Fiscul a început în urmă cu două săptămâni publicarea listelor persoanelor cu restanțe fiscale. La început, s-au regăsit online informații despre restanțierii din categoria contribuabililor mari și mijlocii, iar apoi au apărut și datele referitoare la firmele mici și instituțiile din România.
Conform Codului de procedură fiscală, „obligații fiscale restante” înseamnă:
- obligaţiile fiscale pentru care s-a împlinit scadenţa sau termenul de plată;
- diferenţele de obligaţii fiscale principale şi accesorii stabilite prin decizie de impunere, chiar dacă pentru acestea nu s-a împlinit termenul de plată.
Potrivit informațiilor furnizate de ANAF, sunt exceptate de la publicare în lista datornicilor la stat obligațiile fiscale pentru care s-au acordat și se află în derulare înlesniri la plată, cele a căror executare este suspendată și cele care au termene de plată stabilite în planul de reorganizare judiciară.
De asemenea, sunt exceptați de la publicare contribuabilii ale căror obligații fiscale restante înscrise în certificatul de atestare fiscală sunt mai mici sau egale cu suma de rambursat/restituit.
Lista datornicilor persoane fizice a fost publicată luni
Deși publicarea listei datornicilor la bugetul de stat ar fi trebuit să aibă loc pe 30 aprilie, Fiscul a explicat recent prin intermediul unui comunicat de presă că lista ce conține persoanele fizice cu obligații fiscale restante va apărea cu ceva întârziere întrucât, în ultima săptămână a lunii aprilie, „a crescut foarte mult numărul contribuabililor care au decis să își stingă datoriile sau să își clarifice situația fiscală”.
Luni, ANAF a anunțat publicarea documentului ce conține numele persoanelor fizice cu datorii la bugetul de stat. Astfel, în total, pe listă se regăsesc 187.230 de contribuabili persoane fizice care au restanţe fiscale mai mari de 1.500 lei la 31 martie 2016. Mai multe detalii, aici.
Potrivit informațiilor oferite de Fisc, lista conţine numele persoanelor fizice care totalizează obligaţii fiscale restante de 3,4 miliarde lei, rezultate inclusiv din activităţi economice independente sau profesii libere.
„Din total, ANAF poate recupera la aceasta dată cca. 2,3 miliarde lei. Situaţia juridică a restului de creanţe de 1,1 miliarde lei (insolvabilitate fără bunuri sau venituri urmăribile, existenţa unor hotărâri judecătoreşti de suspendare a executării silite, etc) opreşte ANAF de la iniţierea sau continuarea măsurilor de executare silită”, informează Fiscul.
Câți contribuabili mici, mari și mijlocii apar pe listele datornicilor
La ora actuală, pe listele persoanelor cu restanțe fiscale se regăsesc aproape 150.000 de contribuabili, firme mici si instituţii publice, ce au datorii la buget în valoare de 77 de miliarde de lei.
„144.829 de contribuabili mici şi instituţii publice, cu restanţe mai mari de 10.000 lei la 31.03.2016, înregistrează obligaţii fiscale totale de 77,11 miliarde de lei, din care 19% (14,65 miliarde de lei) sunt arierate recuperabile, iar 81% (62,46 miliarde de lei) reprezintă arierate nerecuperabile”, menționează ANAF.
Potrivit informațiilor oferite de Fisc pe pagina proprie, în categoria arierate nerecuperabile se înscriu obligațiile fiscale pentru care diferite constrângeri legale opresc ANAF de la inițierea sau continuarea măsurilor de executare silită. Din această categorie fac parte obligațiile fiscale ale contribuabililor pentru care:
- s-a dispus deschiderea procedurii insolvenţei (Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă);
- s-a instituit administrarea specială;
- executarea silită este suspendată conform Codului de procedură fiscală;
- s-a declarat starea de insolvabilitate fără venituri sau bunuri urmăribile, conform Codului de procedură fiscală.
