Firmele și PFA-urile care nu și-au plătit datoriile fiscale către ANAF în trimestrul al treilea din 2018, adică perioada iulie - septembrie, au apărut pe lista restanțierilor. Mai exact, pe 31 octombrie 2018 a fost afișată lista cu datornicii pe site-ul ANAF.
Asta pentru că vorbim de o obligație legală ce trebuie îndeplinită până la sfârșitul primei luni de după trimestrul ce tocmai s-a încheiat, conform Ordinului Ministerului Finanțelor Publice (MFP) nr. 558/2016 privind Procedura de publicare a listelor debitorilor care înregistrează obligaţii fiscale restante, precum şi cuantumul acestor obligaţii.
Pe site-ul ANAF, listele se publică separat: pentru datornicii care sunt persoane juridice și antreprenori independenți, dar şi pentru datornicii care sunt persoane fizice. Listele sunt disponibile aici (atenție: e posibil ca site-ul Fiscului să funcționeze cu dificultate în aceste zile, din cauza numărului mare de căutări în liste).
Conform ordinului citat, prin restanțe fiscale se înțeleg acele datorii fiscale care au trecut de termenul de plată. Tot datorii fiscale sunt și diferenţele de obligaţii fiscale principale şi accesorii stabilite prin decizie de impunere, chiar dacă pentru acestea nu s-a împlinit termenul de plată stabilit de Codul de procedură fiscală.
Plafoanele pentru includerea datornicilor în așa-zisele „liste ale rușinii” se găsesc în Ordinul MFP nr. 558/2016. În funcție de categoria în care se găsesc datornicii, fie că sunt în categoria contribuabililor mari, fie că sunt în categoria contribuabililor mijlocii, fie că se găsesc în alte categorii, plafoanele a căror depășire duce la includerea contribuabililor pe listele datornicilor sunt:
- 500.000 de lei pentru contribuabilii mari;
- 250.000 de lei pentru contribuabilii mijlocii;
- 100.000 de lei, în cazul celorlalte categorii de datornici, inclusiv în cazul celor care lucrează independent;
- 15.000 de lei, în cazul datornicilor care sunt persoane fizice și se găsesc în alte categorii decât în cele stabilite mai sus.
Cu alte cuvinte, o firmă, o PFA sau o persoană fizică trebuie să aibă datorii peste aceste plafoane pentru a apărea pe listele datornicilor. „Lista rușinii”, cu cei care au datorii fiscale, cuprinde:
- numele şi prenumele datornicilor (persoane fizice) sau denumirea datornicilor (firme);
- codul de identificare fiscală (pentru firme);
- localitatea domiciliului fiscal (pentru persoane fizice);
- obligaţiile fiscale principale şi obligaţiile fiscale accesorii;
- obligaţii fiscale principale şi accesorii necontestate;
- obligații fiscale principale și accesorii contestate.
Organul fiscal central trimite o notificare până în data de 15 a primei luni din trimestrul următor celui de raportare cu privire la obligaţiile fiscale restante acumulate. Dacă există greșeli, contribuabilii au cinci zile, de la data notificării, pentru a clarifica situația cu Fiscul.
Există câțiva pași simpli pentru a verifica listele publice ale datornicilor la Fisc, ce sunt detaliați aici.
Comentarii articol (1)