Ordinul ministrului Finanțelor Publice nr. 916/2016 pentru aprobarea Sistemului de raportare contabilă la 30 iunie 2016 a operatorilor economici a fost publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 499 din 5 iulie 2016.
- Raportările contabile pentru primul semestru al anului pot fi depuse la Fisc până pe 16 august, iar o astfel de obligaţie revine contribuabililor care în exercițiul financiar precedent au înregistrat o cifră de afaceri de peste 220.000 de lei.
- Concret, potrivit actului normativ, raportările contabile trebuie depuse până la data de 16 august de către toți operatorii care înregistrează o cifră de afaceri mai mare de 220.000 de lei, indiferent de forma de organizare și forma de proprietate, inclusiv de subunitățile deschise în România de societăți rezidente în state aparținând Spațiului Economic European, indiferent de exercițiul financiar ales.
- Totuşi, companiile care, spre exemplu, nu au desfăşurat activitate de la data înfiinţării şi până la 30 iunie sau cele înfiinţate în cursul anului 2016 nu au obligaţia depunerii situaţiilor financiare de jumătate de an.
- Detalii despre modul de completare a raportărilor contabile sunt aici.
- Termen de intrare în vigoare: 5 iulie.
Ordinul ministrului Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri nr. 694/2016 a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 513 şi 513 bis din 7 iulie 2016.
- Prin intermediul actului citat a fost aprobată procedura de implementare a schemei de ajutor de minimis din cadrul Programului național multianual pentru înființarea și dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii în mediul rural.
- Astfel, societăţile cu sediul în mediul rural pot obţine de la stat un ajutor de până la 50.000 de lei, reprezentând 90% din investiţia pe care trebuie să o facă.
- Banii vor putea fi investiţi, printre altele, în echipamente IT, birotică, utilaje, autoutilitare, crearea unui site de prezentare, servicii de promovare, cursuri de antreprenoriat, consultanţă etc.
- Detalii despre aceasta schemă de minimis găsiţi aici, unde puteţi afla şi despre alte trei programe de finanţare aprobate săptămâna trecută, prin care se oferă sprijin nerambursabil şi antreprenorilor care înfiinţează sau dezvoltă o mică fabrică, celor care desfăşoară activităţi de comerţ şi servicii şi, nu în ultimul rând, antreprenoarelor (Programul Femeia manager).
- Termen de intrare în vigoare: 7 iulie.
Ordinul ministrului Finanţelor Publice nr. 943/2016 privind tipurile de creanțe fiscale care pot fi plătite prin intermediul cardurilor bancare prin POS a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 501 din 5 iulie 2016.
- Prin intermediul documentului amintit, autorităţile au aprobat 50 de tipuri de creanţe fiscale ce pot fi plătite cu ajutorul cardurilor bancare, la POS-urile instalate la unitățile teritoriale ale Trezoreriei Statului.
- Totuşi, vizate de această facilitate sunt doar persoanele fizice identificate fiscal pe baza codului numeric personal.
- Mai multe informaţii în acest articol.
- Termen de intrare în vigoare: 5 iulie.
Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 1882/2016 privind aprobarea utilizării semnăturii electronice extinse la derularea formalităților vamale pentru mărfurile introduse și scoase din Uniunea Europeană prin birouri vamale din România şi Ordinul ANAF nr. 1.884/2016 pentru aprobarea Normelor tehnice de autorizare a regimurilor speciale au fost publicate în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 496 din 4 iulie 2016.
- Cele două acte normative publicate la începutul săptămânii precedente adoptă normele tehnice de autorizare a regimurilor speciale în concordanță cu prevederile Codului vamal al Uniunii Europene şi permit, totodată, folosirea unei semnături electronice extinse la derularea formalităţilor vamale pentru mărfurile introduse şi scoase din Uniunea Europeană prin birouri vamale din România.
- De altfel, noile proceduri introduse în legislaţia românească vin în contextul în care, din 1 mai, firmele care fac achiziţii şi livrări intracomunitare se bucură de proceduri vamale simplificate.
- Detalii, aici.
- Termen de intrare în vigoare: 4 iulie.
Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 1887/2016 pentru aprobarea Normelor privind utilizarea declarațiilor vamale simplificate și înscrierea în evidențele declarantului a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 502 din 5 iulie 2016.
- Tot în conformitate cu noul Cod vamal comunitar, documentul citat vizează posibilitatea ca firmele care fac achiziții intracomunitare din UE să depună o declarație vamală simplificată, ca metodă alternativă sau, mai precis, o derogare de la depunerea declarației vamale standard.
- Astfel, declarațiile vamale simplificate pot să fie depuse fie de persoanele care folosesc această procedură în nume propriu, fie de cei care sunt reprezentanții altor operatori economici. De asemenea, persoanele juridice au dreptul să apeleze la serviciile unui reprezentant direct pentru întocmirea formalităților vamale în procedura simplificată.
- Mai multe citiţi aici.
- Termen de intrare în vigoare: 5 iulie.
Legea nr. 123/2016 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 516 din 8 iulie 2016.
- Pe perioada vacanţei parlamentare (iulie-august), Guvernului îi este permis să emită ordonanţe, dar numai în anumite domenii de reglementare.
- Conform actului normativ, Executivul va putea, printre altele, să efectueze prima rectificare bugetară a anului 2016 sau să adopte anumite măsuri în sănătate, dar nu şi să intervină în domenii precum justiţie, cultură sau administrarea protocolului de stat.
- Informaţii suplimentare în acest articol.
- Termen de intrare în vigoare: 11 iulie.
Comentarii articol (0)