Ordinul comun al Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor şi al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 682/1154/2016 pentru aprobarea Procedurii de restituire a sumelor prevăzute la art. 7, 9 și 12 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule, precum și a sumelor stabilite de instanțele de judecată prin hotărâri definitive și pentru aprobarea modelului și conținutului unor formulare a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 274 din 12 aprilie 2016.
- Potrivit OG nr. 40/2015, publicate în septembrie anul trecut, persoanele care au plătit taxa specială pentru autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule pot să ceară toţi banii înapoi, fără a fi nevoite să deschidă o acţiune în instanţă.
- Procedura de restituire a vechii taxe auto a fost publicată marţi în Monitor, la câteva luni distanţă de momentul la care Executivul stabilese că sumele de bani trebuie înapoiate pe cale administrativă.
- Concret, pentru restituirea vechii taxe auto (actualizată cu indicele preţurilor de consum) şi a dobânzilor aferente (calculate până la data plăţii integrale), contribuabilii trebuie să depună la organele fiscale competente o cerere şi mai multe documente.
- Cererea va putea fi depusă până la finele anului 2020, ori la organul fiscal la care persoanele juridice şi persoanele fizice care desfăşoară activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere sunt înregistrate ca plătitori de impozite şi taxe, ori la organul fiscal în a cărui rază teritorială îşi au domiciliul fiscal persoanele fizice.
- Conform normelor în vigoare, vechea taxă auto va fi restituită contribuabililor într-o perioadă de cinci ani calendaristici, prin plăţi anuale de 20% din suma datorată.
- Aflaţi de aici ce documente trebuie să depună proprietarii de maşini.
- Termen de intrare în vigoare: 12 aprilie.
Legea nr. 57/2016 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 273/2004 privind procedura adopţiei, precum şi a altor acte normative a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 283 din 14 aprilie 2016.
- Potrivit actului normativ citat, care va intra în vigoare în luna august, salariaţii care vor să adopte copii vor putea să beneficieze de un concediu de acomodare.
- Concret, noul concediu va avea o durată de cel mult un an de zile şi va include şi perioada încredinţării copilului în vederea adopţiei. În acest timp, salariatul îndreptăţit (adoptatorul sau oricare dintre cei doi soţi ai familiei adoptatoare) va primi şi o indemnizaţie lunară, în cuantum de 1.700 de lei.
- Concediul de acomodare şi indemnizaţia vor fi acordate la cererea persoanei îndreptăţite, iar aceste drepturi vor fi stabilite şi acordate din ziua următoare celei în care este pusă în executare hotărârea judecătorească de încredinţare în vederea adopţiei.
- Cum contractul individual de muncă al salariatului va putea fi suspendat într-o nouă situaţie, Codul muncii va trebui modificat în acest sens.
- Mai multe detalii sunt aici şi aici.
- Termen de intrare în vigoare: 12 august.
Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 1164/2016 pentru modificarea Procedurii de publicare a listelor debitorilor care înregistrează obligații fiscale restante, precum și cuantumul acestor obligații, aprobată prin Ordinul președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 558/2016 a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 274 din 12 aprilie 2016.
- Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a decis să mărească semnificativ plafoanele pentru includerea persoanelor fizice şi juridice pe listele datornicilor la stat.
- Astfel, pragul minim pentru includerea persoanelor fizice este acum de 1.500 de lei, faţă de doar 100 de lei, cât era iniţial stabilit prin intermediul unui alt ordin al ANAF, publicat cu câteva luni în urmă.
- În ceea ce priveşte persoanele juridice, noile prevederi stabilesc că plafoanele de la care datoriile restante se vor publica pe site-ul instituției sunt de 50.000, în cazul debitorilor care au calitatea de contribuabili mijlocii şi 100.000 pentru marii contribuabili.
- Informaţii pe larg despre acest subiect găsiţi aici.
- Termen de intrare în vigoare: 12 aprilie.
Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 1155/2016 privind emiterea prin intermediul centrului de imprimare masivă a unor acte administrative fiscale și procedurale a fost publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 274 din 12 aprilie 2016.
- Actul normativ citat a actualizat lista actelor administrative fiscale care au valabilitate chiar dacă nu sunt semnate și ștampilate de către emitent.
- Astfel, conform noilor prevederi, există de-acum 29 de acte care sunt valabile fără semnătura persoanelor împuternicite ale organului fiscal central și ștampila organului emitent, faţă de 26, aşa cum stabileau reglementările anterioare.
