustenabile. Chiar dacă nu vom mai emite emisii de gaze cu efect de seră, procesul de încălzire globală a fost declanșat și trebuie să fim pregătiți pentru a ameliora efectele negative generate de acesta.
Notă: Articolul poate fi citit integral aici.
Comentarii articol (1)