Regulile pentru acordarea concediului și a indemnizației de creștere a copilului au fost modificate semnificativ începând cu data de 1 iulie a acestui an, în urma intrării în vigoare a Legii nr. 66/2016. Concret, la acea dată, din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor a fost eliminată limita maximă a indemnizației.
Astfel, persoanele care, în ultimii doi ani anteriori datei nașterii copilului (față de ultimul an, cum era înainte), au realizat venituri impozabile timp de cel puțin 12 luni se pot bucura de concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la doi ani (înainte exista și opțiunea pentru până la vârsta de un an). Totodată, aceștia primesc și o indemnizație lunară aferentă de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii doi ani anteriori nașterii copilului, existând doar o limită minimă de 85% din cuantumul salariului minim brut (85% din 1.250 de lei, adică 1.063 de lei).
Anterior, până la data de 30 iunie, raportarea se făcea la indicatorul social de referință (a cărui valoare este de 500 de lei), nu la salariul minim brut, iar indemnizaţia avea atât limite minime, cât și limite maxime, după cum urmează:
3.400 |
Cel mult 3.400 de lei putea primi lunar, până la 30 iunie, un părinte aflat în concediul de creștere a copilului. |
600 |
Cel puțin 600 de lei putea primi lunar, până la 30 iunie, un părinte aflat în concediul de creștere a copilului. |
- cel puțin 600 de lei și cel mult 3.400 de lei, pentru părinții care optau pentru concediul pentru creșterea copilului în vârstă de până la un an;
- cel puțin 600 de lei și cel mult 1.200 de lei, pentru părinții care optau pentru concediul pentru creșterea copilului în vârstă de până la doi ani.
Guvernul s-a opus de la bun început creșterii indemnizațiilor de la 1 iulie, deoarece Parlamentul n-a indicat sursele financiare ce ar fi urmat să acopere această măsură. Totodată, reprezentanții Executivului au subliniat că bugetul pentru acest an deja este bătut în cuie și nu prevede resurse, cel puțin până la prima rectificare, pentru acordarea unor indemnizații crescute. Până la urmă, Guvernul a pus în aplicare modificările introduse de Parlament, iar luni, prin intermediul Ministerului Muncii, a informat că 242 dintre cei 142.990 de beneficiari ai concediului și indemnizației de creștere consumă o treime din bugetul alocat. Practic, conform topului național al indemnizațiilor de creștere, un beneficiar din județul Sibiu încasează lunar 159.084 de lei (aproape 36.000 de euro).
Această indemnizație de 159.084 de lei reprezintă 85% din media veniturilor nete realizate de beneficiar în ultimele 12 luni din ultimii doi ani anteriori nașterii copilului (187.158 de lei). Veniturile respective au fost realizate ca membru asociat sau persoană autorizată să desfășoare o activitate independentă. Așadar, din moment ce limita maximă a indemnizației de creștere a dispărut de la 1 iulie, cuantumul lunar al dreptului poate ajunge lejer la asemenea niveluri în cazul persoanelor care anterior nașterii câștigă lunar sume semnificative.
Concediul și indemnizația pentru creșterea copilului se pot acorda, la cerere, oricăruia dintre cei doi părinți, se arată în OUG nr. 111/2010. Conform Ministerului Muncii, după data de 1 iulie au fost depuse dosare pentru indemnizație de către 129.226 de femei și 13.764 de bărbați.
Ministrul muncii, Dragoș Pîslaru, a anunțat luni, la postul de televiziune Digi24, că Guvernul nu va tăia sau plafona indemnizația de creștere, ci că Parlamentul va trebui să ia măsuri pentru combaterea dezechilibrului creat prin eliminarea limitei maxime a acestui drept.
Parlamentul este unica autoritate a țării ce poate emite legi, conform Constituției, iar Guvernul emite hotărâri pentru organizarea executării acestora.
Notă: Informații pe larg despre noile reguli de acordare a concediului și indemnizației pentru creșterea copilului, ce sunt valabile de la 1 iulie, pot fi găsite aici. Fiscul urmează să verifice conformitatea dosarului de acordare a indemnizației pentru beneficiarul din județul Sibiu, a anunțat Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială. În aceste condiții, plata indemnizației de aproape 160.000 de lei a fost amânată până la finalizarea controlului.