Veniturile din profesii liberale, realizate în mod individual și/sau într-o formă de asociere, sunt venituri din activități independente, impozitate în sistem real.
Ele cuprind veniturile obținute din exercitarea profesiilor de medic, avocat, notar public, executor judecătoresc, experți tehnici și contabili, contabili autorizați, auditori financiari, consultanți fiscali, arhitecți, traducători, sportivi sau a altor profesii reglementate de lege și de îndeplinirea a cel puțin 4 din următoarele 7 criterii, menționate în Ghidul fiscal al contribuabililor care realizează venituri din profesii liberale din România, publicat de ANAF pe site-ul propriu la începutul lunii:
1. persoana fizică dispune de libertatea de alegere a locului și a modului de desfășurare a activității, precum și a programului de lucru;
2. persoana fizică dispune de libertatea de a desfășura activitatea pentru mai mulți clienți;
3. riscurile inerente activității sunt asumate de către persoana fizică ce desfășoară activitatea;
4. activitatea se realizează prin utilizarea patrimoniului persoanei fizice care o desfășoară;
5. activitatea se realizează de persoana fizică prin utilizarea capacității intelectuale și/sau a prestației fizice a acesteia, în funcție de specificul activității;
6. persoana fizică face parte dintr-un corp/ordin profesional cu rol de reprezentare, reglementare și supraveghere a profesiei desfășurate, potrivit actelor normative speciale care reglementează organizarea și exercitarea profesiei respective;
7. persoana fizică dispune de libertatea de a desfășura activitatea direct, cu personal angajat sau prin colaborare cu terțe persoane în condițiile legii.
Potrivit acestui document, persoanele care realizează aceste categorii de venituri au obligația să depună, la organul fiscal în a cărui rază teritorială își au sediul de desfășurare a activității, formularul 070 „Declarație de înregistrare fiscală/Declarație de mențiuni/Declarație de radiere pentru persoanele fizice care desfășoară activități economice în mod independent sau exercită profesii libere”.
Dacă activitatea se desfăşoară în cadrul unor asocieri sau alte entităţi fără personalitate juridică, contribuabilii au obligaţia depunerii, la organul fiscal în a cărui rază teritorială îşi are asocierea sediul de desfăşurare a activităţii, formularul 010 ,,Declaraţie de înregistrare fiscală/Declaraţie de menţiuni/Declarație de radiere pentru persoane juridice, asocieri şi alte entităţi fără personalitate juridică”.
După înregistrarea fiscală, organul fiscal va atribui certificatul de înregistrare fiscală în care se înscrie obligatoriu codul de identificare fiscală, se arată în Ghidul ANAF.
Important! Declaraţia de înregistrare se completează cu ocazia primei înregistrări fiscale, de regulă cu ocazia înfiinţării şi se depune în termen de 30 de zile de la data înfiinţării.
În situația în care apar modificări ulterioare datelor din declarația de înregistrare fiscală, acestea trebuie aduse la cunoștința organului fiscal competent, în termen de 15 zile de la data producerii acestora, prin completarea și depunerea declarației de mențiuni, respectiv a formularului 070 sau a formularului 010, după caz, informează Fiscul.
Mai mult, în cazul modificărilor intervenite în datele declarate iniţial şi înscrise în certificatul de înregistrare fiscală, contribuabilii depun, odată cu declaraţia de menţiuni, şi certificatul de înregistrare fiscală, pentru anularea acestuia şi eliberarea unui nou certificat. Declaraţia de menţiuni este însoţită de documente care atestă modificările intervenite.
În ghidul realizat de Fisc se menționează că la încetarea calităţii de subiect de drept fiscal, contribuabilii trebuie să solicite radierea înregistrării fiscale, prin depunerea unei declaraţii de radiere. Declaraţia se depune în termen de 30 de zile de la încetarea calităţii de subiect de drept fiscal şi trebuie însoţită de certificatul de înregistrare fiscală în vederea anulării acestuia.
Pe lângă formularele de înregistrare, contribuabilii care obțin venituri din profesii liberale sunt obligați să depună la Fisc și un formular pentru câștigurile realizate. Astfel, în ghidul ANAF se arată că această categorie de contribuabili trebuie să depună formularul 220 „Declaraţia privind venitul estimat/norma de venit”, în termen de 30 de zile de la data începerii activității, la organul fiscal în a cărui rază teritorială își au domiciliul.
Cei care în anul anterior, au realizat pierderi, şi cei care, au realizat venituri pe perioade mai mici decât anul fiscal, precum şi cei care, din motive obiective, estimează că vor realiza venituri care diferă cu cel puţin 20% faţă de anul fiscal anterior au obligaţia depunerii formularului 220 până la data de 25 mai a anului de impunere, odată cu declaraţia privind venitul realizat.
Când au loc plățile anticipate cu titlu de impozit?
Potrivit ghidului recent publicat pe site-ul ANAF, persoanele care obțin venituri din activități independente trebuie să efectueze plăți anticipate în contul impozitului anual datorat la bugetul de stat.
Concret, plățile anticipate se stabilesc de către organul fiscal competent pe fiecare sursă de venit, luându-se ca bază de calcul venitul anual estimat sau venitul net realizat în anul precedent, după caz, prin emiterea unei decizii care se comunică contribuabililor. La stabilirea plăților anticipate se utilizează cota de impozit de 16%.
Aceste plăți se efectuează în patru rate egale, până la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru, iar plata impozitului anual se efectuează potrivit deciziei de impunere.
