avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 485 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... partaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

partaj

locuiesc de 10 ani in Italia si sunt casatorita cu un cetatean roman.Casatoria a avut loc in Romania.Actiunea de divort o voi intenta in Romania insa in ceea ce priveste partajul cum pot proceda avand in vedere ca bunurile comune sunt in Italia?Se poate intenta actiunea de partaj in Romania?Este de competenta instantelor romane?Se poate face o evaluare acolo de catre organele competente si sa se trimita rezultatul aici in tara pentru a se putea da o hotarare?
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 16:00, 5 Iunie 2010
Din pacate, nu cred ca veti putea judeca partajul aici. Veti putea eventual obtine divortul dar nu cred ca veti putea face partajul. Cel mai intelept ar fi sa va intelegeti cu sotul si sa incheiati o tranzactie.Daca acest lucru nu este posibil- tranzactia- ar trebui sa aveti aici domiciliul si sa incercati sa promovati actiunea de divort aici impreuna cu partajul si sa solicitati ca probatiunea sa se faca prin comisie rogatorie. Ati putea incerca, problema este ca aveti nevoie de avocat si cred ca aveti nevoie de domiciliu aici. Chiar daca vorbim de o casatorie incheiata in Romania, intre cetateni romani, ceea ce intereseaza este ultimul domiciliu comun. Pentru a evita invocarea unei exceptii de necompetenta ar trebui sa aveti acum domiciliu in Romania.

succes
av. Ileana Schwarz
In cazul divortului intre un cetatean roman si unul de alta nationalitate, legea aplicabila este Legea nr. 105/1992:
Art. 20. - Relatiile personale si patrimoniale dintre soti sint supuse legii nationale comune, iar in cazul in care au cetatenii deosebite, sint supuse legii domiciliului lor comun.
Legea nationala comuna sau legea domiciliului comun al sotilor continua sa reglementeze efectele casatoriei in cazul in care unul dintre ei isi schimba, dupa caz, cetatenia sau domiciliul.
In lipsa de cetatenie comuna sau de domiciliu comun, relatiile personale sau patrimoniale dintre soti sint supuse legii statului pe teritoriul caruia au ori au avut resedinta comuna sau cu care intretin in comun cele mai strinse legaturi.

Art. 21. - Conditiile de fond cerute pentru incheierea conventiei matrimoniale sint cele stabilite de legea nationala a fiecaruia dintre viitorii soti.
Regimul si efectele conventiei matrimoniale sint cirmuite de legea aleasa prin acord de catre viitorii soti, iar in lipsa, de legea prevazuta de art. 20.
Aceeasi lege stabileste daca este posibila modificarea sau inlocuirea conventiei matrimoniale in timpul casatoriei. Modificarea sau noua conventie matrimoniala nu poate aduce prejudicii tertilor.
Art. 22. - Divortul este cirmuit de legea aplicabila potrivit art. 20.
Daca legea straina, astfel determinata, nu permite divortul ori il admite in conditii deosebit de restrictive, se aplica legea romana, in cazul in care unul dintre soti este, la data cererii de divort, cetatean roman.
Art. 23. - In cazul in care sotii sint in drept sa ceara separatia de corp, conditiile acesteia sint supuse legii prevazute de art. 20, care se aplica in mod corespunzator.

Codul de procedura civila prevede competenta in materia divortului:
Art. 607. - Cererea de divorţ este de competenţa judecătoriei în circumscripţia căreia se află cel din urmă domiciliu comun al soţilor. Dacă soţii nu au avut domiciliu comun sau dacă niciunul din soţi nu mai locuieşte în circumscripţia judecătoriei în care se află cel din urmă domiciliu comun, judecătoria competentă este aceea în circumscripţia căreia îşi are domiciliul pârâtul, iar când pârâtul nu are domiciliu în ţară, este competentă judecătoria în circumscripţia căruia îşi are domiciliul reclamantul.
Astfel, in situatia in care aveti domiciliul comun in Italia, legea aplicabila este cea din Italia.
Doar in situatia in care nu mai aveti domiciliu comun si locuiti in Romania, legea aplicabila in materia divortului este cea romana.
In privinta partajului, in opinia mea, legea aplicabila este legea italiana. ;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort gabriela suardi gabriela suardi M-am casatorit in Bucuresti cu un cetatean italian. Casatoria a fost inregistrata in Italia. Acum dupa 5 ani in care am locuit mereu in Italia , din pacate ... (vezi toată discuția)
Actiune divort andrada.cora andrada.cora sunt rezident in spania. m-am casatorit in ro. sotia mea a intentat divortul in spania. eu nu sunt de acord si doresc sa divortam in ro. daca exista un divort ... (vezi toată discuția)
Divort intre cetateni straini cosmin_paralia cosmin_paralia Buna ziua. Am o intrebare si vreau neaparat ajutor. M-am casatorit pe 6 sept anul in curs in turcia, cu o cetateana turca, aceasta ulterior luand numele meu. ... (vezi toată discuția)