Legea nr. 163/2016 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 10/1995 privind calitatea în construcţii a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 561 din 25 iulie 2016.
- Potrivit documentului care va intra în vigoare din 24 august, persoanele fizice şi juridice care nu respectă normele referitoare la calitatea în construcţii vor putea fi sancţionate mult mai dur decât în prezent. Astfel, amenzile aplicabile în momentul de faţă vor fi dublate, pentru a contracara scăderea calităţii în construcţii.
- În plus, dreptul autorităţilor de a da amenzile pentru nerespectarea calităţii în construcţii se va prescrie în cinci ani de la data recepţiei făcute la terminarea lucrărilor de construcţii. În prezent, termenul de prescripţie este de trei ani de la data săvârşirii faptei.
- Informaţii suplimentare sunt aici.
- Termen de intrare în vigoare: 24 august.
Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 2264/2016 pentru modificarea Ordinului ANAF nr. 3769/2015 privind declararea livrărilor/prestărilor şi achiziţiilor efectuate pe teritoriul naţional de persoanele înregistrate în scopuri de TVA şi pentru aprobarea modelului şi conţinutului declaraţiei informative privind livrările/prestările şi achiziţiile efectuate pe teritoriul naţional de persoanele înregistrate în scopuri de TVA, cu modificările ulterioare, a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 578 din 29 iulie 2016.
- Formularul 394, documentul prin care se declară toate operațiunile efectuate în România de plătitorii de TVA, a fost modificat pentru a doua oară în acest an, prin intermediul actului citat.
- Astfel, declaraţia nu mai trebuie completată integral de la 1 august, ci abia de la 1 octombrie pentru toate operațiunile efectuate pe teritoriul național. În schimb, în perioada 1 iulie - 30 septembrie, vor fi declarate numai operațiunile derulate cu persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA (prin completarea informațiilor din cartușele A - C).
- Mai multe detalii citiţi aici.
- Termen de intrare în vigoare: 29 iulie.
Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 1054/2016 pentru aprobarea componenţei şi a regulamentului de organizare şi funcţionare al Comisiei pentru analiza şi soluţionarea cererilor debitorilor care solicită stingerea unor creanţe fiscale, prin trecerea în proprietatea publică a statului a unor bunuri imobile, precum şi de stabilire a documentaţiei care însoţeşte cererea a fost publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 565 din 26 iulie 2016.
- Conform normelor în vigoare, o persoană poate solicita Fiscului stingerea unor creanțe fiscale prin trecerea în proprietatea statului a unor bunuri imobile pe care aceasta le are în proprietate.
- Prin intermediul documentului publicat săptămâna trecută, Fiscul a creat o comisie responsabilă de-acum cu analizarea cererilor venite din partea debitorilor care solicită stingerea unor creanțe fiscale, prin trecerea în proprietatea publică a statului a bunurilor imobile care fac obiectul procedurii de dare în plată.
- Aflaţi de aici cum poate fi cerută stingerea creanțelor fiscale prin dare în plată.
- Termen de intrare în vigoare: 26 iulie.
Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 2266/2016 pentru modificarea și completarea Procedurii de publicare a listelor debitorilor care înregistrează obligații fiscale restante, precum și cuantumul acestor obligații, aprobată prin Ordinul ANAF nr. 558/2016, a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 578 din 29 iulie 2016.
- Potrivit actului normativ, listele debitorilor care înregistrează obligații fiscale restante vor conține mai puține nume, urmând a fi excluse persoanele ale căror datorii la bugetul de stat sunt mai mici sau egale cu suma pe care trebuie să o primească la rândul lor de la buget, prin restituire sau rambursare.
- Totuşi, modificările urmează să fie implementate începând cu lista debitorilor care înregistrează obligații fiscale restante aferente trimestrului II din 2016.
- Detalii, în acest articol.
- Termen de intrare în vigoare: 29 iulie.
Legea nr. 166/2016 pentru modificarea și completarea Legii nr. 153/2011 privind măsuri de creștere a calității arhitectural-ambientale a clădirilor a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 564 din 26 iulie 2016.
- De câteva zile, proprietarii clădirilor istorice au posibilitatea de a-și renova locuințele pe exterior cu ajutorul unor sume de bani primite de la primării.
- Astfel, finanțarea executării lucrărilor de intervenție poate fi asigurată în proporție de 50% din fonduri aprobate anual cu această destinație în bugetele locale/centrale sub formă de grant, în timp ce restul banilor provin din fondul de reparații al asociației de proprietari și/sau din alte surse legal constituite.
- Concret, printre lucrările de intervenție privind reabilitarea clădirilor istorice se pot număra lucrări de consolidare, reparare și refacere a zidăriilor și a pereților exteriori, lucrări de consolidare, reparare și refacere a sistemului de acoperire, precum și lucrări de înlocuire, reparare/refacere a tâmplăriei exterioare și a elementelor exterioare funcționale.
- Mai multe informaţii găsiţi aici.
- Termen de intrare în vigoare: 29 iulie.
Comentarii articol (0)