- Mai precis, în noua listă, în loc de decizia referitoare la obligațiile de plată accesorii au apărut două noi documente separate, unul privitor la obligațiile fiscale accesorii reprezentând dobânzi și penalități de întârziere și altul legat de obligațiile fiscale accesorii reprezentând penalități de nedeclarare.
- Totodată, au fost introduse în lista documentelor valabile fără semnătură și ștampilă și acte care nu erau menționate până acum în legislaţie, cum ar fi: adresa de înfiinţare a popririi asupra disponibilităţilor băneşti pentru sedii secundare, adresa de înştiinţare privind înfiinţarea popririi sau notificarea privind neconcordanţe între documentele furnizate şi evidenţa fiscală.
- Detalii, aici.
- Termen de intrare în vigoare: 12 aprilie.
Legea nr. 55/2016 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 5/2014 privind unele măsuri pentru facilitarea schimbului transfrontalier de informaţii referitoare la încălcările normelor de circulaţie care afectează siguranţa rutieră şi pentru facilitarea executării sancţiunilor aplicate acestor încălcări a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 282 din 14 aprilie 2016.
- Documentul citat, care se va aplica de la finalul lunii aprilie, va aduce unele noutăţi în privinţa amendării şoferilor care încalcă legea rutieră în alte state din UE.
- Astfel, schimbul de informaţii privind şoferii care încalcă regulile de circulaţie vor fi aplicabile inclusiv pentru Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Irlanda, Danemarca şi Elveţia.
- Aflaţi de aici care sunt principalele contravenţii pentru care pot fi amendaţi şoferii care circulă în afara ţării.
- Termen de intrare în vigoare: 29 aprilie.
Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 450/2016 pentru aprobarea Procedurii de corectare a erorilor cuprinse în situațiile financiare anuale și raportările contabile anuale depuse de operatorii economici și persoanele juridice fără scop patrimonial a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 274 din 12 aprilie 2016.
- Actul normativ publicat săptămâna trecută reglementează modalitatea prin care pot fi îndreptate erorile din situațiile financiare anuale, descoperite după depunerea lor.
- Conform normelor în vigoare, la depunerea situațiilor financiare anuale/raportărilor contabile anuale pot fi constatate erori determinate de completarea eronată a: denumirii entității raportoare, activitivății CAEN (denumire clasă CAEN și/sau cod CAEN), formei de proprietate, numărului de salariați și/sau a altor indicatori raportați prin formularul „Date informative”.
- Termenul maxim de depunere a situaţiilor financiare anuale/raportărilor contabile anuale care cuprind informații corectate este sfârșitul exercițiului financiar/anului următor celui la care se referă situațiile financiare anuale/raportările contabile anuale la care s-au constatat erori.
- Detalii sunt aici.
- Termen de intrare în vigoare: 12 aprilie.
Ordinul preşedintelui Agenției Naționale a Funcționarilor Publici nr. 964/2016 privind aprobarea numărului comisiilor de concurs și al comisiilor de soluționare a contestațiilor, componenței nominale a acestora, tematicii pentru concurs, calendarului de desfășurare a concursului și a modalităților pentru plata taxei de participare la concursul național de admitere la Programul de formare specializată pentru ocuparea unei funcții publice corespunzătoare categoriei înalților funcționari publici pentru anul 2016 a fost publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 289 din 15 aprilie 2016.
- Concursul național de admitere la Programul de formare specializată pentru ocuparea unei funcții publice corespunzătoare categoriei înalților funcționari publici pentru anul acesta va începe pe 9 mai și se va încheia pe 17 iunie, timp în care candidații își vor depune dosarele de înscriere, vor trece prin cele două probe -- selecția dosarelor și interviul, iar cei declarați admiși vor plăti taxa de școlarizare.
- Funcționarii publici interesați să treacă în categoria înalților funcționari publici se pot înscrie la concursul național pentru anul 2016 între 9 și 13 mai, aşa cum reiese din actul normativ publicat vineri.
- În ceea ce priveşte taxele de participare, acestea au fost stabilite după cum urmează: taxa de înscriere la concurs - 200 lei şi taxa de şcolarizare - 2.000 lei.
- Informaţii suplimentare, aici.
- Termen de intrare în vigoare: 15 aprilie.
Comentarii articol (0)