1. Amenzile pentru nerespectarea calităţii în construcţii vor fi dublate
Nerespectarea calităţii în construcţii va fi sancţionată mai dur decât în prezent, iar perioada de prescripţie a faptelor de natură contravenţională va fi extinsă, potrivit unui proiect de act normativ adoptat recent de senatori. Astfel, pentru fapte precum neangajarea dirigintelui de şantier sau construirea fără proiecte ori în baza proiectelor neverificate de specialişti se vor da amenzi duble. Totodată, vor fi introduse şi perioade minime de garanţie pentru lucrările de construcţii. Puteți afla mai multe de aici.
2. Inspecții fiscale 2016: Ce contribuabili se află în vizorul Fiscului și ce probleme pot apărea
Începând de anul acesta, Fiscul a intensificat acțiunile de control la anumiți contribuabili. Tocmai de aceea, am identificat principalele probleme care pot să apară în timpul unei astfel de verificări, precum și diferențele dintre inspecțiile fiscale din acest an și cele organizate în trecut, având în vedere că, de la 1 ianuarie, când a intrat în vigoare noul Cod de procedură fiscală, inspecțiile se desfășoară potrivit unor reguli noi. Informații pe larg sunt aici.
3. Lista blocurilor cu bulină roşie ce vor fi consolidate în 2016, oficializată
În acest an, 80 de blocuri din mai multe oraşe, care sunt încadrate în clasa I de risc seismic şi prezintă pericol public, sunt incluse în programul guvernamental de reducere a riscului seismic, potrivit unui act normativ publicat recent în Monitorul Oficial. Pentru 33 dintre acestea se vor executa lucrări de intervenţie, iar pentru celelalte 47 se vor proiecta lucrările de intervenţie. Aici puteți consulta lista imobilelor la care se vor executa sau proiecta lucrări de intervenție.
4. Ghid oficial ANAF: Ce obligații au PFA-urile care obțin în 2016 venituri comerciale
Contribuabilii persoane fizice care realizează venituri comerciale sunt obligați să se înregistreze la organul fiscal competent, să declare și să plătească impozitele, taxele și contribuțiile sociale aferente acestor venituri, se arată într-un ghid oficial al Agenției Naționale de Administrare Fiscală, publicat recent pe pagina de internet a instituției. PFA-urile care nu îndeplinesc aceste obligații pot fi amendate cu sume de până la 3.500 de lei. Aici sunt mai multe detalii.
Pachetele medicale pentru perioada 2016-2017 vor fi valabile de la 1 iulie, după ce Guvernul a stabilit recent să amâne aplicarea lor cu trei luni. În baza acestora, atât persoanele asigurate, cât şi cele neasigurate vor putea beneficia de asistenţă de specialitate la medicii de familie, la cabinetele medicale, la dentişti şi în spitale. În articolul de astăzi vă prezentăm o sinteză a principalelor servicii medicale ce vor putea fi acordate în sistemul public de sănătate în următorii doi ani. Mai multe aflați aici.
6. Impozitul pe locuinţe: Exemple concrete de calcul pentru persoanele fizice
În contextul în care sistemul de impozitare aplicabil locuinţelor a fost modificat semnificativ de la începutul anului şi până acum, iar normele de aplicare la Codul fiscal nu au clarificat, spre exemplu, situaţia imobilelor la care este înregistrat şi un sediu social al unei firme sau PFA, Ministerul Finanţelor a publicat recent un ghid referitor la plata impozitului pe clădiri, cu explicaţii şi modele de calcul pentru fiecare situaţie în parte. Găsiți mai multe exemple de calcul în acest articol.
7. Prima Maşină 2016: Avansul de 5% poate fi acoperit cu prima de casare din programul Rabla
Persoanele care vor să-şi cumpere un autoturism nou în 2016, prin intermediul programului "Prima Maşină", pot să acopere avansul de minimum 5% cu prima de casare obţinută în cadrul programului "Rabla", se arată într-un act normativ publicat în această săptămână în Monitorul Oficial. Aici găsiți informații despre plafonul garanţiilor din acest an pentru "Prima Maşină".
8. Din acest an, trebuie să plăteşti impozit şi pentru terenul de sub casă sau bloc
Din 2016, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod fiscal, proprietarii de locuinţe datorează impozit şi pentru terenul de sub clădire, taxă de care au fost scutiţi până la finalul anului trecut. Obligaţia revine nu doar românilor care locuiesc la casă, ci şi celor care stau în apartamente sau garsoniere, cărora le revine o cotă-indiviză din terenul de sub bloc. Mai multe amănunte aici.
Potrivit unui proiect de act normativ adoptat recent, prin vot decisiv, de către deputați, profesorii din învăţământul de stat care n-au beneficiat de diferenţele salariale la care aveau dreptul pentru perioada octombrie 2008 - 13 mai 2011, dar pe care le-au câştigat în instanţă, le vor primi eşalonat în următorii ani. Detalii găsiți aici.
10. Salariul minim crește din mai: Cât vor plăti în plus angajatorii după majorare?
Începând cu luna mai, salariul minim pe economie va crește cu 200 de lei, urmând să ajungă la valoarea de 1.250 de lei. Ca de obicei, majorarea va atrage cheltuieli suplimentare pentru angajatori, care vor plăti salariaților o remunerație netă mai mare, dar și mai mulți bani pentru taxele și contributiile obligatorii aferente salariului. În acest articol găsiți cifre concrete legate de cheltuielile suplimentare pe care le implică majorarea salariului minim.
Comentarii articol (0)