Anul acesta, autorităţile oferă antreprenorilor autohtoni nu mai puţin de zece programe de finanţare prin care aceştia din urmă pot solicita bani pentru înfiinţarea şi dezvoltarea afacerilor personale.
De altfel, înscrierile în cadrul a două dintre aceste programe, respectiv Programul naţional multianual pentru înfiinţarea și dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii în mediul rural şi Programul național multianual de microindustrializare, s-au desfăşurat în perioada 20 iulie - 5 august, iar Departamentul pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri şi Turism din cadrul Ministerului Economiei a publicat ieri lista cu solicitanţii înscrişi în primul program amintit, în timp ce lista aplicanţilor acceptaţi în Programul de microindustrializare va fi afişată curând.
Programul pentru înfiinţarea și dezvoltarea IMM-urilor în mediul rural: 191 de aplicanţi
Procedura de implementare a schemei de ajutor de minimis din cadrul Programului național multianual pentru înființarea și dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii în mediul rural a fost aprobată prin Ordinul ministrului Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri nr. 694/2016, un document apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 513 şi 513 bis din 7 iulie.
Programul citat oferă antreprenorilor de la sate posibilitatea să primească un ajutor de la stat de până la 125.000 de lei, reprezentând cel mult 90% din din valoarea totală a cheltuielilor eligibile efectuate. Prin urmare, beneficiarul trebuie să vină şi el cu o contribuţie proprie, de minimum 10% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului.
Înscrierea online a planurilor de afaceri s-a derulat, aşa cum am precizat deja, între 20 iulie şi 5 august, perioadă în care au solicitat înscrierea 191 de entităţi - lista aplicanţilor poate fi consultată aici. De altfel, potrivit unui anunţ recent al Departamentului pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri si Turism, toţi aplicanţii au obţinut punctajul minim de 50 de puncte necesar pentru acceptarea de principiu în vederea verificării administrative şi a eligibilităţii, astfel că toate cele 191 de societăţi care doresc finanţarea de la stat au intrat în etapa de verificare.
Programul destinat afacerilor de la sate, ce se desfăşoară în premieră pe teritorul ţării noastre, are alocat un buget total de 25,9 milioane de lei în anul 2016, estimându-se că vor exista cel puţin 207 beneficiari ai sprijinului.
În program au putut intra microîntreprinderile, IMM-urile, dar şi persoanele fizice autorizate (PFA) şi întreprinderile individuale, cu precizarea că fiecare dintre aceste entităţi a trebuit să îndeplinească o serie de criterii pentru a putea primii banii. Concret, a fost nevoie ca:
- societatea să aibă sediul în mediul rural şi tot acolo să-şi desfăşoare activitatea;
- societatea să fie înregistrată pe teritoriul României la Oficiul Registrului Comerţului şi să îşi desfăşoare activitatea de cel puţin trei ani fiscali consecutivi;
- codul CAEN pentru care solicită finanţare să fie eligibil în cadrul Programului;
- să nu aibă datorii la bugetul general consolidat şi la bugetele locale, atât pentru sediul social, cât şi pentru toate punctele de lucru;
- să nu se afle în stare de dizolvare, reorganizare judiciară, lichidare etc.
Odată obţinuţi, banii de la stat vor putea fi investiţi, printre altele, în echipamente IT, maşini, utilaje, birotică, utilaje, autoutilitare, crearea unui site de prezentare, servicii de promovare, cursuri de antreprenoriat, consultanţă etc.
În acelaşi timp, există şi unele cheltuieli neeligibile, respectiv cheltuielile privind TVA, taxe, avize, comisioane, ambalajul, transportul, punerea în funcțiune ori instruirea personalului pentru utilizarea celor achiziționate.
Potrivit informaţiilor furnizate recent de Guvern, pentru a obţine un punctaj maxim, aplicanții trebuiau să aibă cel puțin un loc de muncă ocupat la data lansării aplicației electronice de înscriere și să creeze, prin proiect, minimum trei locuri de muncă.
Notă: Informaţii suplimentare despre înscrierea în Programul național multianual pentru înființarea și dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii în mediul rural sunt aici.
Micile ateliere şi fabrici pot obţine până la 250.000 de lei
Cel de-al doilea program lansat în premieră anul acesta în România, şi pentru care înscrierile au loc în aceeaşi perioadă menţionată şi în cazul programului analizat anterior (20 iulie-5 august), se adresează întreprinderilor mici şi mijlocii şi se aplică pe întreg teritoriul ţării, în toate cele opt regiuni de dezvoltare.
