Este vorba, mai exact, de echipamentele electronice lipsite de marcajul "CE", cum sunt telefoanele fixe fără fir de tip DECT 6.0 (Digital Enhanced Cordless Telecommunications). Aşa cum explică reprezentanţii ANCOM, aceste electronice cumpărate din afara UE pot să bruieze serviciile de telefonie şi internet, deoarece funcţionează pe benzi de frecvenţe care în România sunt destinate altor servicii.
"Telefoanele DECT 6.0, provenite în cea mai mare parte din Statele Unite ale Americii sau Canada, dar şi din Asia, funcţionează în benzi de frecvențe care în România sunt destinate altor servicii, şi anume celor de telefonie mobilă şi internet mobil de bandă largă de generaţia a treia. În cele mai multe dintre cazurile identificate şi soluţionate de ANCOM, aceste telefoane fuseseră introduse în România de către persoane fizice care au călătorit pe continentul american sau ajunseseră în ţară fiind trimise de alte persoane, în general rude ale utilizatorilor. Ele au fost folosite în locuinţe particulare, pentru uz personal", scrie în documentul de presă al autorităţii.
Astfel, reprezentanţii ANCOM subliniază că folosirea echipamentelor de tipul telefoanelor fixe fără fir DECT 6.0 este interzisă în România şi poate fi sancţionată, de către personalul acestei autorităţi, cu amenzi cuprinse între 5.000 şi 100.000 de lei. Mai exact, conform Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2011 privind comunicaţiile electronice, amenda este de la 5.000 la 60.000 de lei, însă, în cazul încălcărilor repetate, cuantumul poate ajunge până la 100.000 de lei.
Pentru a evita problemele legate de electronicele care pot bruia serviciile de telefonie şi internet, în comunicat este recomandat cetăţenilor să verifice întotdeauna dacă produsele sunt conforme cu legislaţia UE. Concret, acest lucru poate fi făcut prin verificarea existenţei marcajului "CE". Acest marcaj atestă faptul că un produs poate fi folosit fără probleme în România şi în celelalte state europene. Deşi se face referire în mod special la telefoanele fixe fără fir de tip DECT 6.0, ANCOM atrage atenţia că pot apărea bruiaje şi de la echipamente precum cele de supraveghere audio/video pentru copii, microfoanele fără fir, jucăriile teleghidate sau staţiile de emisie-recepţie ("walkie–talkie"), dacă acestea sunt achiziţionate din afara UE.
Pot fi bruiate chiar şi apelurile de urgenţă ale cetăţenilor
Telefoanele fixe de tip DECT 6.0, cumpărate de cetăţeni din afara Uniunii, se numără printre echipamentele ce provoacă cel mai des bruiaje, potrivit informaţiilor disponibile pe site-ul ANCOM. În plus, interferenţele cauzate de aceste echipamente pot să afecteze chiar şi apelurile de urgenţă.
"Standardul DECT a apărut mai întâi în Europa, ca standard universal pentru comunicaţiile fără fir la distanţe scurte, fiindu-i alocată banda de frecvenţe 1880-1900 MHz. Standardul DECT 6.0 se utilizează numai în SUA, Canada şi în unele zone din Asia, unde îi este alocată o bandă diferită de frecvenţe, şi anume 1920-1930 MHz. Din această cauză, în prezent, orice folosire pe teritoriul Uniunii Europene a acestor modele de telefon, care nu sunt conforme cu standardul DECT european, produce interferenţe prejudiciabile asupra altor servicii de radiocomunicaţii care operează legal în banda respectivă de frecvenţe. (...) În cazuri extreme, interferenţele cauzate de aceste tipuri de telefoane pot afecta apelarea numerelor de urgenţă, inclusiv a serviciului 112, a departamentului de pompieri sau a poliţiei", se arată pe site-ul ANCOM.
Atunci când apar interferenţe care afectează telefonia şi internetul, operatorii acestor servicii fac sesizări la ANCOM. Apoi, personalul autorităţii, folosind echipamente speciale, localizează şi identifică electronicele ce produc bruiaje şi ia măsurile impuse de legislaţie.
Comentarii articol (1)