1. Angajatorilor li se recomandă să aștepte revizuirea noii versiuni Revisal
Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Harghita nu le recomandă angajatorilor să își instaleze noua versiune a sistemului privind Registrul General de Evidență a Salariaților (Revisal), care a fost lansată pe 16 aprilie, întrucât se preconizează că, în curând, va fi lansată o versiune revizuită. Aici găsiţi mai multe pe această temă.
2. Concediu de odihnă 2016: Ce trebuie să ştii atunci când ceri zile libere
Dreptul salariaţilor la concediu de odihnă anual plătit este garantat de legislaţia muncii, iar angajaţii nu pot renunţa la acesta. Deoarece anul trecut au fost făcute unele modificări la Codul muncii, astăzi vă reamintim principalele reguli pentru acordarea acestui tip de concediu. Aici aveți informații.
3. Românii fără venituri vor fi obligaţi să plătească mai mult pentru contribuţia la sănătate
Din 1 mai, salariul minim brut va creşte cu 200 de lei şi va ajunge, astfel, la 1250 de lei, ceea ce înseamnă că şi contribuţia la sistemul public de sănătate (CASS), datorată de persoanele fizice care nu obţin venituri, inclusiv cele cu domiciliul în ţară, dar care lucrează în străinătate fără forme legale, va avea un cuantum majorat. Totuşi, obligativitatea plăţii CASS de către aceste persoane ar putea dispărea, dacă un proiect de act normativ al Ministerului Finanţelor Publice (MFP) va fi aprobat de Guvern şi va intra în vigoare, astfel încât cei care nu realizează venituri să poată opta să plătească contribuţia lunar sau doar la momentul în care vor avea nevoie de servicii medicale. Detalii, aici.
4. Comunicarea în roaming a devenit mai ieftină
De sâmbătă începând, utilizatorii români care au ales planurile tarifare de bază pentru serviciile de roaming (Eurotarifele) vor comunica în țările Uniunii Europene (UE) la aceleași costuri ca în România, la care operatorii pot adăuga taxe suplimentare de maximum cinci eurocenţi/ minut, potrivit unui comunicat de presă recent al Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM). Totodată, din iunie anul viitor, toţi cei care vor călători în interiorul statelor membre UE vor achita aceleaşi tarife de telefonie mobilă ca acasă, aşa cum Parlamentul European a decis în 2015. Detalii suplimentare citiți aici.
Practica operatorilor de telefonie mobilă de a cere o taxă de reziliere, atunci când clienţii vor încetarea serviciilor înainte de expirarea duratei minime contractuale, este considerată abuzivă, potrivit legislaţiei în vigoare. Totuşi, în anumite situaţii, solicitarea unei taxe de reziliere poate fi considerată justă. Mai multe informații în acest articol.
6. Concediul de creştere: Cât va fi indemnizaţia minimă începând de la 1 iulie
Începând cu data de 1 iulie, indemnizaţia lunară minimă aferentă concediului pentru creşterea copilului va fi mult mai mare decât în prezent, conform unui act normativ care urmează să intre în vigoare. Detalii, aici.
7. Salariaţii vor sta acasă pe 2 mai. Câte libere legale mai sunt până la sfârşitul anului?
În acest an, prima zi de Paşte şi Ziua Muncii se suprapun, astfel că salariaţii cu program normal vor primi liber de la angajatori doar în a doua zi de Paşte, aşa cum reiese din legislaţia muncii. Aici găsiţi mai multe pe această temă.
8. Legea dării în plată a fost publicată în Monitorul Oficial
Proiectul legii dării în plată a fost publicat joi în Monitorul Oficial. Documentul, care iniţial a fost întors de şeful statului în Parlament pentru reexaminare, prevede că persoanele fizice care au făcut credit ipotecar vor putea să-l stingă prin cedarea către bancă a dreptului de proprietate asupra imobilului ipotecat. Detalii, aici.
Comentarii articol (0)