avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 521 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Căsătorie cu minor încheiată în Italia, divorț ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Căsătorie cu minor încheiată în Italia, divorț România?

Bună ziua
Parintii minorului 3 ani sunt de acord ca mariajul nu mai poate continua si doresc sa divorteze amiabil, iar minorul sa locuiasca impreuna cu mama sa si cu parintii ei in Romania. Am fost la un avocat sa ma interesez de procedura si mi s-a spus ca ar fi indicat în IT . Noi am vrea ca totul sa decurga cat mai usor pentru copil si sa nu ne complicam in procese de lunga durata. Ne-am inteles in legatura cu toate conditiile unui divort (totul in interesul copilului) si am vrea doar sa stim care ar fi procedura corecta pentru ca minorul sa poata avea domiciliul impreuna cu mama sa in Romania iar divortul sa fie eventual incheiat in Romania.
Mentiuni: Casatoria a fost facuta in Italia , transcrisa ulterior in Romania . Copilul a fost nascut in Italia, inregistrat si in Romania, avand cetatenie dubla.
Mama si copilul vor sa plece in România (unde dorim sa fie si domiciliul copilului dupa divort) pentru ca se începe grădinița si este înscris în România , iar tatal e cetățean italian și rămâne în Italia . Ultimul domiciliu comun a fost in Italia - e
Se poate ca mama sa se prezinte personal pentru depunerea dosarului și sa înceapă demersul în România , sau poate trimite un document inlocuitor prin care sa se depuna dosarul iar apoi ea sa se prezinte personal dupa 30 de zile pentru a semna decizia de divort eventual împreună? Este posibil un astfel de divorț în România?
Mulțumesc
Cel mai recent răspuns: eclair , utilizator 09:13, 13 Septembrie 2021
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da. este posibil.
Dar, va trebui sa fie prezenti la proces sau la notar sau la primarie, ambii soti, la momentul divortului.
Va recomand sa luati totusi legatura cu un avocat din Romania, din localitatea dvs.
Ultima modificare: Duminică, 29 August 2021
Cabinet individual de avocat „Petrescu C.”, Avocat
Eu întrebam dacă este posibil în absenta soțului, nu știu, tip prin mandatar, ceva de genul dacă aceasta s-a încheiat în Italia și soțul e italian . Este posibil?

Cabinet individual de avocat „Petrescu C.” a scris:

Da. este posibil.
Dar, va trebui sa fie prezenti la proces sau la notar sau la primarie, ambii soti, la momentul divortului.
Va recomand sa luati totusi legatura cu un avocat din Romania, din localitatea dvs.

3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu are importanță locul unde s-a încheiat căsătoria.
Dar are importanță locul reședinței obișnuite a soților sub aspectul competenței instanței.

Răspunsul este: da, este posibil. Dar nu este atât de simplu pe cât v-ați dori.
Urmați sfatul de a lua legătura cu un avocat din localitatea unde ... ar fi trebuit să fi fost deja mutată de mai bine de un an ca să fie simplu.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua. Faptul ca exista posibilitatea unui divorț consensual , așa cum spuneți dv. nu înseamnă ca soluția propusă de dv. este cea mai rapida și mai buna. Sunteți rezidenți în Italia, copilul este născut și este rezident în Italia. Deci care ar fi criteriile după care instanță ar trebui sa se pronunțe așa cum doriți dv. Locul încheierii căsătoriei a fost în Italia. Un proces consensual în Italia durează un an, ceea ce oricât de ciudat ar părea pentru dv. poate fi un termen mai scurt decât în condițiile în care (eu cred ca procedural nu este posibil) s-ar desfășura în România. Condițiile de la divorț se stabilesc înainte,mai ales cu privire la minor. Unul din capetele de cerere este ca minorul sa locuiască efectiv în România și astfel legătură cu tatal sa fie sporadica sau aproape inexistenta. Dar dacă părțile sunt de acord se poate face astfel. Repet procedural este extrem de complicat și în opinia mea exista motive de respingere pentru lipsa competentei materiale. Suntem siguri ca tatal nu are nici o obiecție?? Mama nu trebuie sa se prezinte personal dacă are avocat , dar procesul trebuie început în Italia. Orice acțiune de transferare a copilului în România fără acordul scris al tatălui poate fi calificata precum sustragere internațională de minor. Mai simplu și fără probleme pentru dv. ar fi începerea separării în Italia cu toate condițiile (domiciliu minor, vizite părinte nerezident, vacante etc) pensie întreținere minor ,prevăzute foarte clar și cu acordul părților dacă el exista. Vorbeați de divorț consensual. Nu va bazati pe faptul ca dacă copilul sta un an în România se poate discuta despre domicilierea copilului unde a locuit în ultimul timp.Nu este un articol de lege în acest sens. E doar o interpretare a unor Instanțe, dar sa nu uitam ca minorul este și cetatean italian (ius sanguinis) deci repet orice denunț pentru sustragere de minor intra efectiv în acțiune imediat. Va spun aceasta deoarece mi se pare ca mama iei ia dorințele drept realitate. Deci în opinia mea un divorț în Italia se poate face fără probleme dacă condițiile sunt cele descrise de autoarea postării. Mai mult este recomandat sa se facă în Italia.
Mulțumesc de răspuns. Am înțeles ca un divorț început în It pare mai simplu deși nu cred sa fie simplu nimic având în vedere situația.
Tatăl a semnat și pentru înregistrarea la pediatru în România și pentru înscriere la grădinița in Romania, ce anume credeți ca ar mai trebui semnat? Credeți ca e posibil ca în timpul separării, copilul sa frecventeze grădinița în țară fiind înscris?

Ultima modificare: Luni, 13 Septembrie 2021
Manuela Rășină, administrator

Alte discuții în legătură

Casatorie in italia - divort in romania - marian01 marian01 Buna ziua! Am 27 ani si locuiesc in italia unde am facut pasul gresit de a ma casatori cu italianca si unde am inceput un divort care probabil dureaza ani. ... (vezi toată discuția)
Casatorie in italia divort in romania ContSters112156 ContSters112156 Sunt casatorita cu un cetatean italian din anul 2005, din casatorie a rezultat un minor acum in varsta de 4 ani. Mentionez ca am inregistrat casatoria si in ... (vezi toată discuția)
"incredinteaza reclamantei spre crestere si educare pe minorul ... Doina oana delia Doina oana delia \"Incredinteaza reclamantei spre crestere si educare pe minorul X .(judo.sibiu 2010) .am o problema: statul italian nu recunoaste aceasta fraza precum ca am eu ... (vezi toată discuția)