TVA de 9% pentru noi produse și servicii
O modificare importantă adusă Codului fiscal prin intermediul OUG nr. 32/2016 este cea prin care TVA-ul a fost redus pentru o nouă categorie de produse şi servicii, de la 1 august, la 9%, de la 20%.
Concret, taxa pe valoarea adăugată se reduce pentru livrarea de pesticide utilizate în agricultură, semințe și alte produse agricole destinate însămânțării sau plantării. Aceeași cotă de 9% este aplicată și în cazul unor prestări de servicii agricole. Lista completă a produselor și prestărilor de servicii care beneficiază de această măsură o puteți găsi în acest articol.
Vă reamintim că o cotă de TVA de 9% este aplicată din prima zi a lui 2016 următoarelor livrări de bunuri şi prestări de servicii:
- livrarea de proteze şi accesorii ale acestora, definite prin normele metodologice conform legislaţiei specifice, cu excepţia protezelor dentare scutite de taxă;
- livrarea de produse ortopedice;
- livrarea de medicamente de uz uman şi veterinar;
- livrarea următoarelor bunuri: alimente, inclusiv băuturi, cu excepţia băuturilor alcoolice, destinate consumului uman şi animal, animale şi păsări vii din specii domestice, seminţe, plante şi ingrediente utilizate în prepararea alimentelor, produse utilizate pentru a completa sau înlocui alimentele;
- livrarea apei potabile şi a apei pentru irigaţii în agricultură;
- cazarea în cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu funcţie similară, inclusiv închirierea terenurilor amenajate pentru camping;
- serviciile de restaurant şi de catering, cu excepţia băuturilor alcoolice, altele decât berea care se încadrează la codul NC 22 03 00 10 (berea la draft).
Cercetătorii sunt scutiți de la plata impozitului pe venit
Ordonanța de urgență publicată la finalul lui iunie în Monitorul Oficial mai introduce și unele facilități fiscale pentru domeniile cercetării-dezvoltării.
Astfel, persoanele fizice care realizează venituri din salarii și asimilate salariilor din activități de cercetare și dezvoltare sunt, de-acum, scutite de la plata impozitului pe aceste venituri. De altfel, potrivit actului normativ, scutirea de impozit se aplică începând cu veniturile aferente lunii august.
Prin această măsură, Executivul a declarat că vrea să stimuleze domeniul cercetării-dezvoltării și să încurajeze persoanele fizice să desfășoare activități de cercetare, dezvoltare. Mai mult, cu ajutorul acestui tratament fiscal favorabil, sunt vizate atragerea, menținerea și dezvoltarea în România a resursei umane înalt calificate în domeniul cercetării. Găsiți mai multe detalii, AICI.
Firmele pot retrage mai mulţi bani din bancă în anumite condiții
Prin intermediul OUG nr. 32/2016, Guvernul a modificat, pe lângă Codul fiscal, și Legea nr. 70/2015 pentru întărirea disciplinei financiare privind operațiunile de încasări și plăți în numerar. Astfel, potrivit actului normativ citat, începând cu 1 august, într-o anumită situaţie, retragerile de numerar din bancă pe care le vor efectua operatorii economici nu vor mai fi plafonate.
Concret, de astăzi, orice entitate, cu sau fără personalitate juridică (SRL, PFA, II/IF) poate să retragă din contul deschis la bancă o sumă mai mare de 10.000 de lei/zi, cu condiția ca plata în numerar să fie efectuată către o persoană fizică şi să reprezente contravaloarea unor achiziţii de bunuri sau a unor prestări de servicii, dividende, cesiuni de creanţe sau alte drepturi şi restituiri de împrumuturi sau alte finanţări.
Reprezentanţii Finanţelor au explicat, în motivarea acestui demers faptul că din cauza plafoanelor de încasări şi plăţi, anumite achiziţii de la persoane fizice erau îngreunate sau chiar blocate. "(...) în cele mai multe cazuri, operatorii sunt din mediul rural şi dețin centre de achiziție în mai multe județe, angajații acestora colectând marfa de la terțe persoane fizice cu care nu au nici un raport juridic și care nu au deschis un cont bancar", scrie în expunerea de motive anexată documentului lansat de MFP. Mai multe informații puteți găsi în acest articol scris de AvocatNet.ro.
Organizatorii de nunți și botezuri pot depăși plafoanele legale de numerar
OUG nr. 32/2016 mai stabilește, totodată, că organizatorii de nunți și botezuri pot să solicite Fiscului, începând de astăzi, prin intermediul unei cereri, depășirea plafonului de încasări în numerar de la persoane fizice.
Până acum, Legea nr. 70/2015 prevedea că tranzacțiile în numerar între persoane fizice și firme erau plafonate la 10.000 de lei pe zi. Cu toate acestea, de-acum, unii operatori economici, printre care se numără organizatorii de evenimente speciale (nunți, botezuri) vor putea să încaseze mai mulți bani cash.
"Organizatorii de nunți și botezuri, pentru operațiunile de încasări în numerar pe zi, de la persoane fizice, pentru serviciile legate de aceste evenimente, pot solicita organului fiscal central competent în administrarea obligațiilor lor fiscale (...) aprobarea unui alt plafon de încasări, decât cel stabilit la art. 4 (10.000 de lei/zi - n. red.)", stabileşte documentul citat.
Potrivit noilor măsuri, care au intrat azi în vigoare, organizatorii de astfel de evenimente pot să solicite Fiscului, prin intermediul unei cereri, depășirea plafonului de încasări în numerar de la persoane fizice. După ce operatorul economic depune cererea, organul fiscal decide dacă aprobă noul plafon propus, decizia emisă în acest sens urmând să fie valabilă timp de un an, cu posibilitatea reînnoirii, la cererea solicitantului.
Notă: În acest articol puteți citi mai multe despre acest subiect.
Ce salarii vor primi medicii şi profesorii din această lună?
Un alt normativ care intră astăzi în vigoare este OUG nr. 20/2016 pentru modificarea și completarea OUG nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum și unele măsuri fiscal-bugetare și pentru modificarea și completarea unor acte normative.
Potrivit actului normativ citat, sistemul de salarizare din sănătate se modifică semnificativ începând de azi, astfel încât să fie eliminate inechitățile salariale existente până acum şi să apară un echilibru al câştigurilor.
Noua abordare a autorităţilor se concentrează pe principiul „la muncă egală, plată egală”, ceea ce înseamnă că personalul care primea până acum un salariu mai mic decât cel stabilit la nivel maxim, va fi salarizat la acest nivel superior, atât timp cât îşi desfăşoară activitatea în condiţii similare. Mai multe informații, AICI.