Data alegerilor parlamentare din 2016 este inclusă în Hotărârea Guvernului nr. 634/2016 privind stabilirea datei alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2016, ce a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 691 din 6 septembrie și va intra în vigoare la data de 12 septembrie.
Data alegerilor parlamentare va fi, mai exact, 11 decembrie, într-o zi de duminică. Iar într-un alt act normativ publicat tot marți (HG nr. 635/2016) este inclus calendarul perioadei de dinante și de după desfășurarea efectivă a votului, potrivit căruia campania electorală va avea loc între 11 noiembrie (ora 00:00) și 10 decembrie (ora 07:00).
Fiecare alegător va avea dreptul la un singur vot pentru alegerea Senatului și la un singur vot pentru alegerea Camerei Deputaților, se arată în Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, precum și pentru organizarea și funcționarea Autorității Electorale Permanente.
Senatorii și deputații se aleg prin scrutin de listă, cu asigurarea unei reprezentări proporționale. Concret, este vorba de o normă de reprezentare de un deputat la 73.000 de locuitori și de un senator la 168.000 de locuitori.
„Numărul locuitorilor care se iau în calcul este conform populației după domiciliu, raportat de Institutul Național de Statistică la data de 1 ianuarie a anului precedent anului în care au loc alegeri la termen. Numărul de mandate pentru Senat, respectiv pentru Camera Deputaților se determină prin raportarea numărului de locuitori al fiecărei circumscripții electorale la normele de reprezentare (...), la care se adaugă un mandat de senator, respectiv de deputat, pentru ceea ce depășește jumătatea normei de reprezentare, fără ca numărul mandatelor de senator dintr-o circumscripție electorală să fie mai mic de 2, iar cel de deputat, mai mic de 4”, este explicat în lege.
Alegerile se vor desfășura doar în ziua de 11 decembrie, între orele 7:00 și 21:00, iar campania electorală va începe cu 30 de zile înainte de ziua votării și se va încheia cu 24 de ore înainte de ora începerii votării.
„Alegătorii votează numai la secția de votare la care este arondată strada sau localitatea unde își au domiciliul ori reședinţa, conform prezentei legi. În cazul în care, în ziua votării, alegătorii se află în altă unitate administrativ-teritorială din cadrul aceleiași circumscripții electorale, aceștia pot vota la orice secție de votare din cadrul circumscripției electorale unde își au domiciliul sau reședința”, este subliniat în Legea nr. 208/2015.
În total, există 43 de circumscripții electorale: 41 pentru județele țării, una pentru municipiul București și una pentru românii domiciliați în afara țării.
Important! Pentru a preveni fraudele, la fel ca la alegerile locale din iunie, fiecare persoană va fi verificată electronic înainte de a vota.
Comentarii articol (0)