De altfel, procedura de implementare a schemei de ajutor de minimis prevăzută în cadrul Programului național multianual de microindustrializare a fost aprobată prin Ordinul ministrului Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri nr. 695/2016, act publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 511 şi 511 bis din 7 iulie.
Noului program i-a fost alocat anul acesta un buget de 60,89 milioane de lei, fiind aşteptată, prin implementarea acestuia, finanțarea unui număr de cel puțin 244 de beneficiari, microîntreprinderi, dar şi IMM-uri care îndeplinesc anumite condiţii, după cum urmează:
- sunt înregistrate la Oficiul Registrului Comerţului şi îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul României;
- codul CAEN pentru care solicită finanţare este eligibil în cadrul Programului şi autorizat a fi desfăşurat la momentul înscrierii online;
- au cel puţin două exerciţii financiare încheiate la data deschiderii aplicaţiei electronice de înscriere a planului de afaceri;
- nu au datorii la bugetul general consolidat şi la bugetele locale.
De asemenea, este important să precizăm că, la fel ca şi în cazul celorlalte programe de finanţare, asociaţii, acţionarii sau administratorii care deţin mai multe societăţi nu pot aplica în cadrul prezentului program decât cu o singură societate.
Societățile selectate pentru finanțare vor primi un ajutor financiar nerambursabil de 90% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului, dar nu mai mult de 250.000 lei/ beneficiar, aproximativ 55.000 euro.
Prin urmare, beneficiarul va trebui să acopere din contribuţie proprie minimum 10% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului. Prin Program ar urma să se finanţeze cheltuielile de formare profesională a angajaţilor noi (cursuri sau formare la locul de muncă) şi de implementare a unor planuri de investiţii depuse de firme.
Potrivit unui anunţ recent al Departamentul pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri şi Turism, persoanele interesate îşi mai pot înscrie planurile de afaceri până diseară, la ora 20.00, moment din care aplicaţia va deveni inactivă (înscrierile se fac aici).
Potrivit procedurii de implementare a programului, firmele beneficiare pot activa în mai multe sectoare, de la industrie alimentară, confecţii, industrie metalurgică până la fabricarea mobilei sau chiar a maşinilor. Concret, sunt eligibile societăţile care desfăşoară următoarele activităţi:
- industria alimentară;
- fabricarea produselor textile;
- fabricarea articolelor de îmbrăcăminte;
- tăbăcirea şi finisarea pieilor; fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie, harnaşamentelor şi încălţămintei; prepararea şi vopsirea blănurilor;
- prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemnşi plută, cu excepţia mobilei; fabricarea articolelor din paie şi din alte materiale vegetale împletite;
- fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice;
- fabricarea altor produse din minerale nemetalice;
- industria metalurgică;
- industria construcţiilor metalice şi a produselor din metal, exclusiv maşini utilaje şi instalaţii – cu excepţia societăţilor care desfăşoară activităţi pe codurile CAEN aferente grupei 254 Fabricarea armamentului şi muniţiei;
- fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice;
- fabricarea echipamentelor electrice;
- fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente n.c.a.;
- fabricarea de mobilă;
- alte activităţi industriale n.c.a.
Banii primiţi de la stat vor putea acoperi următoarele cheltuieli:
- aparate şi instalaţii de măsură, control, reglare;
- autoutilitare, pentru transportul produselor proprii;
- echipamente IT;
- achiziţionarea de spaţii de lucru, spaţii de producţie;
- realizarea unui site pentru prezentarea activităţii solicitantului;
- cursuri de dezvoltare a abilităţilor antreprenoriale, în limita a 4.500 de lei.
Pentru obținerea unui punctaj maxim, aplicații trebuie să aibă cel puțin doi angajați înainte de depunerea cererii de finanțare și să creeze, prin proiect, minimum patru locuri de muncă, dintre care două să fie ocupate de șomeri sau absolvenți. Totodată, punctajul minim pentru a fi acceptat de principiu în vederea verificării administrative şi a eligibilităţii este de 50 de puncte din maxim 100 de puncte posibile. Citiţi mai multe detalii aici.
Notă: Procedura completă de implementare a Programului de microindustrializare poate fi consultată aici.
Comentarii articol (0)