Fiica mea este casatorita cu un italian si traieste in Italia .Casatoria s-a facut acolo,dar ar dorii divortul aici,ca sa se termine mai repede. Ce trebuie sa faca?
Competenta apartine instantei de la locul domiciliului comun al sotilor. Art. 22 din legea 105/1992 prevede ca pot divorta in Romania daca legea straina (italiana) nu permite divortul sau il admite in conditii deosebit de restrictive.
Daca si sotul italian doreste divortul nu este nici un impediment pentru a se desface casatoria in iItalia. Acum , depinde si de unele amanunte pe care nu le/ati scris; cetatenia fiicei dvs, daca au sau nu copii si domiciliul partilor
Potrivit Art. 20 din Legea 105/1992 - Relatiile personale si patrimoniale dintre soti sint supuse legii nationale comune, iar in cazul in care au cetatenii deosebite, sint supuse legii domiciliului lor comun.
Legea nationala comuna sau legea domiciliului comun al sotilor continua sa reglementeze efectele casatoriei in cazul in care unul dintre ei isi schimba, dupa caz, cetatenia sau domiciliul.
In lipsa de cetatenie comuna sau de domiciliu comun, relatiile personale sau patrimoniale dintre soti sint supuse legii statului pe teritoriul caruia au ori au avut resedinta comuna sau cu care intretin in comun cele mai strinse legaturi.
Art. 22. - Divortul este cirmuit de legea aplicabila potrivit art. 20.
Daca legea straina, astfel determinata, nu permite divortul ori il admite in conditii deosebit de restrictive, se aplica legea romana, in cazul in care unul dintre soti este, la data cererii de divort, cetatean roman.
Art. 150. - Instantele romane sint, de asemenea, competente sa judece:
1. procese dintre persoane cu domiciliul in strainatate, referitoare la acte sau fapte de stare civila inregistrate in Romania, daca cel putin una dintre parti este cetatean roman;
Divort
monica78
Buna ziua,
As dori sa aflu ce trebuie sa fac pentru a incepe procedura de divort. Mentionez ca sunt casatorita cu un cetatean britanic. Suntem casatoriti de ... (vezi toată discuția)