avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 388 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general definitie contribuabili mari mijlocii mici
Discuție deschisă în Contabilitate în general

definitie contribuabili mari mijlocii mici

temei legal definire contribuabili mari mijlocii mici
Cel mai recent răspuns: Ana Muntianu , Consultant fiscal 11:16, 10 Octombrie 2010
cod fiscal Legea 571/2003
-art. 33 alin. 1 din Codul de procedura fiscala, republicat, cu modificarile ulterioare.
-contribuabilii mijlocii O.M.F.P. nr. 266/2007, modificat si completat de O.M.F.P. nr. 2.402/2009
- mari contribuabili : omfp nr. 753/2006 modificat de omfp 1013/2006
- toti cei care nu sunt mari sau mijlocii sunt contribuabili mici
Ultima modificare: Duminică, 10 Octombrie 2010
Magda Staicu, Consultant fiscal
Intrebare
Care sunt criteriile de incadrare a unei societati comerciale drept contribuabil mijlociu?



Raspuns
Baza legala a administrarii distincte a contribuabililor mijlocii este art. 33 alin. 1 din Codul de procedura fiscala, republicat, cu modificarile ulterioare.

Initial, criteriile de selectare a contribuabililor mijlocii au fost stabilite prin O.M.F.P. nr. 266/2007, respectiv:

- contribuabilii cu domiciliul fiscal pe raza fiecarui judet care au inregistrat o cifra de afaceri raportata in situatiile financiare incheiate la 31 decembrie 2005 cuprinsa intre 10 milioane lei si 70 milioane lei;
- contribuabilii cu domiciliul fiscal pe raza fiecarui judet, aflati in procedura insolventei, care au creante fiscale mai mari de 3 milioane lei;
- daca numarul contribuabililor mijlocii selectati conform acestor criterii este mai mic de 200, in administrarea administratiilor finantelor publice pentru contribuabilii mijlocii se trece un numar corespunzator de contribuabili, selectati in ordinea descrescatoare a cifrei de afaceri, dintre contribuabilii administrati de administratiile finantelor publice ale municipiilor resedinta de judet.

Ulterior, prin O.M.F.P. nr. 2.402/2009 s-au stabilit urmatoarele:

- sunt considerati contribuabili mijlocii, administrati distinct, persoanele juridice cu domiciliul fiscal pe raza fiecarui judet, care au inregistrat o cifra de afaceri raportata in situatiile financiare incheiate la 31 decembrie a anului precedent cuprinsa intre 6,7 milioane lei si 70 milioane lei, selectati in ordine descrescatoare a cifrei de afaceri;

- lista contribuabililor mijlocii se intocmeste anual, pana la data de 30 septembrie, se aproba prin ordin al ministrului finantelor publice si se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, contribuabilii selectati fiind si notificati in acest sens de administratiile finantelor publice pentru contribuabili mijlocii din cadrul directiilor generale ale finantetor publice judetene sau a municipiului Bucuresti.
Ultima modificare: Duminică, 10 Octombrie 2010
ContSters167247, utilizator
In sensul Legii 346/2004
Art. 4. - (1) Întreprinderile mici şi mijlocii se clasifică, în funcţie de numărul mediu anual de salariaţi şi de cifra de afaceri anuală netă sau de activele totale pe care le deţin, în următoarele categorii:
a) microîntreprinderi - au până la 9 salariaţi şi realizează o cifră de afaceri anuală netă sau deţin active totale de până la 2 milioane euro, echivalent în lei;
b) întreprinderi mici - au între 10 şi 49 de salariaţi şi realizează o cifră de afaceri anuală netă sau deţin active totale de până la 10 milioane euro, echivalent în lei;
c) întreprinderi mijlocii - au între 50 şi 249 de salariaţi şi realizează o cifră de afaceri anuală netă de până la 50 milioane euro, echivalent în lei, sau deţin active totale care nu depăşesc echivalentul în lei a 43 milioane euro.

Atentie: termenul de "microintreprinderi" in sensul Legii 346/2004 nu trebuie confundat cu termenul de "microintreprinderi" asa cum aparea el in Codul Fiscal pana la 31.12.2009. Conditiile pentru ca o firma sa fie incadrata ca microintreprindere, in sensul Legii 346/2004, sunt diferite de conditiile (valabile pana la 31.12.2009) pe care trebuia sa le indeplineasca o firma pentru a putea fi incadrata ca microintreprindere (platitoare de impozit pe venitul microintreprinderilor) in sensul Codului Fiscal.

In sensul OMFP 2401/2009
1. Articolul 11 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"Art. 11. - Începând cu data de 1 august 2009, Administraţia Finanţelor Publice pentru Contribuabili Mijlocii a Municipiului Bucureşti din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti administrează contribuabilii, persoane juridice, denumiţi în continuare contribuabili mijlocii, cu domiciliul fiscal în municipiul Bucureşti, care au înregistrat o cifră de afaceri raportată în situaţiile financiare încheiate la data de 31 decembrie a anului precedent cuprinsă între 6,7 milioane lei şi 70 milioane lei."

Ultima modificare: Duminică, 10 Octombrie 2010
Ana Muntianu, Consultant fiscal

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intreprindere mica sau mijlocie? nico75 nico75 Buna! Care sunt criteriile dupa care o societate comerciala se considera mica? Va rog sa-mi spuneti baza legala. Multumesc!:"> (vezi toată discuția)
Ordin anaf 2520/2010 consela consela as dori sa stiu care sunt criteriile care te incadreaza in categoria contribuabililor mjlociii si mari in vederea transmiterii declaratiilor in format ... (vezi toată discuția)
Depunere declaratii on line Geo_2008 Geo_2008 va rog tare mult sa ma lamuriti si pe mine cine are obligativitatea sa depuna declaratiile on line de la 25 oct? am inteles ca doar contribuabilii mari si ... (vezi toată discuția)