1. În Italia, căsătoria oficiată prin Skype poate fi recunoscută de autorități
O decizie a Curții Supreme de Casație a stabilit că o casătorie oficiată prin mijloace electronice de comunicare audio și video poate, în anumite condiții, să fie recunoscută de către autoritățile din Italia. Informații suplimentare despre acest subiect pot fi găsite aici.
Persoanele care locuiesc în Italia, fie ei cetățeni sau nu, au dreptul de a primi o indemnizație pentru fiecare copil născut sau înfiat între 1 ianuarie 2015 și 31 decembrie 2017. Această măsură se numește “Bonus Bebè” și este destinată încurajării natalității. Informații suplimentare despre acest subiect pot fi găsite aici.
Începând cu acest an, statul italian acordă un nou ajutor financiar destinat membrilor familiilor cu venituri reduse, având ca scop creșterea gradului de independență financiară a acestora. Această indemnizație este numită “SIA” și înlocuiește o altă măsură de ajutor financiar numită “Social Card”. Informații suplimentare despre acest subiect pot fi găsite aici.
Rezidenții italieni primesc la împlinirea vârstei de 18 ani un voucher electronic în valoare de 500 de euro, care poate fi folosit pentru accesul la diverse instituții de cultură (muzee, cinematografe, teatre etc.), dar și pentru achiziția de cărți. Informații suplimentare despre acest subiect pot fi găsite aici.
Conform legislației în vigoare, părinții sau tutorii care pleacă cu intenția de a munci în Italia trebuie să anunțe autoritățile din România de acest lucru. În cazul în care omit să anunțe serviciul public de asistență socială, riscă amenzi mari. Informații suplimentare despre acest subiect pot fi găsite aici.
6. Divorțul în Italia: Ce trebuie să știi despre pensia de întreținere?
În Italia, în cazul divorțului, unul dintre soți va plăti o indemnizație de întreținere, fie pentru copilul care a rămas în grija celuilalt părinte, fie pentru celălalt soț aflat într-o situație financiară precară. O decizie a Curții Supreme de Casație apărută în 2016 poate duce la eliminarea acestei obligații. Informații suplimentare despre acest subiect pot fi găsite aici.
7. Circulația copiilor între România și Italia: Ce obligații legale trebuie respectate
Toți cetățenii Uniunii Europene, indiferent de vârstă (inclusiv nou-născuții), au nevoie de un act de identitate sau de un pașaport pentru a putea călători într-un stat membru. Minorii care călătoresc singuri sau cu un singur părinte trebuie să aibă asupra lor, conform legislației din România, și o autorizație semnată de ambii părinți. Informații suplimentare despre acest subiect pot fi găsite aici.
Comentarii articol (0)