avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 895 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Obligativitate montare senzori wireless
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Obligativitate montare senzori wireless

Obligativitate montare senzori wireless?
Buna ziua, prezint situatia:
Bloc 12 garsoniere/etaj, 9 etaje. Seara, cand am venit acasa si am observat ca nu sunt gaze la bucatarie, am telefonat la deranjamente si am aflat cauza. Mi s-a precizat ca in cursul zilei a avut loc o explozie intr-un spatiu de depozitare (fosta spalatorie/uscatorie, exista pe fiecare etaj), a fost apel la 112, a venit politia, etc, au constatat ca explozia nu a fost cauzata de gaze (nici nu exista posibilitatea de a conecta vreun consumator acolo).
Au oprit gazele, asociatia urmand sa cheme o firma autorizata sa le deschida.
A fost gasita firma, a venit, in prima bucatarie unde a intrat, a constatat ca exista senzor de gaz+electrovalva (functionale) dar a cerut sa le schimbe cu altele wireless conectate la o electrovalva generala. Ne-a spus ca cele existente nu mai corespund legislatiei, daca nu le montam pe cele noi, nu dau drumul la gaze. Daca nu ar fi o diferenta considerabila de pret intre simpla verificare si ce propun ei, nu scriam aici. Intrebarea mea este:
Cei de la firma au sau nu au dreptate? Majoritatea dintre noi banuieste ca ar fi o forma de a ne impune o lucrare nu neaparat necesara care genereaza costuri suplimentare pentru noi si castiguri pentru ei.
Putem ramane cu vechiii senzori cu electrovalva individuala sau legea ne obliga la schimbare?
Am incercat sa obtin un raspuns de la ANRE prin telefon, mi s-a raspuns ca mi se va raspunde doar daca fac sesizare scrisa, online. Ori noi stam fara gaze de 10 zile, din ce spune lumea, inainte de minim 15 zile, nu voi primi raspuns la sesizare. Deci sperante de a folosi aragazul.......poate prin septembrie.

Ultima modificare: Luni, 8 Iulie 2024
oldgeorge, utilizator
Cel mai recent răspuns: w_v_w_v , utilizator 02:07, 13 Ianuarie 2025
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu va costa nimic, oricum, sa faceti o sesizare la ANR, e chiar necesar sa aveti un raspuns oficial, necesar poate si in viitor.
. In principiu, chiar daca acea firma autorizata ar avea dreptate, tot ar fi trebuit sa prezinte un temei legal, adica sa va indice paragraful din lege/normativ tehnic ce prevede asa ceva.
Mai degraba e rost de o lchestie profitabila, subiectul asta a mai aparut pe forum si nu a fost gasit niciodata acel temei legal care sa oblige la o asemenea lucrare, basca si wireless.
Firma a fost reprezentata de 3 oameni in salopete, cand au inceput discutiile a ramas doar unul.
Nu am participat la discutii, am auzit doar vacarmul, informatiile le-am primit treptat de la unii care au fost de fata.
Nici nu stiu daca nu s-o fi inteles gresit, sa admitem ca senzorul se schimba dupa o anume perioada, iese din parametrii functionali. Deci putem admite ca are dreptate cu inlocuirea. Dar de ce sa ne forteze mana sa punem ceva mai scump daca legea nu ne obliga?
Ultima modificare: Luni, 8 Iulie 2024
oldgeorge, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Azi a inceput montarea.
Se monteaza senzori wireless. Nu am reusit sa aflu daca e obligatoriu sau nu.
As zice ca intrebarea mea e de domeniul trecutului, nu mai prezinta interes, cel putin pentru mine.
4 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
Este un ordin ANRE din 2015 modificat prin 2020 care lasa la latitudinea operatorului economic ce face verificarea/revizia aceasta decizie.
In esenta, senzorii wireless nu sunt diferiti doar pentru ca actioneaza fara fir, ci exista un intreg sistem in spatele lor care face ca, la o scurgere de gaz intr-un apartament, sa se inchida robinetul central de la bloc. In afara de senzor si electrovana, mai exista de regula un amplificvator de semnal, un panou de control, iar informatiile despre problemele cu scaparea de gaze se stocheaza si pot fi analizate pentru a mari siguranta proprietarilor.
Unele blocuri mai au si semnalizare luminoasa si acustica la scaparile de gaze.
Ultima modificare: Miercuri, 10 Iulie 2024
Cabinet de avocat Liliana Grădinaru, Avocat
Cum se "mareste" siguranta proprietarilor ? Care e acel ordin care prevede expres ca senzorii trebuie sa fie wireless ? Dacă știți exact, nu speculații, ca ati auzit.

De ce e mai bine sa oprești gazul pe tot condominiul și nu la acel spațiu care e cu probleme ? Dacă nu e obligatoriu, cum poate decide legal un operator , nu legea asa ceva ?

Liliana Gradinaru a scris:

Este un ordin ANRE din 2015 modificat prin 2020 care lasa la latitudinea operatorului economic ce face verificarea/revizia aceasta decizie.

Alte discuții în legătură

O parte din proprietare refuză montarea detectoarelor wireless. ce se poate face dacă distrigaz întrerupe alimentarea cu gaze naturale? ceraselacera ceraselacera Asociatie de proprietari am primit notificare pentru revizia instalatiei de gaze. Am selectat o firma autorizata ANRE pt montarea detectoarelor si revizie. Am ... (vezi toată discuția)
Nr.lege sau ordin de obligativitate montare detectoare gaz Elidor Elidor Buna seara, stiu ca dupa tragedia de la \"colectiv\" a fost dat ceva-lege sau ordin- de obligativitate a consumatorilor casnici de montare a unei electrovalve ... (vezi toată discuția)
Detectoarele de gaze wireless virgiliuw@yahoo.com virgiliuw@yahoo.com Bună ziua, Detectoarele de gaze wireless sunt obligatorii? Multumesc! (vezi toată discuția)