Proiectul legislativ care prevede schimbarea structurii Parlamentului are nevoie, pentru a se putea aplica, de aprobarea senatorilor și deputaților și de semnătura președintelui țării.
Concret, în document este prevăzută majorarea numărului de parlamentari ce-i reprezintă pe românii ce trăiesc în străinătate de la șase la nu mai puțin de 21. Mai exact, după ce proiectul va intra în vigoare, diaspora va fi reprezentată în Parlament de șapte senatori, față de doi în prezent, și de 14 deputați, în comparație cu doar patru, cât sunt acum.
Această măsură este propusă deoarece numărul românilor din afara țării depășește câteva milioane, dar totuși sunt reprezentați de numărul minim de parlamentari stabilit pentru fiecare circumscripție electorală, număr ce este utilizat în cazul județelor cu o populație de până la 500.000 de locuitori.
De fapt, documentul prevede schimbarea modului în care se stabilește numărul de mandate pentru circumscripția electorală nr. 43 - Circumscripția electorală pentru cetățenii români cu domiciliul în afara țării, pentru celelalte circumscripții regulile privind calculul numărului de mandate rămânând neschimbate.
În cazul circumscripțiilor electorale de la 1 la 42, care reprezintă, mai exact, județele și Capitala României, numărul parlamentarilor se va stabili ca până în prezent, respectiv se va calcula în funcție de numărul locuitorilor raportat de Institutul Național de Statistică la începutul anului în care au loc alegeri.
Potrivit legislației privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, norma de reprezentare pentru alegerea Camerei Deputaților este de un deputat la 73.000 de locuitori, iar cea pentru alegerea Senatului este de un senator la 168.000 de locuitori.
Atenție! Propunerea legislativă NU se aplică momentan. Ea are nevoie de adoptarea în Parlament, promulgarea prin decret prezidențial și publicarea în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare.
Comentarii articol (5)