Buna ziua. Am o intrebare si vreau neaparat ajutor. M-am casatorit pe 6 sept anul in curs in turcia, cu o cetateana turca, aceasta ulterior luand numele meu. dupa 2 luni, a hotarat sa divorteze fara sa imi dea nici un motiv intemeiat. Exista vre-o cale legala prin care eu sa nu fiu de acord cu acest divort? La ei este legea ca odata casatorit, daca divortezi de sotie, fostul sot trebuie sa ofere pensie alimentara pentru toata perioada in care aceasta nu se recasatoreste. banuiesc ca asta era scopul ei si as dori sa nu ii accept divortul. se poate face ceva din acest punct de vedere? deoarece viza mea a expirat, conform legii trebuie sa stau in tara pentru o perioada de 6 luni, drept urmare pana in luna martie a anului 2012 nu pot intra pe teritoriul turciei. va rog sa imi dati niste sfaturi. multumesc
Am locuit pentru 2 saptamani impreuna, dupa care eu a trebuit sa plec din turcia, pentru ca imi expirase viza, iar ea urma sa vina in romania imediat ce isi lua actele. insa... in loc sa vina in romania, a depus divortul
Potrivit legii 105/1992 cu privire la reglementarea raporturilor de drept international privat, divortul este supus legii statului pe teritoriul caruia sotii au avut resedinta comuna. In acest caz, intrucat nu ati locuit in Romania, ci doar in Turcia divortul ar fi de competenta legislatiei turcesti. Puteti sa va prezentati la divort si sa va opuneti acestuia, sa combateti sustinerile sotiei dumneavostra.
ART. 20 legea 105/1992
Relatiile personale si patrimoniale dintre soti sint supuse legii nationale comune, iar in cazul in care au cetatenii deosebite, sint supuse legii domiciliului lor comun.
Legea nationala comuna sau legea domiciliului comun al sotilor continua sa reglementeze efectele casatoriei in cazul in care unul dintre ei isi schimba, dupa caz, cetatenia sau domiciliul. In lipsa de cetatenie comuna sau de domiciliu comun, relatiile personale sau patrimoniale dintre soti sint supuse legii statului pe teritoriul caruia au ori au avut resedinta comuna sau cu care intretin in comun cele mai strinse legaturi.
ART. 21
Conditiile de fond cerute in incheierea conventiei matrimoniale sint cele stabilite de legea nationala a fiecaruia dintre viitorii soti.
Regimul si efectele conventiei matrimoniale sint cirmuite de legea aleasa prin acord de catre viitorii soti, iar in lipsa, de legea prevazuta de art. 20.
Aceeasi lege stabileste daca este posibila modificarea sau inlocuirea conventiei matrimoniale in timpul casatoriei. Modificarea sau noua conventie matrimoniala nu poate aduce prejudicii tertilor.
ART. 22 Divortul este cirmuit de legea aplicabila potrivit art. 20.
Daca legea straina, astfel determinata, nu permite divortul ori il admite in conditii deosebit de restrictive, se aplica legea romana, in cazul in care unul dintre soti este, la data cererii de divort, cetatean roman.
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Actiune divort
andrada.cora
sunt rezident in spania. m-am casatorit in ro. sotia mea a intentat divortul in spania. eu nu sunt de acord si doresc sa divortam in ro. daca exista un divort ... (vezi toată discuția)