Buna ziua! Am 27 ani si locuiesc in italia unde am facut pasul gresit de a ma casatori cu italianca si unde am inceput un divort care probabil dureaza ani. Intrebarea mea este (POT DIVORTA IN ROMANIA.....care sunt conditiile,cat dureaza?) TREBUIE SA FIM PREZENTI AMBII? Multumesc anticipat
in cazul dumneavoastra, cetatean roman casatorit cu un cetatean strain, fie ca sunteti in tara , fie ca sunteti in strainatate, divortul va fi supus legii domiciliului comun.
Sunt competente să hotărască în problemele privind divorţul, instanţele judecătoreşti din statul membru UE pe teritoriul căruia se află:
― reşedinţa obişnuită a soţilor sau
― ultima reşedinţă obişnuită a soţilor în condiţiile în care unul dintre ei încă locuieşte acolo sau
― reşedinţa obişnuită a pârâtului sau
― în caz de cerere comună, reşedinţa obişnuită a unuia dintre soţi sau
― reşedinţa obişnuită a reclamantului în cazul în care acesta a locuit acolo cel puţin un an imediat înaintea introducerii cererii .
Nu puteti divorta si in Italia si in Romania.
In Romania, numai la divortul prin acordul partilor este obligatorie prezenta ambilor soti.
In materie de divort competenta teritoriala nu e lasata la alegerea reclamantului,fiind determinata imperativ de lege,dupa criteriile prev. de art.607 C.proc.civ..,potrivit caruia cererea de divort este de competenta judecatoriei in circumscriptia careia se afla cel din urma domiciliu comun al sotilor.Daca sotii nu au avut domiciliu comun sau daca nici unul dintre soti nu mai locuieste in circumscriptia judecatoriei celui din urma domiciliu comun,este competenta judecatoria in circumscriptia careia isi are domiciliul paratul,iar cind paratul nu are domiciliu in tara,este competenta judecatoria in raza caruia isi are domiciliul reclamantul.
Competenta teritoriala are caracter absolut.
Alte discuții în legătură
Divort
gabriela suardi
M-am casatorit in Bucuresti cu un cetatean italian. Casatoria a fost inregistrata in Italia. Acum dupa 5 ani in care am locuit mereu in Italia , din pacate ... (vezi toată discuția)
Divort
victoria58
Acum cand s-au luat anumite decizii privind divortul dintre persoane cu cetatenii diferite,se poate divorta si la noi in tara de un cetatean strain? fiica ... (vezi toată discuția)