În 2016, ortodocşii sărbătoresc Paştele la începutul lunii mai, iar prima zi a sărbătorii a coincis cu Ziua Muncii. Prin urmare, salariaţii cu un program obişnuit de lucru, de luni până vineri, au liber doar astăzi, în a doua zi de Paşte. De altfel, exceptând această zi, angajaţii mai beneficiază până la finalul anului 2016 de şapte zile libere legale, dar dintre acestea doar cinci pică în timpul săptămânii - detalii sunt aici.
Pe lângă weekendul prelungit de care se bucură acum, salariaţii pot primi de la angajatori, cu ocazia sărbătorilor pascale, diferite cadouri în bani sau în natură, precum şi tichete cadou. De altfel, regimul fiscal al acestora s-a modificat semnificativ de la 1 ianuarie, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod fiscal, astfel încât noile prevederi sunt în avantajul firmelor care doresc să îşi stimuleze angajaţii cu cadouri, tichete cadou sau alte astfel de beneficii.
Concret, din 2016, cadourile, inclusiv tichetele cadou oferite de angajatori salariaţilor, cât şi cele oferite în beneficiul copiilor minori ai acestora, cu ocazia Paştelui, zilei de 1 iunie, Crăciunului şi a sărbătorilor similare ale altor culte religioase, precum şi cadourile, inclusiv tichetele cadou, oferite salariatelor cu ocazia zilei de 8 martie sunt neimpozabile, în măsura în care valoarea acestora pentru fiecare persoană în parte nu depăşeşte 150 lei.
Prin urmare, atât timp cât sunt acordate cu ocazia situaţiilor amintite anterior, tichetele cadou nu mai sunt considerate venituri salariale şi nu mai sunt impozitate cu 16%. În plus, acestea nu intră în baza de calcul a contribuţiilor sociale dacă sunt prevăzute prin contractul de muncă şi sunt oferite cu ocazia evenimentelor specificate.
Aşadar, atât salariaţii, cât şi copiii acestora pot primi aceste beneficii de Paşte, Crăciun sau cu ocazia sărbătorilor religioase similare ale altor culte. Mai mult, chiar şi în cazul în care părinţii au acelaşi angajator, fiecare dintre aceştia poate primi tichete cadou ori cadouri, atât pentru el, cât şi pentru copil/ copii.
Până la finalul anului trecut, în baza prevederilor vechiului Cod fiscal, cadourile, pentru a fi neimpozabile, puteau fi acordate doar în beneficiul copiilor minori ai angajaților. Din 2016 însă, cadourile în bani sau în natură, inclusiv tichetele cadou, pot fi oferite atât salariaţilor, cât şi copiilor minori ai acestora. Prin urmare, un angajat cu doi copii poate primi 450 lei - 150 de lei pentru el şi 150 de lei pentru fiecare dintre cei doi copii ai săi.
Important! Şi pentru salariaţii care nu au copii regimul fiscal este acelaşi, astfel încât aceştia pot primi din partea angajatorului suma de 150 lei fără a suporta impozite pentru aceasta.
În altă ordine de idei, dacă până la finele anului trecut cheltuielile cu cadourile în bani şi în natură erau deductibile la calculul impozitului pe profit în limita unei cote de până la 2%, aplicată asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, din 2016, această cotă a crescut la 5%, ceea ce înseamnă că angajatorii pot deduce o sumă mai mare în aceste scopuri.
Ce se întâmplă atunci când tichetele cadou depăşesc valoarea de 150 de lei?
Aşa cum am explicat anterior, cadourile, inclusiv tichetele cadou acordate cu ocazia sărbătorilor amintite, sunt neimpozabile, în măsura în care valoarea acestora pentru fiecare persoană în parte nu depășește 150 lei.
Prin urmare, dacă stimulentele acordate salariaţilor depăşesc plafonul specificat, diferenţa de bani este considerată venit salarial şi este impozitată ca atare. Spre exemplu, dacă o societate decide să acorde angajatului un tichet cadou în cuantum de 300 de lei cu ocazia Paştelui, 150 de lei sunt neimpozabili şi nu se reţin contribuţii pentru ei, în timp ce ceilalţi 150 de lei sunt impozitaţi şi intră în baza de calcul a contribuţiilor.
Atenţie! Dacă sunt acordate cu alte ocazii decât cele prevăzute în Codul fiscal, tichetele cadou se iau în calcul la stabilirea impozitului pe venituri din salarii, prin impozitarea cu cota de 16%.