avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort

M-am casatorit in Bucuresti cu un cetatean italian. Casatoria a fost inregistrata in Italia. Acum dupa 5 ani in care am locuit mereu in Italia , din pacate vrem sa divortam. Dupa care lege ma aplic? Cea din italia( eu fiind si cetatean italian ), sau cea unde a fost facuta casatoria?
Legea italiana e mult mai complicata , dureaza 3 ani de separazione si dupa aceea divortul( si costa enorm...).
:sticktongue:
Cel mai recent răspuns: Antoanela Geaman , Avocat 18:57, 12 Martie 2010
In cazul in care nu ati inregistrat casatoria si in Romania,nu veti putea divorta aici.Instanta competenta este cea de la ultimul domiciliu comun al sotilor.
asa si la noi...:thumbup: daca tot sunteti cetateni italieni, daca casatoria s-a incheiat in Italia si tot locuiti in Italia, nu vad ce ar avea Romania de-a face cu desfacerea casatoriei dvs. :-/ in afara de costul mai redus al divortului...:rolleyes:
Cred ca cel mai bine ar fi sa formulati actiunea in Romania.
Contactati un avocat,care va poate reprezenta in proces,chiar daca dvs.va aflati in Italia.
Daca ambii sunteti de acord si nu aveti copii,se poate dispune desfacerea casatoriei din culpa comuna la primul termen cu procedura legal indeplinita,in cazul in care ambii semnati actiunea.
;LegeArt. 22. - Divortul este cirmuit de legea aplicabila potrivit art. 20.

Daca legea straina, astfel determinata, nu permite divortul ori il admite in conditii deosebit de restrictive, se aplica legea romana, in cazul in care unul dintre soti este, la data cererii de divort, cetatean roman
a 105/1992
Art. 20. - Relatiile personale si patrimoniale dintre soti sint supuse legii nationale comune, iar in cazul in care au cetatenii deosebite, sint supuse legii domiciliului lor comun.

Legea nationala comuna sau legea domiciliului comun al sotilor continua sa reglementeze efectele casatoriei in cazul in care unul dintre ei isi schimba, dupa caz, cetatenia sau domiciliul.

In lipsa de cetatenie comuna sau de domiciliu comun, relatiile personale sau patrimoniale dintre soti sint supuse legii statului pe teritoriul caruia au ori au avut resedinta comuna sau cu care intretin in comun cele mai strinse legaturi.

Art. 607 C.pr. civ.
Cererea de divort este de competenta instantei in circumscriptia caruia se afla cel din urma domiciliu comun al sotilor. Daca sotii nu au avut domiciliu comun sau daca nici unul din soti nu mai locuieste in circumscriptia instantei in care se afla cel din urma domiciliu comun, instanta competenta este aceea in circumscriptia careia isi are domiciliul paratul, iar cand paratul nu are domiciliu in tara, este competenta instanta in circumscriptia careia isi are domiciliul reclamantul.
Puteti divorta in Romnia doar dac:
-v-ati casatorit in Rom
-mai aveti cetatenia romana
-demonstrati ca domiciliati de cel putin 6 luni in Rom

Apelati la un avocat

ATENTIEEEE COLEGI!!!!!!!

legea 102/1992 a fost modificata prin Regulamentul UE nr. 2201/2003 al Consiliului UE din 27 noiembrie 2003
privind competența, recunoașterea și executarea hotărârilor judecătorești în materie matrimonială și în materia răspunderii părintești,

care se aplica prioritar legilatiei interne, de cand Romania a intrat in UE!!!!!, conform art 148 alin 2 din Constitutia Romaniei

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort de comun acord victoria58 victoria58 Fiica mea este casatorita cu un italian si traieste in Italia .Casatoria s-a facut acolo,dar ar dorii divortul aici,ca sa se termine mai repede. Ce trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Partaj raluka06 raluka06 locuiesc de 10 ani in Italia si sunt casatorita cu un cetatean roman.Casatoria a avut loc in Romania.Actiunea de divort o voi intenta in Romania insa in ceea ... (vezi toată discuția)
Divortul cu un cetatean italian cristina ilin cristina ilin buna ziua ,ma numesc Cristina M am casatorit in italia in 2002 cu un cetatean italian <ne am casatorit in primarie cu un fel de contract in care era ... (vezi toată discuția)