Cetăţenii care au plătit taxa specială pentru autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule (la care ne referim prin sintagma "vechea taxă auto") pot să ceară toţi banii înapoi fără a fi nevoiţi să deschidă o acţiune în instanţă, conform Ordonanţei Guvernului nr. 40/2015. Procedura prin care se poate face restituirea este valabilă de săptămâna trecută, fiind inclusă în Ordinul comun al Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor şi al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 682/1154/2016. Asta înseamnă că cererile de returnare pot fi depuse deja la organele Fiscului.
Una dintre principalele nelămuriri ale cititorilor AvocatNet.ro cu privire la acest subiect este dacă dreptul lor de a cere restituirea vechii taxe auto s-a prescris, în cazul în care au achitat-o acum mai mult de cinci ani. Răspunsul la această întrebare este negativ şi este inclus atât în ordonanţa de Guvern de anul trecut, cât şi în ordinul comun de săptămâna trecută.
Astfel, potrivit OG nr. 40/2015, "dreptul contribuabililor prevăzut la art. 12 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 37/2014, astfel cum aceasta a fost modificată prin prezenta ordonanţă, de a cere restituirea se naşte la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe, indiferent de momentul la care s-a perceput taxa". Acest act normativ a intrat în vigoare la data de 3 septembrie 2015.
Apoi, aşa cum scrie în Ordinul comun MMAP/ANAF nr. 682/1154/2016, "cererea de restituire trebuie să fie depusă în cadrul termenului legal de prescripţie a dreptului de a cere restituirea, respectiv în termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care a luat naştere dreptul la restituire". Concret, indiferent de data la care proprietarii au plătit vechea taxă auto, cererea de restituire poate fi depusă până la data de 1 ianuarie 2021.
Referitor la proprietarul căruia trebuie să i se facă plata, în situaţia în care maşina a fost vândută ulterior altei persoane, preşedintele Fiscului a oferit recent o clarificare. "Plata se va face către cel care a plătit taxa. Deci cel care a plătit, aceluia i se restituie. Dacă au fost mai multe vânzări, soluţia pentru aceste situaţii nu este prevăzută şi doar instanţa poate rezolva astfel de cazuri. Dacă cel care a plătit taxa nu mai este în posesia autoturismului, rămâne instanţa ca soluţie", a explicat miercuri Dragoş Doroş, preşedintele ANAF, conform agenţiei de presă News.ro.
Important! Înainte de modificările aduse de OG nr. 40/2015, legislaţia stabilea că proprietarii de autoturisme puteau să ceară doar returnarea parţială a vechii taxe auto. Concret, erau îndreptăţite să ceară Fiscului restituirea parţială doar persoanele care plătiseră o taxă auto mai mare decât timbrul de mediu. În această situaţie, solicitanţii primeau înapoi doar diferenţa achitată în plus.
Ce acte îţi trebuie pentru a cere restituirea
Pentru a solicita restituirea vechii taxe auto (actualizată cu indicele preţurilor de consum) şi a dobânzilor aferente (calculate până la data plăţii integrale), contribuabilii trebuie să depună o cerere (modelul este anexat la articol) şi anumite documente.
"Contribuabilul care a achitat taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule poate solicita restituirea acesteia şi a dobânzilor calculate până la data plăţii integrale prin depunerea, la organul fiscal competent din subordinea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, a unei cereri (...). Cererea trebuie să cuprindă, în mod obligatoriu, contul bancar în care urmează să fie restituită suma cuvenită contribuabilului", scrie în Ordinul comun MMAP/ANAF nr. 682/1154/2016.
Mai precis, cererea poate fi depusă ori la organul fiscal la care persoanele juridice şi persoanele fizice care desfăşoară activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere sunt înregistrate ca plătitori de impozite şi taxe, ori la organul fiscal în a cărui rază teritorială îşi au domiciliul fiscal persoanele fizice.
În plus, solicitarea trebuie să fie însoţită de următoarele documente:
- actul de identitate al persoanei fizice/al reprezentantului persoanei juridice, împreună cu împuternicirea dată acestuia (copie);
- documentul care atestă plata taxei speciale, a taxei pe poluare sau a taxei pentru emisiile poluante (în lipsa acestui document, verificarea plăţii se face în baza informaţiilor deţinute de autorităţi);
- cartea de identitate a vehiculului şi certificatul de înmatriculare (original + copie).
Cererea şi celelalte acte pot fi depuse la registratura organului fiscal competent sau pot fi transmise prin poştă, cu scrisoare recomandată cu confirmare de primire.
De reţinut este că cererea de restituire este respinsă dacă proprietarii de maşini nu pot dovedi achitarea vechii taxe auto, iar plata nu poate fi identificată în evidenţele autorităţilor. Respingerea se face, de asemenea, dacă proprietarii nu anexează solicitării documentele necesare sau dacă nu indică un cont bancar pentru restituirea vechii taxe auto.
Autorităţile statului vor da banii înapoi solicitanţilor într-o perioadă de cinci ani, prin plata anuală a câte 20% din suma de restituit.
Atenţie! Pot să ceară restituirea doar persoanele care au plătit taxa auto înainte de intrarea în vigoare a timbrului de mediu. Mai precis, este vorba de perioada 2007 - martie 2013, atunci când statul a aplicat, în mod succesiv, taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule şi taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule. Timbrul de mediu încă este în vigoare în prezent, astfel că persoanele care au plătit această taxă din martie 2013 şi până în prezent nu pot cere restituirea.
Notă: Informaţii pe larg despre procedura de restituire a vechii taxe auto pot fi găsite aici şi aici.
Comentarii articol (7)