Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 32/2016 pentru completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal şi reglementarea unor măsuri financiar-fiscale a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 488 din 30 iunie 2016.
- Potrivit actului normativ, prima dare în plată a unei persoane fizice este scutită de plata impozitului pentru venitul din transferul proprietăţilor imobiliare, indiferent dacă darea în plată este făcută în calitate de debitor, codebitor sau coplătitor, sau de către garanţi personali sau ipotecari. Totodată, şi cei executaţi silit care apelează în instanţă la varianta dării în plată pot scăpa de impozit. Detalii despre aceste prevederi intrate deja în vigoare, aici.
- Prin acelaşi document, cota de TVA pentru livrarea de produse folosite pentru producția agricolă și pentru prestările de servicii specifice de tipul celor folosite în sectorul agricol a fost stabilită la 9%, în scădere de la 20%. Concret, de la 1 august, se va aplica noua cotă redusă de TVA pentru livrarea îngrăşămintelor, pesticidelor, seminţelor şi altor produse agricole destinate însămânțării sau plantării, dar şi pentru prestările de servicii specifice de tipul celor utilizate în sectorul agricol, cum sunt: arat, semănat, prășit, ierbicidat, recoltat, fertilizat etc. Informaţii suplimentare găsiţi aici.
- Tot prin intermediul OUG nr. 32/2016, şi tot de la 1 august, a fost stabilit că firmele vor putea retrage din bancă sume mai mari de 10.000 de lei/zi (plafonul stabilit la acest moment) atunci când plăţile se adresează persoanelor fizice. În plus, din august, organizatorii de nunţi şi botezuri vor avea posibilitatea să solicite Fiscului, prin intermediul unei cereri, depășirea plafonului de încasări în numerar de la persoane fizice, care are în prezent acelaşi cuantum de 10.000 de lei pe zi. Detalii despre cele două măsuri sunt aici şi aici.
- În altă ordine de idei, ordonanţa de urgenţă apăruta săptămâna precedentă introduce și unele facilități fiscale pentru domeniile cercetării-dezvoltării. Mai precis, persoanele fizice care realizează venituri din salarii și asimilate salariilor din activități de cercetare și dezvoltare vor fi scutite de la plata impozitului pe aceste venituri. De altfel, potrivit actului normativ, scutirea de impozit se va aplica începând cu veniturile aferente lunii august - detalii în acest articol.
Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 24/2016 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 486 din 29 iunie 2016.
- Prin intermediul acestui act normativ, autorităţile au stabilit că scrierea de cărţi în închisoare va scurta cu doar 20 de zile pedeapsa deținuților, indiferent de numărul volumelor publicate.
- Impunerea unui număr fix de zile a venit în contextul în care, până nu de mult, legislaţia acorda 30 de zile de libertate pentru fiecare lucrare ştiinţifică publicată sau invenţie brevetată după gratii.
- Informaţii suplimentare despre acest subiect citiţi aici.
- Termen de intrare în vigoare: 31 august.
Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 26/2016 pentru modificarea Legii nr. 277/2010 privind alocaţia pentru susţinerea familiei a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 486 din 29 iunie 2016.
- De-acum, acordarea alocației pentru susținerea familiei, de care beneficiază familiile cu venituri reduse care au copii în întreținere, nu mai este condiționată de plata impozitelor și taxelor locale pentru bunurile pe care le dețin în proprietate, aşa cum se întâmpla anterior.
- Mai mult, plățile vor fi reluate din oficiu pentru cele peste 3.000 de familii cărora le-a fost sistat acest drept, inclusiv pentru perioada în care alocația pentru susținerea familiei a fost suspendată.
- Detalii aveţi în acest articol.
- Termen de intrare în vigoare: 29 iunie.
Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 38/2016 pentru modificarea și completarea Legii nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 489 din 30 iunie 2016.
- Reglementările referitoare la deșeurile din ambalaje au fost modificate prin intermediul actului menţionat, în sensul că licenţa acordată unui operator economic care s-a angajat să gestioneze ambalaje devenite deşeuri pe teritoriul naţional se anulează de la 1 ianuarie al anului următor celui în care s-a făcut constatarea abaterii pentru al doilea an consecutiv.
- O altă modificare este aceea conform căreia responsabilităţile operatorilor economici (de a gestiona ambalajele devenite deșeuri) se pot realiza „individual, prin colectarea și valorificarea deșeurilor de ambalaje provenite din activitatea proprie sau preluate de la generatori sau deținători de deșeuri, stații de sortare, colectori autorizați, administrate prin intermediul operatorilor economici autorizați din punctul de vedere al protecției mediului pentru colectarea și valorificarea deșeurilor de ambalaje”.
- Informaţii pe larg, aici.
- Termen de intrare în vigoare: 30 iunie.
Comentarii articol (0)