ACCES GRATUIT
Romanii platesc pentru gazele naturale mult mai putin decat consumatorii europeni, afirma ministrul Economiei
Pretul platit de consumatorii casnici din România pentru gazele naturale este cu mult mai mic decât cel platit de consumatorii din tarile europene, a declarat, marti, într-o conferinta de presa, ministrul Economiei si Comertului, Ioan Codrut Seres.
Articolul continuă mai jos
Pretul platit de consumatorii casnici din România pentru gazele naturale este cu mult mai mic decât cel platit de consumatorii din tarile europene, a declarat, marti, într-o conferinta de presa, ministrul Economiei si Comertului, Ioan Codrut Seres. ?Structura consumului este 60 la suta din productia interna de gaze si 40 la suta din import. De aceea consumatorii casnici din România platesc mult mai putin pentru gazele naturale, deoarece pretul din productia interna este de 110 dolari/1.000 mc, mult sub cel al gazelor din import?, a precizat Codrut Seres. Ministrul Economiei a subliniat ca România nu s-a confruntat cu o criza a gazelor, ca tarile din jur sau din Uniunea Europeana si recomanda sa nu se provoace ?o criza mentala? în aceasta privinta. De asemenea, Seres a precizat ca pretul gazelor din import se stabileste pe baza unei formule de calcul acceptata de toti producatorii si distribuitorii europeni si care are trei componente: cotatiile internationale, pretul motorinei si cel al pacurei si discounturile acordate în functie de lungimea contractelor si cantitate. ?Contractele pe termen lung vor oferi posibilitatea unor discounturi mai mari?, a explicat Seres. Astfel, în România, pretul mediu în trimestrul al IV-lea 2005 a fost de 252 dolari/1.000 mc, în timp ce, în Bulgaria, spre exemplu, acesta s-a cifrat la 257 dolari/1.000 mc, în Spania avariat între 278,71 dolari si 334,52 dolari/1.000 mc, în Franta între 252,22 si 339,82 252,92 dolari/1.000 mc etc., ?Deci afirmatia ca importam mai scump decât altii este total neadevarata. Ceea ce Rusia a anuntat pentru Ucraina, 230 dolari pe mia de metri cubi, precum si în urma afirmatiilor presedintelui Ucrainei ca 15-20 la suta din gazele importate sunt destinate tranzitului, ajungem la un pret de livrare pentru luna ianuarie între 274 si 276 dolari/1.000 mc?, a precizat ministrul economiei. Importul de gaze naturale în România se realizeaza prin doua societati agreate, iar contractele de furnizare si distributie sunt încheiate ?nu de MEC, nu de Ioan Codrut Seres, nu de alti ministri, ci de societati, unele privatizate, altele de stat, precum Termoelectrica, Electrocentrale Bucuresti, Romgaz si Transgaz?. Alaturi de acestea se afla si societatile din industria îngrasamintelor, care au propriile contracte de import. În luna noiembrie, o delegatia a MEC si Transgaz a participat la semnarea contractului pe termen lung între Wintershall si compania rusa Gazprom, ocazie cu care partea româna a primit asigurari de la Alexander Medvedev, vicepresedinte al concernului Gazprom, ca pretul gazelor livrate tarii noastre nu va depasi nivelul de 280 dolari/1.000 mc.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)