Absolvenţii care au fost înscrişi înainte de 2011 la programe neautorizate au dreptul să beneficieze de acte de studii recunoscute de către stat, care atestă finalizarea studiilor, stabileşte Ordonanţa Guvernului nr. 42/2015, act normativ care trebuie aprobat şi de Parlament pentru a-şi încheia parcursul legislativ.
De altfel, proiectul de lege care aprobă ordonanţa amintită a trecut de senatori în noiembrie anul trecut, dar în forma aprobată de aceştia era stabilit că diplomele obţinute până în 2011 de către absolvenţii de studii organizate la forme de învăţământ şi/sau în locaţii geografice neautorizate, la programe de studii organizate într-o limbă de predare neautorizată sau la programe de studii aflate în curs de autorizare, la data înmatriculării, nu vor mai fi recunoscute de către Ministerul Educaţiei.
Totuşi, documentul a ajuns la Camera Deputaţilor, forul decizional în acest caz, acolo unde a fost modificat aproape complet la comisii, fiind practic păstrate prevederile OG nr. 42/2015 şi eliminate dispoziţiile adoptate de senatori.
"Au dreptul de a beneficia de acte de studii recunoscute de către stat, care atestă finalizarea studiilor, absolvenţii înmatriculaţi anterior începerii anului universitar 2011-2012, care au promovat examene de finalizarea studiilor (...) la instituţii de învăţământ superior acreditate şi care au fost înmatriculaţi, după caz: la programe de studii organizate la forme de învăţământ şi/sau în locaţii geografice neautorizate, la programe de studii organizate în limbă de predare neautorizată, peste capacitatea maximă de şcolarizare aprobată, la programe de studii aflate în curs de autorizare, la data înmatriculării şi la programe autorizate/acreditate, cu nerespectarea condiţiilor de înmatriculare sau mobilitate", scrie în proiectul care va primi curând votul decisiv al deputaţilor.
Argumente PRO:
1. Un prim argument care să susţină proiectul de lege este acela că şi absolvenţii de studii neautorizate au investit timp şi bani pentru a finaliza cursurile universitate, iar unii dintre aceştia chiar şi-au dat interesul. Mai mult, mulţi dintre aceştia nu pot profesa în domeniul pe care l-au studiat, în lipsa recunoaşterii diplomei de licenţă. Însă odată ce acest aspect va fi lămurit, cei în cauză vor putea obţine poziţii mai bune sau vor putea lucra în zona pe care şi-o doresc.
2. Unul dintre principalele motive pentru care Guvernul a adoptat actul normativ citat este acela că Ministerul Educaţiei a pierdut mii de procese pe această speţă, iar foarte multe sunt încă în derulare. De altfel, potrivit informaţiilor din presa centrală, numărul estimat al persoanelor cărora li se vor recunoaşte studiile este de 70.000, majoritatea absolvenţi ai Universităţii Spiru Haret, dar şi ai universităţilor de stat. Prin recunoaşterea diplomelor, ministerul ar economisi sumele de bani pierdute în urma proceselor, bani ce ar putea fi investiţi, cu folos, în alte direcţii de interes.
Argumente CONTRA:
1. Aşa cum mulţi dintre cititorii AvocatNet.ro au atenţionat, obţinerea diplomelor pe bandă rulantă a devenit o practică obişnuită în instituţiile de învăţământ superior din România, fiind semnalate şi numeroase situaţii în care studenţii au oferit bani pentru a promova examenele. Prin urmare, numărul de absolvenţi nepregătiţi a crescut îngrijorător în ultimii ani, aspect care se răsfrânge şi asupra pieţei muncii de la noi.
2. Printre cei care critică adoptarea unui astfel de proiect de lege se numără cei care au studiat asiduu de-a lungul studenţiei, persoane care se pot considera astfel nedreptăţite, în contextul în care mulţi dintre absolvenţii vizaţi nu s-au omorât cu cartea de-a lungul facultăţii, dar acum sunt foarte aproape de a li fi recunoscute studiile şi diplomele. Totuşi, acestora le rămâne să şi demonstreze faptul că deţin cunoştinţele şi pregătirea pentru a performa în domeniul pe care l-au studiat.
Voi ce părere aveţi? Sunteţi de acord cu recunoaşterea diplomelor pentru studii neacreditate efectuate anterior anului universitar 2011/2012?
Comentarii articol (6)