avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 554 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Cum recuperez taxa de poluare in urma unui accident cu ...
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Cum recuperez taxa de poluare in urma unui accident cu dauna totala?

Buna ziua. Rog pe cineva care a fost sau este in situatie ca si mine ca sa ma ajute cu un sfat cat mai rapid.
Sunt proprietarul unui autoturism care in urma cu 5 luni am avut un accident rutier din care am constatat ca era dauna totala.
Taxa de poluare este platita de primul proprietar , eu fiind al doilea. Asi dori sa recuperez taxa de poluare in baza noi legi din luna aprilie-2016 care ne zice asa :

"""" Restituirea sumelor reprezentând valoarea reziduală a Timbrului de Mediu pentru autovehicule se poate face DOAR ultimului proprietar al autovehiculului pentru care s-a plătit taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule ori timbrul de mediu pentru autovehicule, după caz.

Prin excepţie față de mai sus, valoarea reziduală a timbrului nu se restituie în situaţia în care autovehiculul pentru care se solicită restituirea valorii reziduale a timbrului a fost reintrodus în parcul auto naţional fără plata timbrului ori contribuabilul a beneficiat de restituirea taxei pe poluare pentru autovehicule, a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule ori a timbrului de mediu pentru autovehicule, după caz.

Valoarea reziduală a timbrului reprezintă suma care ar fi plătită pentru respectivul autovehicul dacă acesta ar fi înmatriculat la momentul scoaterii din parcul auto naţional, calculată în baza legislaţiei după care s-a stabilit cuantumul taxei datorate la momentul înmatriculării, în lei, la cursul de schimb valutar aplicabil la momentul înmatriculării sau transcrierii dreptului de proprietate asupra unui autovehicul rulat, folosindu-se vârsta vehiculului de la momentul scoaterii din parcul auto naţional.

Restituirea valorii reziduale a timbrului se face la cererea contribuabilului care se depune la organul fiscal competent. Cererea trebuie să cuprindă, în mod obligatoriu, contul bancar în care urmează să fie restituită suma cuvenită contribuabilului. "''' citate din Monitorul Oficial nr. 274 din 12.04.2016 .

Intrebarea mea este , daca pot sa recuperez eu taxa de poluare , fiindca eu nu inteleg #-o . Am fost azi la ANAF iar cei de acolo mi-au spus ca nu se poate recupera taxa de poluare daca masina e dauna totala, in plus mi sa spus ca doar cine a platit taxa o poate recupera , si in cazul meu nici primul proprietar nu o mai poate recupera ca el a vandut masina.
Daca da , atunci Care ar fi prima procedura care o am de facut ? Mai intai sa radiez masina apoi sa merg cu actele la ANAF sau sa ma adresesz din nou lor inainte de a radia masina ?
Va multumesc de intelegere ! Astept un raspuns cat mai rapid !

Alte discuții în legătură

Inmatriculare auto darian2006 darian2006 Buna ziua! Daca doresc sa cumpar un fiat brava din 1997,benzina,1370 cm cubi si 55 cp,inmatriculat in romania,in 03.01.2012,am de platit taxa de poluare si ... (vezi toată discuția)
Recuperare taxa auto dupa scoaterea din parcul auto national nik2003 nik2003 Locuiesc in Germania, statul German m-a obligat sa inmatriculez masinania (pe catre o aveam inmatriculata in Romania, cu taxa platita si nerecuperata) pe ... (vezi toată discuția)
Taxa de timbru 2013 fortunasystem fortunasystem Am platit taxa de mediu pe 13/03/2013 si am incercat sa depun actele pe 15/03/2013 dar am fost refuzat pe motiv ca noua taxa de timbru se aplica incepand din ... (vezi toată discuția)