Potrivit Legii nr. 481/2004 privind protecţia civilă, pentru protecţia populaţiei şi a bunurilor din patrimoniul cultural naţional de efectele atacurilor aeriene se realizează sistemul naţional de adăpostire, care cuprinde atât adăposturi publice de protecţie civilă, cât şi adăposturi pentru puncte de comandă destinate Sistemului Naţional al Situaţiilor de Urgenţă.
Reglementările în materie de protecţie civilă au fost completate vineri, odată cu apariţia în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 955 a Hotărârii Guvernului nr. 862/2016 pentru aprobarea categoriilor de construcţii la care este obligatorie realizarea adăposturilor de protecţie civilă, precum şi a celor la care se amenajează puncte de comandă de protecţie civilă, document ale cărui prevederi se aplică deja.
Concret, actul normativ stabileşte că acele clădiri noi cu subsol, având destinaţia de birouri sau comerţ şi o suprafaţă de cel puţin 600 de mp vor fi obligate să realizeze adăposturi de protecţie civilă. De altfel, aceste categorii de construcţii aveau o astfel de obligaţie şi anterior, însă vizate de măsură erau toate acele clădiri cu o suprafaţă construită, la sol, mai mare de 150 mp.
În acelaşi timp, obligaţia realizării adăposturilor pentru protejarea populaţiei va reveni şi noilor unităţi de cazare de tipul hotelurilor, motelurilor şi vilelor turistice având o arie desfăşurată de cel puţin 600 de mp (faţă de 150 de mp, aşa cum stabilea legislaţia anterioară).
Totodată, există mai multe categorii de clădiri cărora nu le revenea până acum sarcina de a realiza adăposturi de protecţie civilă, dar care vor avea o astfel de obligaţie pentru construcţiile realizate de-acum încolo. Mai exact, documentul publicat vineri în Monitor vizează:
- clădirile cu destinaţie lăcaşuri de cult şi spaţii de cazare aferente, cu aria desfăşurată mai mare de 600 mp;
- clădirile din categoria amenajărilor sportive închise, cu un număr de cel puţin 400 de locuri pe scaune, indiferent de aria desfăşurată.
În plus, pe lângă noile biserici şi săli de sport amintite, actul normativ introduce pe lista construcţiilor la care este obligatorie realizarea adăposturilor de protecţie civilă şi toate staţiile de metrou (deci inclusiv cele existente), în condiţiile în care, în prezent, nu toate acestea îndeplinesc o asemenea cerinţă.
Prin adoptarea noilor prevederi, reprezentanţii Executivului urmăresc asigurarea unui grad corespunzător de protecţie a populaţiei şi a bunurilor materiale prin adăpostire, dar şi un impact pozitiv asupra mediului de afaceri, ca urmare a eliminării obligativităţii amenajării adăposturilor de protecţie civilă pentru clădirile proiectate cu subsol cu o suprafaţă mai mică de 600 mp, aspect ce va determina diminuarea cheltuielilor de proiectare şi execuţie a numeroase clădiri.
Cu alte cuvinte, de această obligaţie vor scăpa în special firmele încadrate în categoria întreprinderilor mici şi mijlocii, în condiţiile în care legislaţia impunea până acum realizarea adăposturilor civile clădirilor proiectate cu subsol şi o suprafaţă mai mare de 150 mp.
De altfel, cea mai importantă atribuţie a protecţiei civile este protejarea populaţiei, a bunurilor materiale, a valorilor culturale şi arhivistice, precum şi a mediului împotriva efectelor dezastrelor şi a conflictelor armate. Astfel, instituţiile publice, dar şi operatorii economici şi proprietarii de imobile sunt obligaţi prin lege să prevadă în planurile de investiţii şi să realizeze adăposturi de protecţie civilă.
Dacă pe timp de pace adăposturile publice de protecţie civilă pot fi folosite în alte scopuri, acestea trebuie eliberate în cel mult 24 de ore atunci când apare o situaţie de urgenţă.
Construcţii la care adăposturile sunt obligatorii
Noul cadru legal în materie de protecţie civilă stabileşte, în continuare, că următoarele categorii de construcţii sunt obligate la realizarea adăposturilor de protecţie civilă, cu precizarea că obligaţia nu le revine acelora cu o suprafaţă de minimum 150 de mp, ci doar celor cu aria desfăşurată mai mare sau egală cu 600 de mp:
- având destinaţia de comerţ, producţie sau depozitare;
- având destinaţia de birouri, financiar-bancară, de asigurări şi burse;
- având destinaţia pentru învăţământ, supraveghere, îngrijire sau cazare copiilor preşcolari, elevi, studenţi, bătrâni, persoane cu dizabilităţi sau lipsite de adăpost;
- având destinaţia de dispensare şi policlinici.
- având destinaţia pentru cultură;
- având destinaţia de primire turistică de tipul hoteluri, moteluri şi vile turistice;
- pentru comunicaţii electronice;
- din categoria clădirilor de locuit colective.
De asemenea, între clădirile noi cu subsol la care realizarea adăposturilor de protecţie civilă este obligatorie se regăsesc şi cele având destinaţia de îngrijire a sănătăţii, cu paturi staţionare, indiferent de suprafata construită.
În ceea ce priveşte noile categorii de clădiri cu subsol care sunt obligate să realizeze adăposturi de protecţie civilă, au fost introduse, prin HG nr. 862/2016, următoarele noi construcţii:
- cu destinaţie lăcaşuri de cult şi spaţii de cazare aferente, cu aria desfăşurată mai mare de 600 mp, cu excepţia caselor parohiale;
- din categoria amenajărilor sportive închise, cu un număr de minimum 400 de locuri pe scaune, indiferent de aria desfăşurată;
- având destinaţia de gară, autogară şi aerogară, cu aria desfăşurată mai mare sau egală cu 600 de mp.
Nu în ultimul rând, aşa cum am precizat deja, obligaţia va reveni atât staţiilor de metrou existente, cât şi celor aflate în construcţie.