„În situația impunerilor efectuate după expirarea acestor termene de plată, contribuabilii au obligația efectuării plăților anticipate la nivelul sumei datorate pentru ultimul termen de plată al anului precedent”, se precizează în ghidul ANAF.
Potrivit documentului citat, în cazul în care contribuabilii își încetează activitatea în cursul anului fiscal, precum și în situația în care își suspendă temporar activitatea, aceștia au obligația de a depune la organul fiscal formularul 220, însoțit de documente justificative, în termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului, pentru recalcularea plăților anticipate.
Totodată, contribuabilii care realizează venituri din profesii liberale au obligația să depună formularul 200 „Declarația privind veniturile realizate din România” la organul fiscal a cărui rază au domiciliul, până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui de realizare a venitului.
În același document se arată că impozitul anual datorat se stabilește de organul fisacl competent pe baza declarației privind venitul realizat, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului net impozabil. Impozitul anual datorat se va stabili prin decizia de impunere.
„Diferențele de impozit rămase de achitat conform deciziei de impunere anuală se plătesc în termen de cel mult 60 de zile de la data comunicării deciziei de impunere, perioadă pentru care nu se calculează și nu se datorează dobânzi și penalități”, se arată informează ANAF.
Ce formulare depun plătitorii de TVA?
Contribuabilii care realizează venituri din profesii liberale au obligaţia să ţină evidenţe corecte şi complete ale tuturor operaţiunilor efectuate în desfăşurarea activităţii lor cu ajutorul Jurnalului de vânzări respectiv al Jurnalului de cumpărări şi se înregistrează în scopuri de TVA în următoarele situaţii:
- Prin opţiune;
- Prin depăşirea plafonului de scutire de 220.000 lei prevăzut in Codul fiscal.
Pentru înregistrarea în scopuri de TVA, contribuabilii care își desfășoară activitatea individual, depun la organul fiscal competent pe raza căruia își au sediul activității formularul 070 „Declaraţia de înregistrare fiscală/Declaraţie de menţiuni/Declarație de radiere pentru persoanele fizice care desfășoară activități economice în mod independent sau exercită profesii libere” completând în mod corespunzător rubrica „Date privind vectorul fiscal”, secțiunea TVA.
În cazul în care activitatea se desfăşoară în cadrul unor asocieri sau alte entităţi fără personalitate juridică, contribuabilii au obligaţia depunerii la organul fiscal în a cărui rază teritorială îşi are asocierea sediul de desfăşurare a activităţii, formularul 010 ,,Declaraţia de înregistrare fiscală/Declaraţie de menţiuni/Declarație de radiere pentru persoane juridice, asocieri şi alte entităţi fără personalitate juridică”.
În urma analizei informaţiilor cuprinse în declaraţia fiscală şi în documentele anexate acestei declaraţii, organul fiscal emite “Decizia privind înregistrarea în scopuri de TVA”, precum şi codul de înregistrare fiscală în scopuri de taxă pe valoare adăugată, după caz, informează Fiscul.
Potrivit documentului publicat recent pe pagina de internet a Fiscului, contribuabilii înregistraţi în scopuri de TVA, au obligaţia să depună la organul fiscal competent, la termenele prevăzute de lege următoarele declaraţii fiscale, după caz:
- Decont de taxa pe valoarea adăugată (formularul 300) – lunar/trimestrial;
- Declaraţie informativă privind livrările/prestările şi achiziţiile efectuate pe teritoriul naţional de persoane înregistrate în scopuri de TVA (formularul 394) – lunar/trimestrial;
- Declaraţie informativă privind livrările de bunuri şi prestările de servicii efectuate în anul ... (formularul 392A) - anual;
- alte declaraţii fiscale prevăzute de lege, în funcţie de situaţia specifică.
Contribuabilii care nu-și îndeplinesc obligațiile riscă amenzi de maximum 3500 lei
Contribuabilii care nu depun la termen declarațiile fiscale riscă amenzi care pot ajunge până la 3.500 de lei, după cum se precizează în ghidul ANAF.
Mai precis, nedepunerea la termenele prevăzute de lege a formularelor 010 – „Declaraţie de înregistrare fiscală/Declaraţie de menţiuni/Declarație de radiere pentru persoane juridice, asocieri şi alte entităţi fără personalitate juridică”, 070 – „Declaraţie de înregistrare fiscală/Declaraţie de menţiuni/Declarație de radiere pentru persoanele fizice care desfăşoară activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere”, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei, pentru persoanele fizice/asocieri şi alte entităţi fără personalitate juridică.
Totodată, dacă nu sunt depuse la termen formularele 220 „Declaraţia privind venitul estimat/norma de venit” și 200 „Declaraţia privind veniturile realizate din România”, atunci contribuabilii riscă amenzi cuprinse între 50 lei și 500 lei.
Pentru nedepunerea la termen a formularului 392A „Declaraţie informativă privind livrările de bunuri şi prestările de servicii efectuate în anul...” și 392B „Declaraţie informativă privind livrările de bunuri, prestările de servicii şi achiziţiile efectuate în anul ...”, amenzile sunt de la 500 lei la 1.000 lei.
În schimb, nedepunerea la termenele prevăzute de lege a formularului 394 „Declaraţie informativă privind livrările/prestările şi achiziţiile efectuate pe teritoriul naţional de persoanele înregistrate în scopuri de TVA” se sancţionează mai drastic, cu amenzi cuprinse între 2.000 lei la 3.500 lei.
Puteți consulta ghidul ANAF în fisierul atașat.
Comentarii articol (0)