Din 2016 începând, cadourile, inclusiv tichetele cadou oferite de angajatori salariaţilor, cât şi cele oferite în beneficiul copiilor minori ai acestora, cu ocazia Paştelui, zilei de 1 iunie, Crăciunului şi a sărbătorilor similare ale altor culte religioase, precum şi cadourile, inclusiv tichetele cadou, oferite salariatelor cu ocazia zilei de 8 martie sunt neimpozabile și nu intră în baza de calcul a contribuțiilor sociale, în măsura în care valoarea acestora pentru fiecare persoană în parte nu depăşeşte 150 lei.
În contextul în care până la Crăciun au mai rămas zece zile, atât salariații, cât și copiii minori ai acestora pot primi aceste beneficii în perioada sărbătorilor de iarnă. Și în cazul în care părinții au același angajator, fiecare dintre aceștia poate primi tichete cadou ori cadouri atât pentru el, cât și pentru copilul sau copiii săi.
Astfel, un angajat cu un copil minor, de exemplu, poate primi în această perioadă stimulente neimpozabile de până la 300 de lei: 150 de lei pentru el și 150 de lei pentru copilul său.
Totodată, tratamentul fiscal este același și pentru angajații fără copii sau cu copii majori, astfel că și aceștia pot primi din partea angajatorului suma de 150 lei, sub formă de bani, bunuri, vouchere de cumpărături sau tichete cadou, fără a suporta impozite pentru aceasta.
Din perspectiva companiei, beneficiile enumerate sunt deductibile la calculul impozitului pe profit, cu condiția ca sumele aferente să se încadreze în limita de 5% aplicată asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului.
În cazul în care cadourile ori tichetele acordate angajaților cu ocaziile menționate mai sus au o valoare mai mare de 150 de lei pentru fiecare persoană, diferența de bani este considerată venit salarial și este impozitată corespunzător.
Prin urmare, dacă o firmă alege să acorde angajatului un tichet cadou în valoare de 400 de lei cu ocazia Craciunului, 150 de lei sunt neimpozabili și nu se rețin contribuții pentru ei, în timp ce suma de 250 de lei este impozabilă și intră în baza de calcul a contribuțiilor sociale obligatorii.
Comentarii articol (0)