Cine poate primi bonusul
Bonusul pentru cultură, în valoare de 500 de euro, este oferit tinerilor care, în anul 2016, împlinesc 18 ani (persoanele născute în anul 1998) și au rezidența în Italia. Inițial, această măsură era adresată exclusiv cetățenilor italieni, ulterior aplicarea ei fiind extinsă și asupra tinerilor cu altă cetățenie decât cea italiană, dar care au rezidența în Italia.
În total, de această măsură vor beneficia peste 574.000 de tineri care vor împlini vârsta majoratului în 2016 și care pot cheltui acest bonus până la sfârșitul anului 2017. Bonusul va fi accesibil începând cu ziua de naștere a solicitantului (ziua în care împlinesc 18 ani) și până în ultima zi a anului 2017. Astfel, cel mai mic termen în care tinerii pot cheltui acești bani este de un an (pentru cei născuți pe data de 31 decembrie 2016).
Această sumă poate fi cheltuită pentru achiziția de bilete ce permit accesul la diverse instituții de cultură (muzee, galerii de artă, cinematografe, teatre, expoziții, concerte, parcuri tematice sau naturale și diverse evenimente culturale), dar și pentru achiziția cărților. Cumpărarea acestor bilete sau cărți poate fi făcută online, dar și direct din magazine.
Cum se solicită bonusul pentru cultură
Pot solicita acest bonus de cultură tinerii ce îndeplinesc condițiile amintite mai sus, prin mijloace electronice.
În prima fază, ei trebuie să se asigure că dețin așa-numitul “SPID” (Sistema Pubblico per la gestione dell’Identità Digitale – Sistemul Public pentru gestionarea Identității Digitale), ce permite utilizatorilor să fie recunoscuți, în mediul electronic, de către instituțiile statului, dar și de alte entități private.
Dacă nu îl dețin deja, tinerii pot obține acest “SPID” prin intermediul unuia dintre cei cinci furnizori de identitate digitală: Poste (poșta italiană), Aruba, InfoCert, Sielte și TIM. După obținerea codului, beneficiarii trebuie să descarce aplicația “18app” (disponibilă pentru sistemele de operare iOS și Android) și, după ce folosesc codul SPID pentru a se autentifica, vor primi suma de 500 de euro, sub forma unui voucher electronic.
Cum se folosește bonusul de cultură
Aplicația 18app conține o listă cu toate instituțiile de cultură înscrise în acest program (teatre, cinematografe, librării etc.). Din această listă, tinerii aleg ce doresc să cumpere și pot face plata prin metode electronice (cu ajutorul smartphone-ului) sau în mod tradițional, prin deplasarea la magazin, cu ajutorul unor vouchere tipărite în prealabil sau prin codurile QR generate de aplicație.
Efortul bugetar de aplicare a acestei măsuri este de aproximativ 290 de milioane de euro.
Aplicația “18app” este dezvoltată de Sogei (Società Generale d’Informatica), societate controlată integral de către Ministerul Economiei și Finanțelor din Italia. Aceeași platformă va fi folosită și în anul 2017 pentru acordarea unui bonus profesorilor, tot în valoare de 500 de euro, pentru dezvoltarea profesională.
Comentarii articol (0)