Concret, 44,2% (6,47 miliarde de lei) din totalul arieratelor recuperabile ale micilor contribuabili reprezintă arierate certe, pentru care există certitudinea recuperării, la data publicării listei datornicilor.
Potrivit ANAF, arieratele pentru recuperarea cărora instituția a întreprins măsuri de colectare dar, din cauza diverselor procedurii administrative, stingerea lor este amânată, intră în categoria “arieratelor incerte”. Aceste arierate pot fi:
- creanţele fiscale pentru care s-a formulat contestaţie;
- creanţele fiscale pentru care ANAF a solicitat deschiderea procedurii de insolvenţă;
- creanţele fiscale stabilite prin estimarea bazei de impunere de către inspecţia fiscală;
- creanţele fiscale ale contribuabililor pe care ANAF i-a declarat inactivi;
- creanţele fiscale stabilite prin decizii de impunere din oficiu.
În ceea ce privește contribuabilii mari și mijlocii cu restanțe la bugetul de stat la data de 31 martie 2016, 2.672 dintre aceștia se regăsesc în tabelele publicate de ANAF, după cum urmează:
- 186 de mari contribuabili, cu restanțe mai mari de 100.000 de lei, înregistrează obligaţii fiscale totale de 2,60 miliarde de lei, din care 1,92 miliarde de lei obligații de plată principale şi 684 milioane de lei obligații accesorii. Din total, 417 milioane de lei reprezintă obligaţii de plată contestate.
- 2.486 de contribuabili mijlocii, cu restanțe mai mari de 50.000 de lei, au obligaţii fiscale restante în cuantum total de 3,80 miliarde de lei, din care obligații de plată principale în sumă de 2,85 miliarde de lei şi obligaţii fiscale accesorii în sumă de 950 milioane de lei. Din total, suma de 316 milioane de lei reprezintă obligaţii de plată contestate.
Notă: Denumirile contribuabililor sunt preluate direct din evidentele Oficiului Național al Registrului Comertului sau din documentele oficiale de înființare ale acestora, așa cum au fost declarate de debitori, menționează Fiscul.
Ce informații apar, mai exact, în lista debitorilor?
Potrivit Ordinul ANAF nr. 558/2016, modificat prin intermediul Ordinului ANAF nr. 1164/2016, despre care AvocatNet.ro a scris în acest articol, lista datornicilor la bugetul de stat trebuie să cuprindă:
- denumirea/numele și prenumele debitorilor;
- codul de identificare fiscală – în cazul persoanelor juridice;
- localitatea domiciliului fiscal – în cazul persoanelor fizice (nu va fi menționat CNP-ul);
-
cuantumul total al obligațiilor fiscale restante:
- obligații fiscale principale și obligații fiscale accesorii;
- obligații fiscale principale și accesorii necontestate, precum și cele contestate, respectiv cele asupra cărora contribuabilul a exercitat căile de atac prevăzute de lege.
Legislația în vigoare prevede că plafoanele de la care datoriile restante se publică pe site-ul Fiscului, sunt:
- 100.000 lei, în cazul debitorilor care au calitatea de mare contribuabil;
- 50.000 lei, în cazul debitorilor care au calitatea de contribuabil mijlociu;
- 10.000 lei, în cazul celorlalte categorii de debitori, inclusiv în cazul persoanelor fizice care înregistrează obligaţii fiscale restante şi din desfăşurarea de activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere;
- 1.500 lei, în cazul debitorilor persoane fizice, altele decât cele de la punctul anterior.
Notă: Informațiile despre obligațiile fiscale restante ale debitorilor se stabilesc pe baza evidențelor fiscale existente la nivelul organelor fiscale centrale.
Vă reamintim că organul fiscal central va opera, din oficiu, modificările pentru fiecare debitor care își achită obligațiile. Concret, ca și până acum, în 15 zile de la achitarea integrală a obligațiilor fiscale restante, acestea vor fi eliminate din listă. AvocatNet.ro a scris pe larg despre acest subiect AICI.