MCTI are ca prioritate incurajarea implementarii de noi tehnologii care sa permita accesul la comunicatii la un cost redus, in conditiile in care Romania este plasata pe o pozitie codasa intre statele europene datorita gradului redus de penetrare a telefoniei fixe de 20,25% (conf. ANRC).
Cu prilejul participarii la plenara ECC (Electronic Communications Comittee) din acest an de la Reykjavik, Islanda, reprezentantii MCTI au prezentat intentia de a introduce in Romania tehnologia PHS si expertii in comunicatii, reprezentanti ai statelor EU, precum si reprezentantul Comisiei Europene nu au prezentat obiectii referitoare la acest proiect.
In ceea ce priveste observatiile inexacte din articolul publicat de ziarul Curentul trebuie subliniate cateva lucruri importante.
In primul rand, afirmatia ca "Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCTI) este pe cale sa piarda o multime de bani din cauza balbelor lui Zsolt Nagy" este o acuzatie incorecta, lipsita de argumente. Dimpotriva, de la inceputul mandatului actualei conduceri a MCTI, in bugetul statului au intrat urmatoarele fonduri: 60 de milioane Euro pentru licentele 3G, 28 de milioane Euro pentru licenta Cosmorom. Sub forma de investitii au mai fost atrase 120 de milioane Euro pentru reactivarea Cosmorom dupa mai multi ani. Romtelecom va investi alte 390 de milioane de Euro pentru dezvoltarea companiei si crestera gradului de penetrare a telefoniei fixe pe teritoriul Romaniei.
Propozitii precum "Faptul ca ordinul dat de Zsolt Nagy are caracter provizoriu este total irelevant" arata modul gresit in care a fost redactat materialul, fara a pleca in construirea demersului jurnalistic de la date reale. Acest ordin este supus consultarii publice, iar acest aspect este unul important si nu irelevant asa cum sustine dl Mihai Belu, redactor la ziarul Curentul.
In ceea ce priveste declaratiile atribuite reprezentantului Inspectoratului General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei, acestea nu sunt confirmate de institutia in cauza.
Alte lamuriri necesare sunt legate de faptul ca acest ordin supus consultarii stabileste conditiile in care se va derula testarea acestui sistem de comunicatii.
Mai multe experimente realizate de Asociatia ARIB (Association of Radio Industries and Businesses) din Japonia, de Forumul Global DECT cat si de laboratoarele IPS EMEA UT Starcom, din Irlanda au demonstrat ca tehnologiile DECT si PHS pot coexista si pot lucra intr-un mod satisfacator in banda suprapusa de 5 MHz fara sa fie necesara modificarea specificatiilor originale sau a asignarilor de frecventa, chiar si in cele mai pesimiste scenarii de coexistenta.
Reglementarile europene se aplica in mod continuu noilor tehnologii aparute in domeniul telecom, un exemplu binecunoscut este cel al tehnologiei CDMA 2000, lansata in Romania de Telemobil in anul 2001, la momentul respectiv ea nefiind reglementata european. In anul 2004, s-au reglementat la nivel european sistemele in 450 Mhz de tip CDMA.
Rezultatele experimentelor efectuate, privind coexistenta celor doua sisteme, PHS si DECT, au demonstrat, cu toate ca exista aceasta banda de suprapunere, ca ambele sisteme au fost capabile sa realizeze conexiuni intr-un mod normal. S-a confirmat, de asemenea, experimental ca si in situatia in care unul dintre sisteme foloseste banda suprapusa de 5 MHz, in aproape toate cazurile, ca apelurile realizate primele din celalalt sistem nu au fost fortate sa abandoneze din cauza apelurilor ulterioare si ca apelurile realizate la urma s-au conectat in mod normal, folosind frecventele ramase neocupate.
Cei 15 MHz (1880 - 1895 MHz) ramasi spre utilizare tehnologiei DECT sunt suficienti, avand in vedere faptul ca in Romania aceasta tehnologie este utilizata in cea mai mare parte folosind terminale de abonat WLL, nefiind utilizat ca o retea de sine statatoare la nivel local. Singura retea ce utilizeaza standardul DECT se afla in Oradea, unde nu au fost semnalate perturbatii intre abonatii retelei respective si abonatii celorlalti operatori ce utilizeaza terminale DECT de tip WLL.
Articolul 3 al ordinului prevede ca in vederea atingerii obiectivului principal de a evalua in teren caracteristicile acestei tehnologii, cat si posibilitatea de a coexista cu tehnologiile DECT si UMTS in zona de suprapunere cu DECT precum si in vecinatatea zonei inferioare pentru banda alocata pentru UMTS, aria geografica pentru care se vor putea elibera licente experimentale, cu caracter provizoriu, va fi stabilita in urma discutiilor cu reprezentanti ai Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei si ai Inspectoratului General pentru Comunicatii si Tehnologiei Informatiei.
De asemenea, este specificat faptul ca la aparitia unor interferente prejudiciabile, licenta experimentala de utilizare a frecventelor radioelectrice eliberata in vederea utilizarii sistemului de comunicatii PHS va fi retrasa imediat, dupa cum este stipulat in articolul 4 al acestui ordin.
Sistemele de comunicatii PHS vor utiliza pentru o perioada determinata, nu mai mare de sase luni de la data publicarii acestui ordin, si pentru functionare experimentala, blocul de 5 Mhz intre 1895 Mhz si 1900 Mhz, coexistand cu sistemul DECT in cadrul acestei benzi de frecventa.
Este important de subliniat faptul ca orice sesizari, propuneri, sugestii sau opinii sunt binevenite si ca ele trebuie aduse la cunostinta persoanei desemnate de MCTI pentru a se ocupa de relatia cu societatea civila, Laura Rites, la adresa de email laura.rites@mcti.ro.
Comentarii articol (0)