AEP a anunțat că, la data de 06 octombrie 2016, numărul alegătorilor înscriși în Registrul electoral este de 18.924.220, cu 11.637 mai puțini decât au fost anunțați în data de 17 septembrie 2016, când erau înregistrați în Registrul electoral 18.935.857 de alegători. Valorile menționate anterior includ și persoanele ce vor împlini 18 ani până la data alegerilor, și anume până la data de 11 decembrie.
Conform datelor prezentate de AEP, la data de 17 septembrie 2016, atunci când au fost trimise aceste date către Biroul Electoral Central, în Registrul electoral erau înscriși 609.962 de cetățeni români cu domiciliul sau reședința în străinătate. Dintre aceștia, cei mai mulți sunt în Republica Moldova, și anume 196.607 de persoane. În Italia sunt 48.197 de alegători înscriși în Registrul electoral, dintre care 17.545 de bărbați și 30.652 de femei.
În lista furnizată de AEP, pe lângă cetățenii români cu domiciliul sau reședința în Italia, se găsesc alegători din Spania, Austria, Belgia, Canada, Germania, Maria Britanie, Franța, dar și din Sri Lanka, Zimbabwe, Gambia, Jamaica sau Malaezia.
Înregistrarea în Registrul electoral cu una dintre cele două opțiuni de vot, și anume vot prin corespondență sau vot la secția de votare organizată în localitatea de domiciliu (cu condiția să existe cel puțin 100 de votanți în acea localitate), a fost posibilă din data de 1 aprilie și până la expirarea a 48 de ore de la data începerii perioadei electorale. Perioada electorală este intervalul de timp cuprins între ziua anunțării publice a datei la care vor avea loc alegerile și data în care sunt publicate rezultatele finale ale alegerilor în Monitorul Oficial al României.
Hotărârea privind stabilirea datei alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților din 2016 (Hotărârea Guvernului nr. 634/2016) a fost adoptată în data 31 august, dar a intrat în vigoare la data de 12 septembrie. Astfel, perioada electorală a început pe data de 12 septembrie și cetățenii români care au împlinit sau urmează să împlinească 18 ani până în ziua votului (11 decemebrie) s-au putut înscrie în Registrul electoral până în ziua de 14 septembrie.
Începând cu a doua jumătate a lunii octombrie 2016, Poșta Română a început expedierea buletinelor de vot către alegătorii români din străinătate ce au optat pentru votul prin corespondență. Aceste documente trebuie să ajungă la alegători până cel târziu cu 30 de zile înainte de ziua alegerilor.
Alegătorii care s-au înscris în Registrul electoral cu opțiunea de vot prin corespondență vor primi un plic ce conține următoarele: un plic exterior autoadresat, un plic interior securizat, un autocolant cu mențiunea “VOTAT”, certificatul de alegător, buletinul de vot și instrucțiuni privind exercitarea dreptului de vot, în care se indică și termenul în care alegătorul trebuie să depună documentele la serviciul poștal.
Comentarii articol (0)