avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 887 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... DIVORT DE COMUN ACORD
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

DIVORT DE COMUN ACORD

Fiica mea este casatorita cu un italian si traieste in Italia .Casatoria s-a facut acolo,dar ar dorii divortul aici,ca sa se termine mai repede. Ce trebuie sa faca?
Cel mai recent răspuns: ContSters122901 , utilizator 21:13, 8 Mai 2010
Competenta apartine instantei de la locul domiciliului comun al sotilor. Art. 22 din legea 105/1992 prevede ca pot divorta in Romania daca legea straina (italiana) nu permite divortul sau il admite in conditii deosebit de restrictive.
Daca si sotul italian doreste divortul nu este nici un impediment pentru a se desface casatoria in iItalia. Acum , depinde si de unele amanunte pe care nu le/ati scris; cetatenia fiicei dvs, daca au sau nu copii si domiciliul partilor
Potrivit Art. 20 din Legea 105/1992 - Relatiile personale si patrimoniale dintre soti sint supuse legii nationale comune, iar in cazul in care au cetatenii deosebite, sint supuse legii domiciliului lor comun.
Legea nationala comuna sau legea domiciliului comun al sotilor continua sa reglementeze efectele casatoriei in cazul in care unul dintre ei isi schimba, dupa caz, cetatenia sau domiciliul.
In lipsa de cetatenie comuna sau de domiciliu comun, relatiile personale sau patrimoniale dintre soti sint supuse legii statului pe teritoriul caruia au ori au avut resedinta comuna sau cu care intretin in comun cele mai strinse legaturi.
Art. 22. - Divortul este cirmuit de legea aplicabila potrivit art. 20.
Daca legea straina, astfel determinata, nu permite divortul ori il admite in conditii deosebit de restrictive, se aplica legea romana, in cazul in care unul dintre soti este, la data cererii de divort, cetatean roman.
Art. 150. - Instantele romane sint, de asemenea, competente sa judece:
1. procese dintre persoane cu domiciliul in strainatate, referitoare la acte sau fapte de stare civila inregistrate in Romania, daca cel putin una dintre parti este cetatean roman;
Nu au copii,nu au bunuri comune ,dar acolo trebuie sa astepte trei ani Fiica are cetatenie italiana.
Casatoria in Italia, cetatenie italiana ambii soti, deci acolo...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divortul cu un cetatean italian cristina ilin cristina ilin buna ziua ,ma numesc Cristina M am casatorit in italia in 2002 cu un cetatean italian <ne am casatorit in primarie cu un fel de contract in care era ... (vezi toată discuția)
Divort in italia ionut/popa ionut/popa buna ziua situatia mea esre un pic mai dificila zic eu si anume:sunt casatorita in italia de 8 ani de 4 ani nu mai avem relatie conjugala sotul fiind ... (vezi toată discuția)
Divort monica78 monica78 Buna ziua, As dori sa aflu ce trebuie sa fac pentru a incepe procedura de divort. Mentionez ca sunt casatorita cu un cetatean britanic. Suntem casatoriti de ... (vezi toată discuția)