Astă-vară, Consiliul ASF a decis să retragă autorizația de funcționare a societății Carpatica Asig, bazându-se pe unele rapoarte ce indicau faptul că asigurătorul este în insolvență, reieșea din Decizia nr. 1.498/2016. Prin urmare, autoritățile au cerut și deschiderea procedurii de faliment, solicitare ce a fost aprobată în instanță în cursul zilei de joi, conform unui anunț publicat azi de FGA.
„Hotărârea Consiliului ASF de retragere a autorizației Carpatica Asig S.A. a avut la bază concluziile Raportului de audit financiar pe 2015 întocmit de firma Mazars, coroborate cu Raportul de evaluare elaborat de Deloitte, precum și cu Raportul de îndeplinire de către Fondul de Garantare a Asiguraților a mandatului de administrator temporar. Toate acestea evidențiază deteriorarea accentuată a indicatorilor financiari ai societății, conform situațiilor înregistrate la 31 decembrie 2015, respectiv la 30 iunie 2016 (...)”, se arăta într-un comunicat de presă emis de ASF în vară.
La data de 30 iunie 2016, Carpatica avea aproximativ 1,3 milioane de contracte de asigurare încheiate, dintre care peste 900.000 erau polițe de răspundere civilă auto. În aceste condiții, sursa citată a subliniat că polițele de asigurare deja emise de societate rămân valabile până la data expirării. Reprezentații Carpatica Asig au trebuit să ia toate măsurile necesare pentru a-și informa clienții că au posibilitatea de a denunța contractele de asigurare încheiate și de a cere banii înapoi pentru perioada cuprinsă între data denunțării și data de expirare a polițelor.
În ceea ce privește dosarele de daună înregistrate la Carpatica Asig, societatea a fost obligată să le predea la FGA. De reținut este că, atunci când un asigurător intră în insolvență, FGA preia dosarele de daună ale acestuia și plătește despăgubirile către clienți (în limita a 450.000 de lei pe asigurat), însă numai după data rămânerii definitive a hotărârii judecătorești de deschidere a procedurii de faliment. Astfel, în cazul de față, hotărârea instanței de intrare în faliment va deveni definitivă fie prin necontestarea ei în termenul legal, fie prin respingerea apelului, fie prin respingerea recursului.
Până la sfârșitul lunii ianuarie 2017, FGA a primit peste 12.000 de cereri de plată și peste 10.000 de cereri pentru deschiderea de dosare de daună.
În altă ordine de idei, la finele lunii august 2015, ASF a retras autorizația de funcționare a societății de asigurare Astra și a cerut intrarea acesteia în faliment, solicitare acceptată ulterior în instanță.
Notă: Clienții Carpatica pot afla toate informațiile de care au nevoie dintr-un ghid oficial întocmit de ASF, despre care AvocatNet.ro a scris aici.
Comentarii articol (6)